Σύγχρονο και ποιοτικό νηολόγιο η Κύπρος, τονίζει ο Υπουργός Συγκοινωνιών

17:08 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ποιότητα του κυπριακού στόλου έχει βελτιωθεί σημαντικά και η Κύπρος έχει καθιερωθεί ως ένα σύγχρονο και ποιοτικό νηολόγιο, τονίζει ο Υπουργός  Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, σε μήνυμά του για την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζοντας ότι η  Κύπρος έχει υιοθετήσει όλες τις διεθνείς

ναυτιλιακές συμβάσεις και περιλαμβάνεται στις πρώτες 30 χώρες που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση για τη Ναυτική Εργασία, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 20 Αυγούστου του 2013, ο κ. Φλουρέντζου επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια έχουμε υιοθετήσει σειρά μέτρων που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του κυπριακού στόλου, προβαίνοντας σε συνεχείς και συστηματικούς έλεγχους τόσο των κυπριακών πλοίων όσο και των προσόντων των ναυτικών που εργοδοτούνται σ’ αυτά.

“Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, η ποιότητα του κυπριακού στόλου έχει βελτιωθεί σημαντικά και η Κύπρος έχει καθιερωθεί ως ένα σύγχρονο και ποιοτικό νηολόγιο”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι “η χώρα μας προσδίδει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα ναυτικής ασφάλειας, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προστασίας των πλοίων από παράνομες πράξεις”.

Στο μήνυμά του, ο αρμόδιος για την ναυτιλία Υπουργός τονίζει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΔΝΟ) γιορτάζει κάθε χρόνο την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, θέλοντας να αναδείξει τη σημασία της ναυτιλίας για την ανθρωπότητα και να επιστήσει την προσοχή της ναυτιλιακής βιομηχανίας σε θέματα ναυτικής ασφάλειας, ασφάλειας των πλεύσεων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας έχει τίτλο «ΔΝΟ: Εκατό χρόνια μετά τον Τιτανικό».

“Η βύθιση του φαινομενικά `άτρωτου` πλοίου έμεινε στην ιστορία και επέδρασε σημαντικά στα δρώμενα της ναυτιλίας του 20ού αιώνα. Η μεγάλη τραγωδία συντάραξε την ανθρωπότητα και ώθησε τα κύρια ναυτιλιακά κράτη της εποχής στη λήψη αποφασιστικών μέτρων για βελτίωση της ναυτικής ασφάλειας. Έγινε η απαρχή μιας αλυσίδας γεγονότων που οδήγησαν μετά από μερικές δεκαετίες στη δημιουργία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού”, σημειώνει στο μήνυμά του ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

Οπως αναφέρει ο κ. Φλουρέντζου, ο αντίκτυπος που δημιούργησε η βύθιση του  «Τιτανικού» οδήγησε στην υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (International Convention for the Safety of Life at Sea) δύο χρόνια αργότερα, της πρώτης σύμβασης που έθεσε διεθνείς κανονισμούς σχετικά με τη ναυτική ασφάλεια, όπως το να υπάρχουν σωσίβια και σωστικές λέμβοι για όλα τα άτομα που βρίσκονται στο πλοίο.

Ωστόσο, η έναρξη της δημιουργίας διεθνών προτύπων που αντικατέστησαν τις εθνικές ναυτιλιακές νομοθεσίες έγινε με τη θέσπιση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού το 1958.
Ο κ. Φλουρέντζου αναγνωρίζει ωστόσο ότι παρόλη τη σημαντική βελτίωση που επήλθε σε θέματα ναυτικής ασφάλειας από την εποχή του «Τιτανικού», ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν.

“Αν και η περαιτέρω βελτίωση του θεσμικού πλαισίου θα βοηθούσε στη μείωση των ατυχημάτων, εντούτοις τα περισσότερα ατυχήματα αποδίδονται σε

Keywords
Τυχαία Θέματα