Συμβούλιο Ειρήνης: Να φύγουν οι βρετανικές βάσεις από την Κύπρο

20:23 21/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την απαίτηση του να φύγουν οι βρετανικές βάσεις από την Κύπρο διατράνωσε απόψε, με εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, το οποίο ζήτησε η Κύπρος να μην έχει καμιά συμμετοχή, έμμεση ή άμεση στα ιμπεριαλιστικά

Νατοϊκά σχέδια και πολέμους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ειρήνης Γιαννάκης Σκορδής διεμήνυσε πως «τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης είναι αποφασισμένο να αγωνιστεί μέχρι να πετύχει πραγματικά την ειρήνη στην περιοχή, αλλά ταυτόχρονα και στην Κύπρο, με την επανένωση του κυπριακού λαού».

«Το Συμβούλιο Ειρήνης», είπε, «είναι ενάντια στις αγγλικές βάσεις και ζητούμε την απομάκρυνση τους. Ειδικά τελευταία οι αγγλικές βάσεις χρησιμοποιούνται για τους επιθετικούς πολέμους που γίνονται στην περιοχή μας. Το Συμβούλιο Ειρήνης θεώρησε ότι θα πρέπει να δώσει το παρόν του και να ζητήσει να σταματήσουν οι βάσεις να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο».

Κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης επέδωσε ψήφισμα για την παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, των προβλημάτων που δημιουργούνται και της χρήσης που τους γίνεται ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για το θέμα της Συρίας.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα «οι κατά συρροή παραβιάσεις από τη Βρετανία της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών και ο ακρωτηριασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους επιβάλλον την άμεση αποχώρηση των βάσεων».

«Αυτό το κατάλοιπο της αποικιοκρατίας», γράφει το ψήφισμα, «αποτελεί μετά την εισβολή και κατοχή μια δεύτερη ανοιχτή πληγή στο κορμί της Κύπρου και συνιστά αναχρονισμό που προκαλεί κάθε στιγμή τον πατριωτισμό του κυπριακού λαού και πρέπει να σταματήσει».

Όπως προσθέτει «η μετατροπή των βάσεων σε ορμητήριο των Νατοϊκών ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να συνεχιστεί» και σημειώνει πως «η ύπαρξη και χρήση τους αποδείχτηκε εγκληματική για τους λαούς της περιοχής, αφού από αυτές τις βάσεις εξορμούν δυνάμεις τους, για να σκορπίσουν το θάνατο στη γειτονιά μας».

Εξάλλου, ο κ. Σκορδής ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως απόψε θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο δημόσιο κήπο της Λευκωσίας έξω από τη Βουλή, σημειώνοντας πως στην εκδήλωση θα γίνουν σύντομες ομιλίες από τους εκπροσώπους των Συμβουλίων Ειρήνης Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες, καθώς και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Επίσης, αναφέρθηκε στις τριήμερες συναντήσεις των Κινημάτων Ειρήνης Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιούνται από σήμερα μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου.

«Η συνάντηση στη Λευκωσία αποτελεί συνέχεια των καθιερωμένων συναντήσεων των τριών οργανώσεων τα τελευταία τρία χρόνια, που πραγματοποιήθηκαν ήδη στη Μυτιλήνη και στην Κωνσταντινούπολη. Στόχος των συναντήσε

Keywords
Τυχαία Θέματα