Συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας με Αζέρο πρέσβη

17:35 26/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τον Πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Ραχμάν Μουσταφάγιεφ, και Εκπροσώπους της κοινοπραξίας Shah Deniz II συναντήθηκε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον οποίο συνόδευε και ο ΓΓ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου, Π. Μίχαλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος

ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιλογής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα προς την Ευρώπη, ανάμεσα στον ΤΑΡ και στο Nabucco.

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει την Παρασκευή, στο Μπακού, αλλά σύμφωνα με τον αυστριακό ενεργειακό όμιλο OVM, ο οποίος είχε επενδύσει μαζί με άλλους στο σχέδιο για το Nabucco, επιλέχτηκε ο ΤΑΡ.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε δημοσιοποιήσει έκθεση για τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζονται για την Ελλάδα στην περίπτωση που επιλεγεί ο αγωγός ΤΑΡ για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου προς την Ευρώπη.

Συνοπτικά, μεταξύ αυτών αναφέρονται η ενίσχυση της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας, η αύξηση της πολιτικής της βαρύτητας τόσο για την περιοχή όσο και για την Ευρώπη συνολικότερα, η μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο και άξονα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η απόκτηση δυνατότητας προμήθειας της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο δια μέσου του ΤΑΡ που σημαίνει μια πρόσθετη πηγή άρα και αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας έναντι των προμηθευτών της.

Επίσης, αν επιλεγεί τελικά ο ΤΑΡ, η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι θα πρόκειται για μια σημαντική άμεση ξένη επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας -2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες-, ενώ ταυτόχρονα θα τονωθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα