Τελετή παράδοσης του ΥΠΕΞ, με αναφορές στο Κυπριακό

18:22 17/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στο Κυπριακό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, στο νέο Υπουργό, Πέτρο Μολυβιάτη, ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας.

Ο κ. Δήμας, ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Μολυβιάτη στα νέα του καθήκοντα ως Υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης

της Ελλάδας, ανέφερε ότι: «στο Κυπριακό, σταθήκαμε μαζί και πλάι με την Κυπριακή Δημοκρατία, πετυχαίνοντας να μην αλλοιωθούν οι βασικοί άξονες της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παρά τις πιέσεις της τουρκικής πλευράς να τεθούν τεχνητά χρονοδιαγράμματα».

Ανέφερε επίσης ότι «προχώρησε η συνεργασία μας σε ενεργειακά θέματα και ανοίξαμε προοπτικές ευρύτερων συνεργασιών και με άλλες χώρες για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη».

Σχετικά με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ο κ. Δήμας τόνισε ότι η Ελλάδα διέθεσε στην Κυπριακή Δημοκρατία προσωπικό και τεχνογνωσία.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «τηρήθηκε ξεκάθαρη στάση, θέλουμε βελτίωση των διμερών σχέσεων και πρόοδο της ενταξιακής της προοπτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας. Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η σημερινή συγκυρία δεν επηρεάζει τις πάγιες θέσεις μας ούτε την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Υπάρχουν σημαντικά πεδία αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, επιδιώξαμε να τα καλλιεργήσουμε, αλλά πάντα στο πλαίσιο των σταθερών αρχών που διέπουν την εξωτερική μας πολιτική» και πρόσθεσε ότι κάθε φορά που απαιτήθηκε, η Ελλάδα έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας».

Σημείωσε την αξιολόγηση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ του Δεκεμβρίου για την Τουρκία, το οποίο καταδίκασε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις αρχές καλής γειτονίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα «την επιτυχία να γίνει ειδική αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών, που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβάνοντας την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων».

Όπως τόνισε ο κ. Δήμας «η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας συνιστά μέρος του κοινοτικού κεκτημένου, επομένως ο σεβασμός, η υπογραφή και η κύρωση της σύμβασης είναι θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής προοπτικής των υποψηφίων προς ένταξη χωρών. Καθαρή θέση μας είναι ότι η Ελλάδα, ως παράκτιο κράτος και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν απεμπολεί οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα. Βέβαια, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από τη θεμελιώδη αυτήν αρχή και θέση της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο κ. Μολυβιάτης από την πλευρά του αναγνώρισε στον κ. Δήμα ότι κατά τη θητεία του αντιμετώπισε με επιτυχία και αποτελεσματικότητα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα, τόσο της εξωτερικής πολιτικής, όσο και της λειτουργίας του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος γνωρίζει τα προβλήματα του Υπουργείου ωστόσο δεν μπο

Keywords
Τυχαία Θέματα