Συμφέρει στην Τουρκία η συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, τονίστηκε στη Βουλή

15:25 31/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Τουρκία επιθυμεί να προχωρήσει στη συμφωνία επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί κάτι τέτοιο θα επιτρέψει και την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για τους πολίτες της σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως αναφέρθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η Επιτροπή συζήτησε τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια στην ΕΕ καθώς και τον οδικό χάρτη για την φιλελευθεροποίηση θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Πρόδρομος Προδρόμου καταδίκασε

τη στάση της Τουρκίας που ενώ από τη μια υπογράφει συμφωνίες με την ΕΕ και ενδιαφέρεται για την ενταξιακή της πορεία, ταυτόχρονα δεν αναγνωρίζει καν τις συμφωνίες που συνάπτει.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, πολύ ορθά πράττει διατηρώντας παγωμένο το κεφάλαιο 24 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Εξήγησε ότι αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι να επιτύχει τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για τους πολίτες της, δηλαδή να μπορούν χωρίς θεώρηση διαβατηρίου να κυκλοφορούν στην ΕΕ, προκειμένου όμως να πετύχει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να κάνει μια πραγματική μεταρρύθμιση ανταποκρινόμενη στις 84 υποχρεώσεις που περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης, ανάμεσα σε αυτές και η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από Κύπρο και Ελλάδα για την διαδικασία επανεισδοχής προσώπων που διαμένουν παράνομα στο έδαφός τους. Η συνθήκη προνοεί ότι θα πρέπει να φροντίζει η χώρα προέλευσης για την επιστροφή τους και όπως είπε, είναι γνωστό ότι πολύ μεγάλο μέρος της λαθρομετανάστευσης ιδιαίτερα στην Κύπρο και την Ελλάδα προέρχεται από την Τουρκία.

«Αν κάποτε ισχύσει η συμφωνία θα υπάρχει μια διαδικασία ώστε να φροντίζουν οι τουρκικές αρχές να επιστρέψουν στην χώρα προέλευσής τους, πρόσωπα που έχουν διοχετευτεί παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος», είπε.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης ανέφερε ότι η Τουρκία υπέγραψε τη συμφωνία χωρίς επιφυλάξεις, ενώ αργότερα με επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε επιφυλάξεις σε σχέση με την Κύπρο χωρίς ωστόσο να θέσει θέμα μη εφαρμογής της συμφωνίας. Αντίθετα η Τουρκία εξέφρασε την προσήλωση της στην εύρυθμη λειτουργία της «επιτροπής επανεισδοχής» η οποία θα εξετάζει την πορεία υλοποίησης 84 κριτηρίων που τέθηκαν. Η υλοποίηση τους, πρόσθεσε, αποτελεί προϋπόθεση για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων μεταξύ της Τουρκίας -ΕΕ.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί να προχωρήσει η συμφωνία γιατί είναι σημαντική, αφού βάζοντας υποχρεώσεις στην Τουρκία την αναγκάζει να συνεργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφερε ακόμα ότι αν δεν εφαρμόσει τη συμφωνία, η Τουρκία δεν θα μπορούν να φιλελευθεροποιηθούν οι θεωρήσεις της, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία.

Παράλληλα είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ζήτησε και πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γραπτή διαβεβαίωση ότι οποιαδήποτε δήλωση της Τουρκίας για μη εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, είναι μονομερής και δεν δεσμεύει την Επιτροπή.

Η διευθύντρια του Τμήματος Μετανάστευσης Άννυ Σιακαλλή, ανέφερε ότι πλην μιας περίπτωσης, δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα επανεισδοχής Τούρκων παράνομων μεταναστών στην Τουρκία ακόμα και με έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι το ζητούμενο τώρα είναι αν η Τουρκία θα εφαρμόσει τη συμφωνία και για μη Τούρκους υπηκόους που έρχονται στην Κύπρο από τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα