Συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ προτείνει το ΑΚΕΛ

12:54 14/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόταση για “συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ”, πρότεινε και επίσημα σήμερα το ΑΚΕΛ, εκτιμώντας ότι η εναλλακτική αυτή πρόταση απαντά στο αίτημα για απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως η πρόταση του ΑΚΕΛ βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου. “Όλοι λένε

ότι πρέπει να απεμπλακούμε από το Μνημόνιο. Εμείς προτείνουμε ένα τρόπο και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και τη δική τους πρόταση. Εάν όλοι θέλουν να απεμπλακούν λοιπόν, θεωρώ ότι το λιγότερο θα πρέπει να συζητήσουν”, ανέφερε.

“Οι επιπτώσεις της Συμφωνίας του Μάρτη αλλά και η σταδιακή εφαρμογή του Μνημονίου θα περιορίσουν σημαντικά τη δυνατότητα του τραπεζικού τομέα να συμβάλει στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές λιτότητας θα επιφέρουν τον περιορισμό των εισοδημάτων και θα αποδυναμώσουν την κατανάλωση που είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ως αποτέλεσμα, η σημαντική ύφεση που προβλέπεται θα μειώσει δραστικά τα έσοδα του κράτους, και την ικανότητα της Κύπρου να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται “ενώπιον νέων θυσιών” με στόχο τον περιορισμό των ελλειμμάτων, ενώ η περιορισμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και η ύφεση που θα υπάρξει “θα δημιουργήσουν συνθήκες πρωτοφανούς ανεργίας για την Κύπρο”.

“Ειδικότερα όμως για την περίπτωση της Κύπρου είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δεν λαμβάνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά και με πολιτικά, με επίκεντρο το Κυπριακό και το φυσικό αέριο”, είπε ο κ. Κυπριανού

Σημείωσε δε ότι στο σημείο που έχει φτάσει η οικονομία θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές επιλογές που μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρές, αλλά θα μπορούν να δίνουν στην οικονομία και την κοινωνία προοπτική, θα παρέχουν ευελιξία χειρισμών και θα δημιουργούν δυνατότητες ανάπτυξης, παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρόσθεσε: “Το Μνημόνιο δεν παρέχει τέτοια ευχέρεια. Πρέπει αυτά τα τρία χαρακτηριστικά να τα αναζητήσουμε στην εναλλακτική λύση που θα μας απαλλάσσει από το μνημόνιο”.

“Η μελέτη που απέστειλε το ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στα πολιτικά κόμματα έχει λάβει υπόψη τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί σήμερα στην οικονομία και παρουσιάζει ως μια τέτοια εναλλακτική επιλογή την ανάγκη να υπάρξει συνολικός διάλογος με την Ε.Ε. ώστε στη βάση αρχών του διεθνούς δικαίου, να υπάρξει συντεταγμένη έξοδος της χώρας από το ευρώ”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι μια τέτοια πρόταση θα ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της οικονομίας διεθνώς με την υποτίμηση του νομίσματος, θα συμβάλει στην επανάκτηση της ανεξαρτησίας του κράτους στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, θα ενισχύσει την ανάπτυξη άλλων κλάδων της κυπριακής οικονομίας με στόχο τον επανασχεδιασμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας, θα βελτιώσει τη δυνατότητα διαχείρισης του δημόσιου χρέους και θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Λέγοντας πως η έξοδος από το ευρώ και η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διασυνδέονται νομικά, ο κ. Κυπριανού είπε πως “παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πολιτικό σκέλος της επιστροφής σε εγχώριο νόμισμα. Τα διλήμματα σε σχέση με το Κυπριακό και το φυσικό αέριο θα τεθούν ενώπιον μας το επόμενο διάστημα, και η εξάρτηση από το μνημόνιο είναι ισχυρό εμπόδιο στην προσπάθεια εξυπηρέτησης των στόχων μας”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναγνώρισε ότι αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να ακολουθήσει μια οργανωμένη διαδικασία. “Οργανωμένη ως προς τις διαδικασίες μετάβασης, οργανωμένη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά κυρίως συντεταγμένη ως προς το πλαίσιο εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων μας. Χρειάζεται ο καταρτισμός ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού μετάβασης, που να λαμβάνει υπόψη τις νομισματικές και τις συναλλαγματικές προκλήσεις και να περιορίζει τους κινδύνους που θα υπάρξουν”, είπε.

Σε ερώτηση αν η πρόταση του ΑΚΕΛ θα τεθεί στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε πως η πρόταση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίας. “Αντιλαμβάνομαι ότι θα διεξαχθεί μια συζήτηση αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο”, είπε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση πρέπει να αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό και τη δύναμη της σκέψης που διαθέτει και να αφεθεί ελεύθερο το μυαλό να ψάξει εναλλακτικές επιλογές, “όταν μάλιστα όλοι, ακόμη και η ίδια η Κυβέρνηση λέει ότι κατανοεί το πόσο οδυνηρή θα είναι η παραμονή στο μνημόνιο”, προσθέτοντας πως η πρόταση του ΑΚΕΛ απαντήθηκε με αφορισμούς, κινδυνολογίες και όχι τεκμηριωμένα.

Εξήγγειλε ότι μετά από τη αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το ΑΚΕΛ θα έρθει σε επαφή με κόμματα και οργανωμένα σύνολα για να επεξηγήσει την πρότασή του και να αναπτυχθεί ένας διάλογος με όλους όσοι ενδιαφέρονται.

“Εμείς ως ΑΚΕΛ δεν λέμε ότι η πρόταση είναι το θέσφατο και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται απ` όλους. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και άλλες τυχόν προτάσεις που θα μας απελευθερώνουν από το Μνημόνιο και αυτό είναι το ζητούμενο απ` ότι καταλαμβάνω τουλάχιστον από δηλώσεις που γίνονται από τους πάντες και από την ίδια την Κυβέρνηση”, είπε.

Σε ερώτηση εάν η πρόταση του ΑΚΕΛ περιλαμβάνει και εξεύρεση δανεισμού για την Κύπρο διότι η καταφυγή στο εθνικό νόμισμα δεν είναι αρκετή, ο κ. Κυπριανού είπε πως η μελέτη προνοεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν την ύπαρξη ρευστότητας αλλά και την ανάγκη για την ύπαρξη εισαγωγών σε ό,τι αφορά πρώτες ύλες και φάρμακα.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, στη μελέτη του ΑΚΕΛ συνέβαλε ομάδα πέραν των 20 ατόμων. Μερικά από τα ονόματα που συνέδραμαν στη μελέτη είναι: Χάινερ Φλάσμπεκ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πρώην διευθυντής του τμήματος παγκοσμιοποίησης και αναπτυξιακής στρατηγικής της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη και πρώην Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κώστας Λαμπαδίτσας, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ζακ Σαμπίρ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Χοακίν Αλιόρα Παλομάρες, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βάσκων, Κώστας Γουλιάμος, αντιπρύτανης Ερευνών και Διεθνών Σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πάμπος Παπαγεωργίου, ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τουμάζος Τσελεπής, διεθνολόγος και Χάρης Πολυκάρπου οικονομολόγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα