Στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις

15:43 25/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη, θα κριθεί η τύχη του μνημονιακού νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, με το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους να τοποθετούνται αρνητικά, ενώ το ΔΗΚΟ παρουσιάζεται ικανοποιημένο από τις αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να

ξεκαθαρίζει οριστικά τη στάση του.

Στη σημερινή, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης ανέλυσαν το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, το οποίο μετά την ενσωμάτωση των διάφορων εισηγήσεων δίνει πλέον στη Βουλή αυξημένο λόγο στην όλη διαδικασία. Ωστόσο, δεν ξεκαθαρίστηκε κατά οριστικό τρόπο το καθεστώς των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς, ενώ ο Κώστας Κληρίδης επεσήμανε στην Επιτροπή ότι ενδεχομένως να εγερθεί θέμα τροποποίησης του συντάγματος όχι από το παρών νομοσχέδιο, αλλά στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Εξάλλου, αύριο το πρωί πραγματοποιείται σύσκεψη των μη κυβερνητικών κομμάτων με στόχο τη σύμπηξη κοινού μετώπου, με στόχο την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε νέο κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές διαφοροποιήσεις. «Ο ΥΠΟΙΚ έχει υιοθετήσει την πλειοψηφία των εισηγήσεων που είχε καταθέσει το ΔΗΚΟ κατά τη διάρκεια της συζήτησης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος εστίασε στο ότι τα στάδια καθορίζονται με ένα πιο ξεκάθαρο τρόπο έτσι ώστε να έχει σημαντικό λόγο η Βουλή των Αντιπροσώπων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

«Δηλαδή θα χρειαστεί και θα απαιτείται έγκριση ειδικών κανονισμών από τη Βουλή κανονισμών για να ξεκινήσει η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για να καθοριστεί και να εγκριθεί η πώληση των περιουσιακών στοιχείων ή των δραστηριοτήτων των ημικρατικών οργανισμών και με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσει η διαδικασία της αποκρατικοποίησης», εξήγησε.

Είπε ακόμη ότι η Βουλή θα έχει τον τελικό λόγο σε ό,τι αφορά την αντιπαροχή που θα δοθεί για οποιανδήποτε αποκρατικοποίηση, είτε θα είναι εκχώρηση δικαιωμάτων διαχείρισης, είτε πώλησης μέρους του μετοχικού κεφαλαίου ημικατικών οργανισμών ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου.

«Με αυτό τον τρόπο, η Βουλή θα παρακολουθεί συνεχώς τη διαδικασία και θα έχει τον τελικό λόγο και αυτό τουλάχιστον μας ικανοποιεί, καθότι αυτό ήταν μια από τις πιο βασικές προϋποθέσεις που είχαμε θέσει όσον αφορά το νομοσχέδιο», είπε.

Αναφέρθηκε και στη σύσταση δια του νόμου της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται και από εκπροσώπους των εργαζομένων, με καθήκον τη διαβούλευση με την εκτελεστική εξουσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων, και στον καθορισμό ότι θα πρέπει να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ισχύουσα νομοθεσία.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο επιχειρηματικές δραστηριότητες οποιουδήποτε οργανισμού περάσουν σε ιδιωτικά χέρια δεν θα μπορεί ο ιδιώτης να απολύσει προσωπικό ή να μην εξαναγκασθεί να αποδεχθεί το ίδιο προσωπικό που σήμερα προσφέρει τις ίδιες υπηρεσίες, καθώς αυτό επιβάλλει σήμερα η ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε και στη συμπερίληψη ρητρών στο νομοσχέδιο για προστασία από μονοπώλια και για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. «Όλες αυτές οι αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Δεν ξεκαθαρίζεται το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων
———————————————
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, ωστόσο, ότι κάποιες απαιτήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη διαφύλαξη της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου δεν «ξεκαθαρίζουν στο παρόν στάδιο».

Σημείωσε όμως ότι υπάρχει «πολιτική δέσμευση του ΥΠΟΙΚ ότι αν αυτό είναι δυνατόν θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επιτευχθεί η διαφύλαξη αυτού του καθεστώτος με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί και οφείλουμε να τονίσουμε ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για την αποκρατικοποίηση οποιουδήποτε οργανισμού.

«Οι αποφάσεις για την αποκρατικοποίηση του οποιουδήποτε ημικρατικού οργανισμού θα ληφθούν σε κατοπινό στάδιο και πάντα σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο θα λαμβάνεται η άποψη και η έγκριση της Βουλής για κάθε ημικρατικό οργανισμό ξεχωριστά», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο καθορίζει τη διαδικασία και ως εκ τούτου «δεν περιλαμβάνει οτιδήποτε που να αντίκειται συγκεκριμένων διατάξεων του συντάγματος».

«Στην πορεία όμως κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ενόψει και των μεθόδων που θα ακολουθηθούν για τις αποκρατικοποιήσεις ενδεχομένως να εγερθούν τέτοια ερωτήματα», πρόσθεσε.

