Τεμάχιο Τίμιου Ξύλου από την Θεσσαλονίκη στα Λύμπια

19:24 7/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ευλογία του τεμαχίου του Τιμίου Ξύλου, το οποίο φυλάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στην Θεσσαλονίκη πήρε από προχθές το ποίμνιο της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος και άλλοι ευσεβείς χριστιανοί από διάφορά μέρη της Κύπρου, που πήγαν να προσκηνύσουν στον ιερό ναό Αγίου Επιφανίου στα Λύμπια (αρχαίο Ιδάλιο) στο δρόμο μεταξύ Λευκωσίας και Λάρνακας.

Η κοινότητα βρίσκεται πολύ

κοντά στην γραμμή κατάπαυσης του πυρός και στο λόφο της ο τουρκικός στρατός έχει μετατρέψει σε φυλάκιο το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού.

Το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου μετέφερε στην Κύπρο ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, μαζί με κληρικούς της Επισκοπής του.

Σήμερα, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, ο κ. Βαρνάβας τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Επιφανίου. Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και εν μέσω πλήθους πιστών ο μητροπολίτης Βαρνάβας λιτάνευσε το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, το οποίο είναι από τα Ιεροσόλυμα και βρίσκεται σε ειδική θήκη σε σχήμα Ιερού Ευαγγελίου, ενώ ένας από τους ιερείς έφερε επί της κεφαλής του δίσκο με άνθη και τον Τίμιο Σταυρό.

Στο κήρυγμα του ο κ. Βαρνάβας τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία του Σταυρού και της Αναστάσεως. Αναφέρθηκε στην δύναμη , που δίνει ο Σταυρός του Χριστού στην ζωή των ανθρώπων. Επίσης, μίλησε για τις δύσκολες ώρες, που περνούν , λόγω της οικονομικής κρίσης , Ελλάδα και Κύπρος . Εξέφρασε όμως την πίστη ότι με την χάρη του Θεού τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Ιδιαίτερα , συγκίνησε η απαγγελία του μητροπολίτη των στίχων του μεγάλου Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη από το ποίημα του «9η Ιουλίου , 1821»: «Η Ρωμιοσύνη έν’ φυλή συνόκαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι ’ξηλείψει, κανένας, γιατί σκέπει την ’που τ’ άψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη έν’ να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!» Ο Μικρασιατικής καταγωγής Μητροπολίτης Βαρνάβας , μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την πνευματική σχέση Μικράς Ασίας – Κύπρου επεσήμανε: «Η Κύπρος ένα ελληνικό κομμάτι γης πανάρχαιο απέναντι από την καθ’ ημάς Ανατολή , την Μικρά Ασία , την γη της Ιωνίας , των πατέρων μας και των Αγίων μας , δέχεται την ευλογία του Χριστιανισμού, του Ευαγγελίου και της κοινότητας των Ιεροσολύμων» .

Στην ερώτησή μας, πως αισθάνεται ένας Μικρασιάτης στην Κύπρο, ο κ. Βαρνάβας απάντησε: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ώρες, που περνά ο Ελληνισμός από το ένα άκρο μέχρι το άλλο πρέπει να γίνουμε πιο ταπεινοί και σοφοί». Εμείς, είπε, που ζήσαμε την προσφυγιά στο πετσί μας , που ανέστη γυμνή με τις εικόνες των Αγίων και τα Άγια λείψανα στα χέρια περπατήσαμε πάνω στα αγκάθια της προδοσίας και φθάσαμε πριν 90 χρόνια στην Μητροπολιτική Ελλάδα , κατανοούμε τι θα πει προσφυγιά . «Η Κύπρος ζει αυτό το μαρτύριο από το ’74, ένα κομμάτι της είναι υπό κατοχή με την ανοχή όλων και τώρα οι Κύπριοι αδελφοί υποφέρουν και πάλι. Ο Σταυρός μας και ο πόνος μας είναι ταυτόχρονα και η Ανάστασή μας. Θα τον σηκώσουμε τον Σταυρό μέχρι το τέλος και θα ζήσουμε όλοι μαζί την Ανάσταση μας», τόνισε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας.

Keywords
Τυχαία Θέματα