Θαυμασμός για την προσαρμοστικότητα του λαού της Κύπρου από τον Πρέσβη του Παναμά

14:23 18/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση του Παναμά εκφράζει το θαυμασμό της για την προσαρμοστικότητα του λαού της Κύπρου στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διέρχεται ο τόπος δήλωσε ο νέος Πρέσβης του Παναμά στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Aymard H. Jiménez Granda ο οποίος διαβίβασε την υποστήριξη της Κυβέρνησης της χώρας του καθώς και ευχές για επιτυχία

στο μέλλον.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός της Κύπρου είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως «έχουν υιοθετηθεί μια σειρά από μέτρα για να επαναρχίσει η οικονομία και θα ακολουθήσουν περισσότερα, θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη ποικίλων τομέων της οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στις υποδομές και στην ενέργεια».

Σημείωσε ότι η οικονομική κρίση «είναι και μια ευκαιρία για να αναπτυχθούμε και να γίνουμε ισχυρότεροι» ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι «με προσεκτική δουλειά και αφοσίωση θα μπορέσουμε να επιτύχουμε στις προσπάθειες μας για ανάπτυξη και ευημερία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «για αυτόν τον σκοπό, προσβλέπουμε να έχουμε τον Παναμά ως έναν από τους στενούς μας εταίρους με ενισχυμένη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος».

Όσον αφορά στην προοπτική ανεύρεσης φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι «η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δημιουργεί νέες προοπτικές για συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και ξένων επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων και επιχειρήσεων από τον Παναμά».

Πρόσθεσε ότι «η δημιουργία ενός δικτύου έργων μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενισχύσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία. Θα προσελκύσει επίσης ξένες επενδύσεις, δίνοντας έτσι σημαντική ώθηση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις χώρες σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι Κύπρος και Παναμάς «με την πάροδο του χρόνου έχουν αναπτύξει εγκάρδιες και φιλικές σχέσεις βασισμένες σε κοινές αρχές και αξίες» προσθέτοντας ότι «η διμερής και πολυμερής συνεργασία μας, μας παρέχει ένα στερεό θεμέλιο για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας».

Δήλωσε ότι «προσωπικά προσβλέπω στο να δουλέψουμε μαζί για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο» σημειώνοντας παράλληλα ότι «η συνομολόγηση μιας διμερούς Συμφωνίας Εμπορικής Ναυτιλίας θα ήταν πρωταρχικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των εμπορικών μας σχέσεων».

Ως Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, «προσβλέπουμε επίσης στην συνομολόγηση φέτος μιας Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, καθώς και στην υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης για την Εγκαθίδρυση Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «η διευθέτηση πρέπει να εξυπηρετεί, προπάντων, τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού ως συνόλου και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας».

Για τις διαπραγματεύσεις είπε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα μια αποτυχία και αποτελεί σταθερή μου πεποίθηση ότι η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτή τη διαδικασία είναι επιθυμητή».

Ο νέος Πρέσβης του Παναμά είπε ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της χώρας του «υποστηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσης για επανένωση της χώρας».

«Προσβλέπουμε σε συνέχιση των φιλικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και στην περαιτέρω επέκταση αυτών των δεσμών σε άλλους τομείς που θα φέρουν πιο κοντά τις χώρες και τους λαούς μας», είπε ο Πρέσβης του Παναμά με έδρα την Αθήνα.

Αναφέρθηκε ακολούθως στις ομοιότητες των δύο χωρών λέγοντας ότι Κύπρος και Παναμάς είναι μικρά κράτη με στρατηγική θέση, η ιστορία τους ήταν πάντα συνδεδεμένη με την παρουσία του νερού που τα περιβάλλει και αποτελεί μια σημαντική οικονομική δύναμη στο εμπόριο και τις μεταφορές.

Πρόσθεσε ότι οι λαοί μας «χαρακτηρίζονται από το πλούσιο πολυεθνικό υπόβαθρο και φιλόξενο χαρακτήρα με τις οικονομίες τους να βασίζονται στις υπηρεσίες που παρέχουν.

Στην τελετή παρέστησαν o Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας Νέαρχος Παλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα