Στις 13 Ιανουαρίου η συνάντηση Ντάουνερ – Έρογλου στα κατεχόμενα

16:31 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Στις 13 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ανακοίνωσε σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την αντιπροσωπεία της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TÜSİAD) στα κατεχόμενα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είπε ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της λύσης και κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει, πρόσθεσε, λόγος να

μην συμφωνήσουν εάν υπάρχει πολιτική βούληση, επικρίνοντας την ε/κ πλευρά για «χάσιμο χρόνου». Ένας χρόνος, ανέφερε, έφυγε άδικα. «Ο χρόνος είναι σημαντικός για όλους μας. Κανένας μας δεν θέλει να θερμανθούν τα νερά στην ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε ότι κάποιοι νόμιζαν ότι ο υποθαλάσσιος πλούτος θα ωθούσε τους Ε/κ προς την εξεύρεση λύση, ενώ «φαίνεται πως τους οδηγεί στην αδιαλλαξία», όπως ανέφερε.

Από την εκλογή του στην «προεδρία», είπε, του ζητήθηκε δέσμευση ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που είχαν μείνει και είχε αποστείλει σχετικό έγγραφο στον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ αντίστοιχη δέσμευση δεν έχει δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την εκλογή του, όπως ισχυρίστηκε. «Μέχρι σήμερα ασχολούμαστε με το κοινό ανακοινωθέν».

Λέγοντας πως θα συναντηθεί με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο που έρχεται την ερχόμενη Κυριακή στο νησί, τη Δευτέρα, 13 του μηνός, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ότι το τελευταίο έγγραφο της τ/κ πλευράς για το κοινό ανακοινωθέν καλωσορίστηκε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, αλλά η ε/κ πλευρά βρήκε κάποιες δικαιολογίες – όπως είπε – και συνεχίζει το παιχνίδι με το χρόνο.

Με την ανταλλαγή επιστολών για να αλλάξει αυτή ή κάποια άλλη λέξη, δεν μπορούμε να φτάσουμε κάπου, σημείωσε ο κ. Έρογλου λέγοντας ότι αφού ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης δεν δέχθηκε την πρότασή του να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν τις διαπραγματεύσεις, τότε «ας παρακαθίσουμε χωρίς προϋποθέσεις. Εξάλλου είναι γνωστά τα κεφάλαια που θα δούμε στο τραπέζι. Υπάρχουν έξι κεφάλαια. Ας καθίσουμε να τα δούμε. Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, ας συμφωνήσουμε. Αν υπάρχει βούληση, δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουμε». Εάν, είπε, συνεχίζαμε από εκεί που είχαν μείνει οι διαπραγματεύσεις, σήμερα θα είχαμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, «ίσως να ήμασταν και σε σημείο συμφωνίας».

Στη συνάντησή του με τον κ. Ντάουνερ, ανέφερε ο Ντερβίς Έρογλου, θα δει και τις δικές του σκέψεις, λέγοντας ότι η τελευταία πρόταση της τ/κ πλευράς έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Δεν γνωρίζει, συνέχισε, ποια θα είναι η στάση της ε/κ πλευράς, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχουν μιλήσει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν. «Αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα».

Η ε/κ πλευρά, ανέφερε ο κ. Έρογλου, προσπαθεί να κάνει συνομιλητή της την Τουρκία, και υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί» και αυτοί θα βρουν τη λύση και λέγοντας ότι εφόσον οι Ε/κ επιμένουν στη μη ανάμειξη εξωτερικών παραγόντων, την επιδιαιτησία, τη μεσολάβηση, τότε σημαίνει ότι εκπρόσωποι των δύο αυτών «λαών» – όπως είπε – θα βρουν τη λύση.

Για τη συνάντηση των τεσσάρων επιχειρηματικών οργανώσεων, ο Τ/κ ηγέτης μετά από επαφές και διαλόγους έχουν αποκτήσει περισσότερη εμπειρία, προσθέτοντας ότι όταν ο λόγος έρχεται σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα σε πολλές τέτοιες συναντήσεις υπάρχουν υπεκφυγές με το δικαιολογητικό ότι «αυτό είναι δουλειά των πολιτικών». Έφερε δε ως παράδειγμα τις συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας που – όπως σημείωσε – γίνονται εδώ και χρόνια, αλλά τίποτε δεν έχει βγει από αυτές.

Εκ μέρους της TÜSİAD, το μέλος του ΔΣ Βολκάν Βουράλ ανέφερε ότι η οργάνωση εργάζεται πάντοτε προς την κατεύθυνση μιας συνολικής και δίκαιης πολιτικής λύσης. Η εξεύρεση λύσης, είπε, δεν θα είναι μόνο προς όφελος της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά ολόκληρης της περιοχής και θα ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιριών. «Με αυτόν τον σκοπό οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση και σήμερα, εδώ στις επαφές που έχουμε, είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε αυτές μας τις απόψεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα