Τέσσερεις προτάσεις για εμπλοκή ΕΕ ενώπιον Φούλε

07:42 8/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τέσσερεις εναλλακτικές για ενεργότερο εμπλοκή ΕΕ κατέθεσε στον Φούλε ο Ν.ΑναστασιάδηςΚομιστής προτάσεων προς τον Έρογλου ο ΦούλεΣτην Κύπρο με καυτή ατζέντα ο Έρικ Ρούμπιν

Τέσσερεις εναλλακτικές προτάσεις για ενεργότερο εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να πλήττεται η πρωτοκαθεδρία των Ηνωμένων Εθνών και χωρίς αυτό να βλάπτει τα δικαιώματα οποιασδήποτε κοινότητας έχει ενώπιον του από αργά το βράδυ της Δευτέρας (07/04) ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Οι προτάσεις μεταφέρθηκαν

από τον ίδιο τον Ευρωπαίο Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε ο οποίος ενωρίτερα είχε πέραν της μίας ώρας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νικο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlycy, το μεγαλύτερο κέρδος από τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κύριο Φούλε, ήταν η πλήρης κατανόηση που επεδείχθη από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ως προς την ανάγκη αναβάθμισης και θεσμοθέτησης του ρόλου του προσωπικού απεσταλμένου του κυρίου Μπαρόσο στην Κύπρο, Πήτερ Βαν Νούφελ. Ο οποίος, όπως υποδείχθηκε στον κύριο Φούλε, πρέπει πλέον να ενεργεί ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της ΕΕ και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ώστε το όποιο κράτος δημιουργηθεί μετά από ενδεχόμενη λύση να μπορεί να διαδραματίσει τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα φέρει μαζί του, αυτό του πλήρους μέλους της Ευρωπαικής Κοινότητας.

Παράλληλα φαίνεται να περνά η σε όλους τους τόνους άποψη της Λευκωσίας ότι η υιοθέτηση ουσιαστικών και όχι επιφανειακών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα έχει θετικότατο αντίκτυπο στην διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Μάλιστα φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη ότι η πρόταση Έρογλου για επέκταση του προγράμματος αποναρκοθέτησης του νησιού δεν μπορεί να «αλλάξει του κανόνες του παιχνιδού» όπως ήταν η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε

Στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ…

Στο παιχνίδι του Κυπριακού μπαίνουν άμεσα και ενεργά, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η υψηλού επιπέδου επίσκεψη, όπως αυτή του Υφυπουργού Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη αισιοδοξία από την κυβέρνηση. Υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος, έχοντας στη φαρέτρα του τη δήλωση Ομπάμα αμέσως μετά την κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν την 11η Φεβρουαρίου, θα ασκήσει την επηρροή του ως προς την προώθηση της πρότασης για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ως πρώτο βήμα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του onlycy, θα επιχειρηθεί να κλειδώσει η είσοδος στην πόλη φάντασμα εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα χαράξουν την στρατηγική και το πλάνο ανοικοδόμησης της πόλης του Ευαγόρα. Αυτό είναι κάτι που επιθυμεί διακαώς ο κύριος Ρούμπιν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για είσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι. Οι συναντήσεις του κυρίου Ρούμπιν είναι προγραμματισμένες νωρίς το πρωί της Τρίτης (08/04).

Στη σκία ή καλύτερα υπό το βάρος της επίσκεψης Ρούμπιν συναντώνται επίσης την Τρίτη οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Αντρέας Μαυρογιάννης και Κουτρέτ Ορζεσάι. Σύμφωνα με το πλάνο που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων οι δύο διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τη διαδικασία της κατάθεσης αρχικών θέσεων επί όλων των ζητημάτων, το λεγόμενο screening.

Keywords
Τυχαία Θέματα