Πάντως, ερωτηθείς αν το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα αποφασίσει αφού μελετήσει το νέο κείμενο.

ΑΚΕΛ: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο
—————–
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού επανέλαβε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού «η προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας για επιμέρους τροποποιήσεις δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα ούτε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, αλλά αποτελεί το χρύσωμα του χαπιού και το άλλοθι για εκείνους που θα ήθελαν να αναζητήσουν άλλοθι».

Σημείωσε ότι μετά από σειρά ερωτημάτων που το κόμμα υπέβαλε στο Γενικό Εισαγγελέα για τη δυνατότητα κατάργησης της ΑΤΗΚ, της ΑΗΚ και του ΡΙΚ ή αλλοίωσης και αλλαγής του νομικού καθεστώτος της από δημόσιο σε ιδιωτικό ή για την δυνατότητα αποξένωσης-ιδιωτικοποίησης ουσιωδών υπηρεσιών, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι για όλα αυτά απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος.

«Για μας είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το νομοσχέδιο επειδή είναι νομοσχέδιο- ομπρέλα εμπεριέχει τη σπορά της αντισυνταγματικότητας», είπε.

Εξάλλου, παρά τις τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, αρνητικά θα τοποθετηθεί και η ΕΔΕΚ στην ψηφοφορία της Πέμπτης.

«Το νέο νομοσχέδιο παρά τις διακοσμητικές αλλαγές που έγιναν εξακολουθεί να διέπεται από την ίδια βασική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις με το αρχικό νομοσχέδιο. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις λαμβάνονται και παραμένουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς καμιά ουσιαστική προηγούμενη διαβούλευση είτε με τους εργαζόμενους, είτε με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και χωρίς ουσιαστικό ρόλο από τη Βουλή», ανέφερε ο Βουλευτής του Κινήματος Νίκος Νικολαΐδης.

«Η Βουλή περιορίζεται στο ρόλο του διεκπεραιωτή και απλά μεταφράζει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σε κανονισμούς», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι η ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι τα συνταγματικά θέματα θα πρέπει να διευκρινιστούν από την αρχή και όχι στην πορεία, καθώς και τα θέματα που άπτονται της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η ΕΔΕΚ θα μελετήσει την κατάθεση αύριο συγκεκριμένων προτάσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου την ερχόμενη Πέμπτη. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάθεσης και σχεδίων ψηφίσματος για το θέμα.

Κατά του νομοσχεδίου θα ταχθεί και το Κίνημα Οικολόγων, αφού, όπως δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον ΥΠΟΙΚ και τη Νομική Υπηρεσία δεν ικανοποιεί τα αιτήματα και δεν διασκεδάζει τις ανησυχίες των Οικολόγων.

«Θα γίνει μία προσπάθεια με τα μη κυβερνητικά κόμματα που στόχο θα έχει την αναβολή της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου», είπε, προσθέτοντας πως θα μελετηθεί επίσης το ενδεχόμενο από κοινού ψηφίσματος και από κοινού τοποθετήσεων στην Ολομέλεια.

Οι αλλαγές
———–
Οι κυριότερες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο αφορούν στα στάδια αποκρατικοποίησης, όπου προνοείται διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών «στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή, με γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργοδοτουμένων, που απορρέουν από την οικεία νομοθεσία και κανονισμούς που διέπουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση».

Στα στάδια προνοείται η λήψη απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τη μέθοδο αποκρατικοποίησης, διασφάλιση κάθε θέματος που άπτεται της εθνικής ασφάλειας και «ρύθμιση των υποχρεώσεων του φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση, περιλαμβανομένων και οποιωνδήποτε υποχρεώσεων που θα προέλθουν από απαιτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό».

Το πέμπτο στάδιο αφορά στην τροποποίηση ή κατάργηση οποιασδήποτε νομοθεσίας, ή οποία ρυθμίζει θέματα που αφορούν την ίδρυση, τη λειτουργία, τις τοπικές ή διεθνείς υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του προσωπικού του φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση.

Το έκτο στάδιο προνοεί τη θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας για τη ρύθμιση μονοπωλίων που ένεκα της φύσης των δραστηριοτήτων του φορέα υποκείμενου σε αποκρατικοποίηση, δυνατό να δημιουργηθούν ως αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης και το έβδομο αφορά στην έγκριση σχετικών κανονισμών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη δημοσίευση τους στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Οι κανονισμοί θα ρυθμίζουν το χρόνο έναρξης της ισχύος της αποκρατικοποίησης για κάθε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση, τα περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που ανήκουν σε φορέα υποκείμενο σε αποκρατικοποίηση ή στη Δημοκρατία, τα οποία θα μεταβιβαστούν ή θα παραχωρηθούν σε νομικό ή σε φυσικό πρόσωπο, το ποσό της αντιπαροχής και τη διαδικασία είσπραξης της αντιπαροχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα