Συνάντηση Μαρκουλλή – Βαρβιτσιώτη στην Αθήνα

15:22 12/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είχε σήμερα το πρωί η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα.

Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε τις στρατηγικής σημασίας σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου,

τονίζοντας ότι η επίσκεψη της στην Αθήνα πραγματοποιείται με στόχο να εξετασθούν  κάποια θέματα με μεγαλύτερο βάθος και να συντονιστούν οι ενέργειες Αθήνας – Λευκωσίας στα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους προσεχείς μήνες. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε από πλευράς του την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Αθήνας – Λευκωσίας απέναντι στην οικονομική κρίση, η οποία έφτασε στην πόρτα της Κύπρου, λόγω και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό οικονομικό σύστημα.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι προχωρά καλά, καθώς η Κύπρος έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της όσον αφορά την οργάνωση, καθώς και τα αποτελέσματα στα πολύ σοβαρά θέματα τα οποία αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Η Κύπρια ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «αναλάβαμε αυτήν την Προεδρία, ίσως σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις, που διέρχεται η Ευρώπη σήμερα όσον αφορά την οικονομική κρίση», προσθέτοντας ότι την Παρασκευή «συνέρχεται το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών και το Eurogroup, για να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις σε πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία σχετίζονται και με την Ελλάδα και με την Κύπρο και με όλες τις χώρες ιδιαίτερα της Νοτίου Ευρώπης, που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτήν την οικονομική κρίση».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε την πρόθεση της Κύπρου «να αποτελέσει μία γέφυρα συνεργασίας και μία γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και οπωσδήποτε μία γέφυρα, η οποία θα ενώνει αυτούς τους λαούς, τους πολύ φιλικούς ιδιαίτερα για την Κύπρο και την Ελλάδα, της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου γενικότερα. Θέλουμε να αποτελέσουμε αυτή τη γέφυρα και η Κυπριακή Προεδρία μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα».

Όπως είπε, στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας είναι και οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της νότιας γειτονίας και ιδιαίτερα με τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Σημείωσε ότι με πρωτοβουλία της Λευκωσίας θα διεξαχθεί η δεύτερη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών  Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου στις 13 και 14 Νοεμβρίου στο Κάιρο, υπό κυπριακή προεδρία.

Όπως είπε η κ. Μαρκουλλή, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εγκύψουν στις σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο «ιδιαίτερα αυτήν την πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπου χρειάζονται και τη δική μας βοήθεια και την δική μας συμπαράσταση, αλλά και τις οικονομικές συνεργασίες που θα τους βοηθήσουν να εμπεδώσουν και τη δημοκρατία, αλλά και την οικονομική σταθερότητα».

Η Κύπρια ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας υπογράψει και επικυρώσει συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, καθώς και στα αποτελέσματα των ερευνητι

Keywords
Τυχαία Θέματα