Στηρίζει η Βουλή τις προσπάθειες της ΕΕ για βελτίωση της οικονομίας

13:02 21/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει τις προσπάθειες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για προώθηση και λήψη μέτρων, που μπορούν να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη της Ενωσης για βελτίωση των σημερινών δυσμενών οικονομικών δεδομένων, έδωσε χθες στη Βαρσοβία ο Πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου, Γιαννάκης Ομήρου.

Οπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Ομήρου, σε παρέμβασή του κατά

τη συζήτηση του θέματος του Συμφώνου Σταθερότητας, Συντονισμού και Διακυβέρνησης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, ανέφερε ότι η Βουλή υποστηρίζει ταυτόχρονα την ανάγκη εγκαθίδρυσης περαιτέρω μηχανισμών, που θα μπορούν να διαφυλάττουν και δεν θα απειλούν την ευρωπαϊκή ενότητα και, μαζί με αυτήν, την κοινωνική συνοχή εντός των κρατών μελών και τη μεταξύ τους αλληλεγγύη.

Οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζονται και σήμερα στη Βαρσοβία, με τη συμμετοχή του κ. Ομήρου.

Στη χθεσινή του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η οικονομική κρίση, που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, θέτει την Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπό απειλή και, ως εκ τούτου, θέτει σε κίνδυνο και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το ζητούμενο, είπε ο κ. Ομήρου, είναι κατά πόσο το νέο αυτό Σύμφωνο θα μπορέσει από μόνο του να παραμερίσει τις αιτίες της κρίσης, η δε πιθανότητα να μην επικυρωθεί από εκείνα τα κράτη – μέλη, που θα ακολουθήσουν τη διαδικασία επικύρωσης μέσω δημοψηφίσματος, θα θέσει υπό αμφισβήτηση το περιεχόμενο του Συμφώνου και θα καταδείξει τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων πολιτών για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της ΕΕ.

Ο κ. Ομήρου τόνισε ταυτόχρονα ότι η ευημερία κάθε Ευρωπαίου πολίτη θα πρέπει να αποτελεί πάντοτε τον κύριο άξονα των ενεργειών της ΕΕ.

Κρίνεται επιβεβλημένη, δήλωσε ο κ. Ομήρου, η αναζήτηση και σύνθεση προτάσεων, που θα έχουν ως κύριο στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της ΕΕ μέσω επενδύσεων στην έρευνα και τεχνολογία και στην εξειδίκευση και κατάρτιση κυρίως των νέων.

Επιπρόσθετα, όπως ανάφερε, η αναδιοργάνωση της αξιοποίησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων θα αποτελούσε καλή βάση για τη δημιουργία περισσότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων, αφού η απλή μείωση του κόστους παραγωγής δεν αποτελεί απάντηση στη σημερινή κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα