Στραβά ξεκινά η προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, εκτιμά το ΕΥΡΩΚΟ

17:00 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας, Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι η παραίτηση του Σόλωνα Κασίνη από τη νεοσύστατη Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) δημιουργεί «εύλογες υποψίες ότι ξεκινά στραβά και με πολλά προβλήματα η φιλόδοξη προσπάθεια της σημερινής Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της πατρίδας μας».

«Πιστώνουμε τον κ. Κασίνη με εμπειρία και καλή θέληση και πιστεύουμε ότι η παραίτησή

του από την ΚΡΕΤΥΚ στόχο έχει να προλάβουμε να διορθώσουμε τώρα στην αρχή όλες τις αδυναμίες και τα κακώς έχοντα που παρατηρήθηκαν στη νεοσύστατη εταιρία», είπε ο κ. Γιωργάλλας σε δηλώσεις στα Κεντρικά Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Δηλώνουμε ότι για να υπάρξει στο θέμα των υδρογονανθράκων ένας αξιόπιστος συνολικός ενεργειακός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου, πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα συλλογικότητα στις αποφάσεις αλλά και διαφάνεια και χρηστή διοίκηση στην υλοποίηση τους», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε και στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες.

Είπε πως «θέση μας είναι ότι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα προέλθει μέσα από την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα στον τόπο μας».

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ακόμα πως «θεωρούμε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για παροχή κρατικών εγγυήσεων για αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών θα έπρεπε να συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, τους οποίους θα ήταν υποχρεωμένες να υλοποιήσουν οι τράπεζες που θα επωφεληθούν από την κρατική ενίσχυση».

Ανέφερε ότι «τέτοιοι όροι θα έπρεπε να ήταν η μείωση των δανειστικών επιτοκίων για να ανακάμψει η επιχειρηματικότητα, η εξεύρεση λύσεων στο θέμα των αξιογράφων και η μείωση των ‘χρυσών’ απολαβών και των ωφελημάτων των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών».

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι «αυτές οι βασικές προϋποθέσεις δεν τέθηκαν, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος η μαύρη τρύπα του τραπεζικού συστήματος να καταπιεί και αυτή την κρατική ενίσχυση».

«Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο, ζήτησε να δοθεί χρόνος να βελτιωθεί το νομοσχέδιο. Τέτοιος χρόνος δεν δόθηκε ποτέ με αποτέλεσμα οι Βουλευτές μας να καταψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα