Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την απασχόληση των νέων και τις ΜΜΕ

20:10 25/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν σήμερα τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές να υποβάλουν μέχρι το τέλος του έτους τα σχέδια τους για τη συμμετοχή στην κοινοτική δράση «Εγγύηση για τη Νεολαία», συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2014 και 2015, ώστε να αρχίσουν να επωφελούνται των κοινοτικών κονδυλίων από τον προσεχή Ιανουάριο.

Η δράση «Εγγύηση για τη Νεολαία», προβλέπει μεταξύ άλλων

την προσφορά θέσης εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης σε όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, το αργότερο 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους ή την απώλεια θέσης εργασίας εάν επρόκειτο για εργαζόμενο. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης της δράσης αυτής θα καλύπτεται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι η δράση αυτή πρέπει να ξεκινήσει εντός του Ιανουάριο του 2014, ώστε να καταστεί δυνατό να διενεργηθούν οι πρώτες εκταμιεύσεις προς τους δικαιούχους. Καλεί τα κράτη μέλη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς τον σκοπό αυτό.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να αξιοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για τον προγραμματισμό των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, ώστε να αυξηθεί σημαντικά η παρεχόμενη από τα εν λόγω ταμεία συνολική στήριξη της ΕΕ προς τα μέσα χρηματοδότησης των ΜΜΕ που βασίζονται στη μόχλευση κατά το διάστημα 2014-2020 και να διπλασιαστεί τουλάχιστον η στήριξη σε χώρες όπου οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι δυσχερείς.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει το αίτημα για διεύρυνση των κοινών χρηματοδοτικών μέσων επιμερισμού του κινδύνου μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΤΕπ για τη μόχλευση επενδύσεων υπέρ των ΜΜΕ από τον ιδιωτικό τομέα και τις κεφαλαιαγορές, με σκοπό την αύξηση του όγκου των νέων δανείων προς τις ΜΜΕ στο σύνολο της ΕΕ. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες για την τροποποίηση του κανονισμού περί καθορισμού κοινών διατάξεων ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση εγγυήσεων.

Οπως τονίζει, τα νέα μέσα θα πρέπει να επιτυγχάνουν υψηλό αποτέλεσμα μόχλευσης και να είναι ελκυστικά για επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και τις κεφαλαιαγορές. Η ΕΤΕπ θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει τα μέσα αυτά, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες περαιτέρω ανάπτυξης εργαλείων για το μέλλον, ιδίως όσον αφορά την τιτλοποίηση.

Τα νέα μέσα θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2014, ώστε να συμβάλουν στην ανάκαμψη, στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη μείωση του κατακερματισμού κατά τα πρώτα έτη υλοποίησης του χρηματοδοτικού πλαισίου.

Ο ρόλος του προϋπολογισμού της Ένωσης για την παροχή ευκαιριών στις ΜΜΕ είναι ζωτικής σημασίας, αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι ενθαρρύνουν το Συμβούλιο να επισπεύσει τις εργασίες σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία για τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια, ώστε να είναι δυνατή η θέσπισή της πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (Άνοιξη 2014).

Keywords
Τυχαία Θέματα