Στόχος να εργοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Κύπριοι

11:47 7/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να εργοδοτηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Κύπριοι, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρουσιάζοντας την Τρίτη τα τρία σχέδια για απασχόληση 8,000 ανέργων. Οι φορείς διαχείρισης των σχεδίων άρχισαν ήδη να δέχονται αιτήσεις από ενδιαφερόμενους.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι τα τρία αυτά σχέδια, επειδή είναι συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ, αφορούν Ευρωπαίους πολίτες, όπως είναι οι Κύπριοι πολίτες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συνεργασία

όλων θα εργοδοτηθούν όσο το περισσότερο Κύπριοι συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τον Απρίλη του 2013 οι καταγραμμένοι άνεργοι ήταν 45,000, εκ των οποίων οι 33,500 είναι Ελληνοκύπριοι.

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι όσο μπορούν περισσότεροι συμπολίτες μας να εργοδοτηθούν. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι εγγεγραμμένοι. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ένα μεγάλο αριθμό Κυπρίων ανέργων. Με τη συνεργασία όλων θα μπορέσουν οι συμπολίτες μας να βρουν θέσεις εργασίας», τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η ανεργία εντοπίζεται σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο ανέφερε ότι «ως ποσοστό έχουμε πάρα πολλούς νέους άνεργους και πτυχιούχους και μη πτυχιούχους».

Αυτά τα μέτρα, είπε η Υπουργός, είναι η αρχή με βάση τους διαθέσιμους πόρους και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση θα βοηθήσουν περαιτέρω στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ερωτηθείσα εάν υπήκοοι τρίτων χωρών αποχωρούν από την Κύπρο λόγω της οικονομικής κατάστασης, είπε ότι τον Απρίλιο έχει παρατηρηθεί μια μικρή μείωση. Επίσης, λέχθηκε ότι μικρή μείωση καταγράφεται και στον αριθμό των Ευρωπαίων εγγεγραμμένων στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Ωστόσο, η Υπουργός επισήμανε ότι είναι ακόμη πολύ ενωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Τα τρία σχέδια της Κυβέρνησης αφορούν α) σχέδιο χορηγιών για ένταξη στην απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις (στόχος η εργοδότηση 1,000 ατόμων, προϋπολογισμός 6,8 εκατ.), β) το σχέδιο επιδότησης ανέργων στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και εν γένει τουριστική βιομηχανία (στόχος η εργοδότηση 6,000 ανέργων, προϋπολογισμός 20 εκατ.) και γ) τα προγράμματα τοποθέτησης ανέργων νέων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας, δηλαδή πρακτική εξάσκηση (1,000 άνεργοι, προϋπολογισμός 4 εκατ.).

Σήμερα, σημείωσε η Υπουργός, υλοποιείται η εξαγγελία του Προέδρου στις 19/4/13 και προκηρύσσουμε τα τρία σχέδια που στόχο έχουν την απασχόληση 8,000 ανέργων με προϋπολογισμό 30 εκατ. 800,000 ευρώ που προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο χορηγιών για ένταξη στην απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις (στόχος η εργοδότηση 1,000 ατόμων, προϋπολογισμός 6,8 εκατ.), η κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης μπορούν να αξιοποιηθούν από άτομα που έχουν ανάγκη ευελιξίας στο χρόνο και τόπο εργοδότησης όπως πχ άτομα που έχουν φροντίδα παιδιών ή ηλικιωμένων καθώς και από επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν την ευχέρεια να προσλαμβάνουν όσους εργοδοτούμενους χρειάζονται. Ο φορέας διαχείρισης του σχεδίου είναι το κέντρο παραγωγικότητας στην ιστοσελίδα www.mlsi.gov.cy/kepa.

Με το σχέδιο επιδότησης ανέργων στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και εν γένει τουριστική βιομηχανία (στόχος η εργοδότηση 6,000 ανέργων, προϋπολογισμός 20 εκατ.) αναμένεται η περαιτέρω ποιοτική στελέχωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο τομέας αυτός. Επίσης, λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου αναμένεται ότι ο συγκεκριμένος τομέας θα συμβάλει σημαντικά στην απάμβλυνση της ανεργίας. Ο φορέας διαχείρισης του σχεδίου αυτού είναι το τμήμα εργασίας στην ιστοσελίδα www.mlsi.gov.cy/dl.

Τα προγράμματα τοποθέτησης ανέργων νέων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας, δηλαδή πρακτική εξάσκηση, (1,000 άνεργοι, προϋπολογισμός 4 εκατ.). αφορούν στην τοποθέτηση των ανέργων νέων πτυχιούχων κάτω των 35 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού, δημόσιου, ημικρατικού τομέα καθώς και τους Δήμους. Στόχευση είναι να τους δοθεί η ευκαιρία να μπορέσουν να αποκτήσουν πείρα στα θέματα των σπουδών τους, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό τους και ταυτόχρονα να παραμείνουν και να προσφέρουν στην πατρίδα. Θα προσφέρεται εβδομαδιαίο επίδομα κατάρτισης 125 ευρώ με μέγιστο 500 ευρώ το μήνα και θα καταβάλλονται εισφορές στο ΤΚΑ από τον εργοδοτούμενο και από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, η οποία έχει και την ευθύνη υλοποίησης του μέτρου. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.hrdauth.org.cy.

Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα παρακολουθείται σε συνεχή βάση και η πορεία εφαρμογής τους θα τίθεται ενώπιον των κοινωνικών εταίρων. Η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο για τροποποιήσεις επί των τριών σχεδίων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος για τον οποίο έχουν προκηρυχθεί.

Ερωτηθείσα εάν γνωρίζει για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κλείνουν ανοίγοντας με άλλη εμπορική επωνυμία εργοδοτώντας τους ίδιους εργαζόμενους υπό διαφορετικό καθεστώς, η Υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει ενώπιόν της κάτι τέτοιο.

«Στα σχέδια αυτά υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις έτσι ώστε αυτό το φαινόμενο να αποφεύγεται. Νομικά μια εταιρεία μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της με άλλη νομική μορφή όμως οι υποχρεώσεις της προηγούμενης εταιρείας και οι ευθύνες της παραμένουν να υπάρχουν και αυτό αφορά και τα φορολογικά θέματα», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα