«Θέλουμε τη Βρετανία εντός ΕΕ» λέει στο ΚΥΠΕ η νέα Λόρδος Δήμαρχος του Σίτι

18:06 4/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η νέα Λόρδος Δήμαρχος του Σίτι του Λονδίνου, Φιόνα Γουλφ, η οποία μόλις πριν από ένα μήνα ανέλαβε τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της οικονομικής συνοικίας της βρετανικής πρωτεύουσας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ λίγο πριν το ταξίδι της, το πρώτο επίσημο στο εξωτερικό, η Λόρδος Δήμαρχος

εξήγησε ότι επέλεξε την Αθήνα ως προορισμό λόγω της ανάληψης από την Ελλάδα της εξάμηνης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου.

Βασικός σκοπός της ήταν να παρουσιάσει τις θέσεις του Σίτι και της Βρετανίας γενικότερα επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία θέλει να παραμείνει εντός της ΕΕ, αλλά επανέλαβε την άποψη του Λονδίνου ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή σε ορισμένους κανονισμούς που πλήττουν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Η Λόρδος Δήμαρχος δήλωσε επίσης ότι το Σίτι θέλει την επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλλει η τραπεζική ένωση.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Ερ. Γιατί επιλέξατε την Αθήνα ως προορισμό για το πρώτο επίσημο ταξίδι σας στο εξωτερικό;
Απ. Η ελληνική προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, αφού θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Υπάρχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων που συνδέονται κυρίως με τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες – όπως η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η ντιρεκτίβα για τα χρηματοπιστωτικά όργανα της αγοράς (MIFID), η ατζέντα για την επιβολή φόρων στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην οποία θέλουμε να έχουμε λόγο, καθώς επίσης η διατλαντική εμπορική και επενδυτική εταιρική σχέση, ενώ έχουμε έντονο ενδιαφέρον και για την επιβολή ορίου στα μπόνους και τις απολαβές των τραπεζιτών. Όλα αυτά επιθυμούμε να κλείσουν πριν τη λήξη της θητείας της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερ. Πόσο υπονομεύουν τα επιχειρήματά σας οι συχνές αντιρρήσεις που εκφράζει το Λονδίνο σε ευρωπαϊκά σχέδια και αποφάσεις και η πρόθεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη;
Απ. Εξαρχής η θέση μας ήταν ότι είμαστε πάρα πολύ υπέρ της παραμονής εντός της ΕΕ. Θα θέλαμε να δούμε μια ΕΕ με μεταρρυθμίσεις.
Θα έχετε δει όχι μόνο μελέτες της διοίκησης του Σίτι, αλλά και από τη Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών που λένε ότι πάνω από το 80% των επιχειρήσεων στη Βρετανία θέλουν την παραμονή στην ΕΕ. Θέλω πολύ να δω ιδίως την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς των υπηρεσιών. Μου μοιάζει ανοησία να μπορώ να αγοράσω βρετανικό αυτοκίνητο στο Λουξεμβούργο, αλλά όχι βρετανική ασφάλιση. Αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που θέλουμε να δούμε και νομίζω ότι έχουμε πολλή στήριξη ανά την Ευρώπη ως προς τις υπηρεσίες. Ανησυχούμε επίσης πολύ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – ανησυχούμε για τη γραφειοκρατία και το δαπανηρό κανονιστικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα και το διεθνές εμπόριο.
Το φάσμα των υπηρεσιών που παρέχονται ιδίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα έχει τόση ισχύ, βεληνεκές και βάθος στο Λονδίνο που είναι δύσκολο να ενταχθεί σε μια ενιαία προσέγγιση ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Δεν θέλουμε κανονισμούς που δεν προσφέρουν αξία στους καταναλωτές, αλλά απλά καθιστούν πιο ακριβές τις εξαγωγές μας. Επομένως στο ερώτημα αν το Σίτι και η Βρετανία θα ήταν καλύτερα εντός ή εκτός ΕΕ η απάντηση είναι απολύτως εντός και σε αυτή τη στάση είμαστε συνεπείς.

Ερ. Πώς αντιμετωπίζει το Σίτι την κρίση στην ευρωζώνη;
Απ. Το Σίτι κάνει πολλές δουλειές με την ευρωζώνη και έχει πολλές επενδύσεις σε ευρώ. Θα έλεγα ότι το ευρώ σε σύγκριση με άλλα νομίσματα έχει κρατήσει αξιοσημείωτα καλά, αν αναλογιστούμε τις δυσκολίες. Ενδιαφερόμαστε σημαντικά για την επιτυχία της ευρωζώνης και θα θέλαμε να δούμε να ανθίζει και να επιτυγχάνει και για αυτό ήμασταν πάντα υπέρ της τραπεζικής ένωσης, ως συλλογική λύση στα προβλήματα του χθες και ως άξονα σταθεροποίησης των τραπεζών.

Ερ. Ποια είναι ακριβώς η βρετανική στάση απέναντι στην τραπεζική ένωση;
Απ. Υπάρχουν δύο άξονες στο θέμα. Είμαστε πάρα πολύ υπέρ της και θέλουμε να συμμετέχουμε στις συζητήσεις, έστω και αν δεν είμαστε μέλος της ευρωζώνης. Ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας έχει συμφωνηθεί και η έναρξη της επιβολής του επαφίεται στην ΕΚΤ, η οποία εξετάζει το ενεργητικό των τραπεζών. Ο μηχανισμός εκκαθάρισης είναι κατά την άποψή μου λιγότερο αμφιλεγόμενος για χώρες όπως η Ελλάδα από ό,τι για τη Γερμανία, η οποία έχει έναν αριθμό διαφορετικών τραπεζικών ιδρυμάτων ούτως ή άλλως. Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο χρηματοδότης έσχατης καταφυγής σε αυτό το μηχανισμό. Νομίζω θα ακούσουμε τα επιχειρήματα από όλες τις πλευρές επ’ αυτού αλλά υπάρχει επιθυμία συμφωνίας πριν τη λήξη της θητείας της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα