Συνεχίστηκε η αντεξέταση Μ. Κυπριανού στη δίκη για το Μαρί

17:04 6/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, που εξετάζει την υπόθεση της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη μέρα η αντεξέταση από την Κατηγορούσα Αρχή του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 6/2/2009 στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία ο αντισυνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης είχε αναφέρει πως 4 εμπορευματοκιβώτια περιείχαν

κάπως επικίνδυνο ή ευαίσθητο υλικό. Ο Μάρκος Κυπριανού είπε πως τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΦ Κωνσταντίνος Μπισμπίκας ήταν καθησυχαστικοί για την ασφάλεια φύλαξης του φορτίου στην Κύπρο, αφού ο μεν πρώτος ανέφερε ότι 4 εμπορευματοκιβώτια ήταν κάπως επικίνδυνα ενώ ο δεύτερος διαβεβαίωνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπήρχε δυνατότητα ασφαλούς φύλαξης στην Κύπρο.

Η Πωλίνα Ευθυβούλου αμφισβήτησε τις αναφορές του κατηγορούμενου, υποβάλλοντας ότι ο Γεωργιάδης ουδέποτε μίλησε για «κάπως επικίνδυνα» υλικά ενώ ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αναφερόταν στην ασφάλεια του πλοίου “Monchegorsk” και όχι στην ασφάλεια των εμπορευματοκιβωτίων.

Σε ερωτήσεις της κ. Ευθυβούλου ο κ. Κυπριανού απάντησε πως σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον κ. Γεωργιάδη αυτός του μετέφερε τους καταλόγους με τα υλικά τα οποία περιείχαν τα εμπορευματοκιβώτια κατά τη διενέργεια των ελέγχων, ενώ «ήταν καθησυχαστικός ότι το φορτίο δεν ήταν επικίνδυνο. Θυμάμαι πολύ καλά που είπε ότι η πυρίτιδα καίγεται και δεν εκρήγνυται ενώ ουδέποτε είπε πως υπήρχε κίνδυνος ή υπήρχε πρόβλημα και έπρεπε να κάνουμε κάτι».

Είναι η θέση μου, συνέχισε η Κ.Α. ότι ουδέποτε ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ήταν κάπως επικίνδυνο το φορτίο του πλοίου και ότι μπορούσε να φυλαχθεί με ασφάλεια και όλα αυτά που λέτε είναι στην προσπάθειά σας να τα ρίξετε όλα στους στρατιωτικούς και συγκεκριμένα στον Γιώργο Γεωργιάδη. «Διαφωνώ», απάντησε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως η φύλαξη του φορτίου στην Κύπρο οφειλόταν στους πολιτικούς λόγους και στη διατήρηση ορισμένων ισορροπιών, ενώ θα μπορούσε σε περίπτωση που άλλαζαν οι όροι να αλλάξει και η κατάσταση.

Κληθείς να αναφέρει τις οδηγίες που έδωσε στο Γ.Δ. του ΥΠΕΞ Νίκο Αιμιλίου για να μεταφέρει στη σύσκεψη της 6/8/2009 που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΞ, στην οποία ο ίδιος ο Υπουργός δεν ήταν παρών αφού ήταν διακοπές, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι οδηγίες που έδωσε ήταν ότι υπάρχει πολιτική πτυχή στο θέμα και πως επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ότι δεν πρέπει να αλλάξει οτιδήποτε μέχρι την επίσκεψη του στη Συρία που θα γινόταν το Σεπτέμβριο του 2009.

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε στον κ. Κυπριανού πως οι οδηγίες που έδωσε στον Νίκο Αιμιλίου ήταν να παραμείνει το φορτίο υπό την επίβλεψη της Εθνικής Φρουράς μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 και μετά να γίνουν εισηγήσεις από τις εμπλεκόμενες πλευρές για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι «δεν ρωτηθήκαμε ποτέ στο ΥΠΕΞ για το χρόνο φύλαξης του φορτίου».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Κ.Α., ο Μάρκος Κυπριανού είπε πως «άλλο το προσωρινό που σημαίνει σε βάθος χρόνου, άλλο το σύντομο και άλλο το μόνιμο. Ουδέποτε υπήρξε θέμα φύλαξης του φορτίου για σύντομο χρόνο, η προσωρινή φύλαξη σήμαινε επ’ αόριστον μέχρι δηλαδή να αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες που επέβαλαν την κατάσχεση και την αποθήκευση του φορτίου στη Κύπρο». Πρόσθεσε πως «ακόμα και αν η φύλαξη ήταν για σύντομο χρόνο έπρεπε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλούς φύλαξης».

Η Κ.Α. ανέφερε ακόμα ότι «η απόφαση στη σύσκεψη της 6/8/2009 ήταν ειλημμένη, ότι το αποτέλεσμα θα ήταν σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο Μάρκος Κυπριανού στο Γ.Δ. του ΥΠΕΞ και δεν ήταν οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι συγκεκριμένες οδηγίες ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του ΥΠΕΞ». Ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν συμφωνεί, προσθέτοντας πως «ήταν οδηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Ήταν δική σου πρωτοβουλία να συγκληθεί η σύσκεψη της 6/8/2009 και στο μεσοδιάστημα μέχρι την υλοποίησή της συζήτησες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος συμφώνησε με τη δική σου άποψη για τις πολιτικές πτυχές του θέματος λόγω και της επίσκεψης του Προέδρου στη Συρία» είπε στον κατηγορούμενο η κυρία Ευθυβούλου, προσθέτοντας πως «οι οδηγίες που έδωσες στον κ. Αιμιλίου ήταν από κοινού συμφωνία δική σου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακόμα ο λόγος που αποφάσισες τη σύγκληση της σύσκεψης ήταν γιατί από τη σχετική αλληλογραφία ήξερες πως οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πλησίαζαν στη λήψη τελικής απόφασης, κάτι με το οποίο εσύ διαφωνούσες το συγκεκριμένο διάστημα».

«Διαφωνώ», απάντησε ο Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος σε άλλες ερωτήσεις απάντησε πως με την κατάσχεση και την εκφόρτωση του φορτίου από το πλοίο είχε λήξει ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών στο θέμα, αφού πριν την κατάσχεση το ΥΠΕΞ ήταν το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΗΕ και των άλλων εμπλεκομένων κυβερνήσεων.

Η θέση μου είναι, συνέχισε η Κ.Α., πως «εμπόδισες τη λήψη τελικής απόφασης πριν τον Αύγουστο του 2009», με τον πρώην ΥΠΕΞ να λέει στην κ. Ευθυβούλου ότι «προσπαθείτε να βγάλετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την εικόνα της υπόθεσης για δικούς σας λόγους. Εγώ απλώς μετέφερα τη θέση του αρχηγού του κράτους με την οποία συμφώνησα».

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε ακόμα στον κατηγορούμενο ότι «ο Λεωνίδας Παντελίδης σε ενημέρωσε πως το Ιράν άλλαξε τη στάση του στο θέμα και ήθελε ακόμα και καταστροφή του φορτίου, πλην όμως εσύ δεν ήθελες να προωθήσεις το θέμα γι’ αυτό και δεν έκανες καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση». Ο πρώην ΥΠΕΞ διαφώνησε με τη θέση αυτή της Κ.Α., λέγοντας πως «δεν είχα λόγο να μην αλλάξει το θέμα».

Η αντεξέταση του Μάρκου Κυπριανού θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 στις 09.00 το πρωί.

Keywords
Τυχαία Θέματα