Θετική η πρώτη αξιολόγηση της Τρόικας εκτιμά ο Υπουργός Οικονομικών

14:54 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Θετικό είναι το αποτέλεσμα από την πρώτη διαδικασία αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης του μνημονίου από την Τρόικα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης.

Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε λόγο για σημαντικά βήματα που έχουν καταγραφεί, επεσήμανε ωστόσο ότι οι μεγάλες προκλήσεις είναι μπροστά μας και πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί χωρίς εφησυχασμό.

Ο

Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει στο έπακρο τις μεταρρυθμίσεις που ο τόπος έχει ανάγκη.

Επεσήμανε ότι στο Eurogroup του Σεπτέμβρη, κατά το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Κύπρο, η Κυβέρνηση δεν αναμένει οποιεσδήποτε εκπλήξεις αλλά και ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται οποιαδήποτε νέα δημοσιονομικά μέτρα για την τρέχουσα χρονιά. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να αναμένεται συνέχιση της πολύ συστηματικής και προσεκτικής διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού, των δημοσίων οικονομικών, και για το υπόλοιπο της χρονιάς αλλά και πως «πολύ σοβαρά θα είναι τα μέτρα εξοικονόμησης και εξορθολογισμού των δαπανών, τα οποία θα περιληφθούν στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό».

Έκανε επίσης λόγο για σημαντικά βήματα στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, γεγονός που, όπως ξεκαθάρισε, σημαίνει ότι τις αποφάσεις και τις ευθύνες για οτιδήποτε αφορά το μέλλον της τράπεζας θα τις λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι.

Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης εκ μέρους της Τρόικας έχει ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα είναι θετικό. «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα οποία έχουν καταγραφεί» είπε, τονίζοντας ωστόσο πως «οι μεγάλες προκλήσεις είναι ακόμη μπροστά μας» και πως «συνεπώς χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης ή βεβαίως εφησυχασμού, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και θα ενταθεί».

Σημείωσε δε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τηρείτο ενήμερος και έδινε οδηγίες καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών με την Τρόικα και πως όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει κατ’ επανάληψη τονίσει η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει και να υλοποιήσει στο έπακρο τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που ο τόπος μας έχει ανάγκη.

Επεσήμανε παράλληλα πως με την ίδια αποφασιστική διάθεση η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών έτσι ώστε να ξαναβρεθεί η χώρα σε ανάλογα δύσκολη θέση.

Ο ΥΠΟΙΚ έκανε ακόμη λόγο για σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και σε σχέση με τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τόνισε πως η προσπάθεια είναι συλλογική, τόσο σε πολιτικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο και ευχαρίστησε για τη συμβολή τους, τους συνεργάτες του στο Υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο Προγραμματισμού όπως επίσης και τα στελέχη των υπόλοιπων Υπουργείων της Κεντρικής Τράπεζας και της Νομικής Υπηρεσίας.

Κληθείς να παραθέσει τα θετικά σημεία τα οποία έχει εντοπίσει η Τρόικα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνολική αξιολόγηση θα αναγνωρίζει και θα καταγράφει ότι η πορεία των δημοσίων οικονομικών βρίσκεται εντός των πλαισίων χωρίς, όπως σημείωσε, αυτό να υποβαθμίζει τη μεγάλη προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί σε σχέση με τον καταρτισμό του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού. Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το δεύτερο πυλώνα, που έχει να κάνει με τις διαρθρωτικές αλλαγές, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια η οποία παρόλο που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο εντούτοις «έχει μπει το νερό στο αυλάκι». Τροχιοδρομείται, πρόσθεσε, εντός των πλαισίων του προγράμματος, η πορεία υλοποίησης αυτών των πολύ σημαντικών αλλαγών.

Σε σχέση με τον τρίτο πυλώνα, που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι το γεγονός πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης συμπίπτει και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου από μόνο του αποτελεί μια πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη η οποία συμβάλλει και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς και του κοινού προς το τραπεζικό σύστημα.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη στο Eurogroup του Σεπτέμβρη κατά το οποίο θα ληφθεί η απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι μολονότι δεν επιθυμεί να προκαταλαμβάνει αποφάσεις ανάλογων οργάνων όπως το Eurogroup, εντούτοις η Κυβέρνηση δεν αναμένει εκπλήξεις.

Σε ερώτηση αν αυτό συνεπάγεται πως δεν θα πρέπει να αναμένονται οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά δεν θα πρέπει να αναμένουμε αυτή τη χρονιά νέα μέτρα. Σημείωσε ωστόσο πως θα πρέπει να αναμένεται συνέχιση της πολύ συστηματικής και προσεκτικής διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού, των δημοσίων οικονομικών, και για το υπόλοιπο της χρονιάς αλλά και πως «πολύ σοβαρά θα είναι τα μέτρα εξοικονόμησης και εξορθολογισμού των δαπανών, τα οποία θα περιληφθούν στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό».

«Οφείλω να πω πως ο ξεκάθαρος σχεδιασμός για τον επόμενο προϋπολογισμό, η πρόοδος που έχουμε κάνει και η αποφασιστική μας διάθεση να εξορθολογίσουμε δαπάνες έτσι ώστε να συνάδουν με τα αναμενόμενα έσοδα, επενέργησε με τρόπο καθοριστικό στη θετική αποτίμηση από την Τρόικα» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το πώς το η κεφαλαιουχική επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου μειώθηκε από το 13% που συζητείτο τον Μάιο στο 12% και αυτό με αυξημένο κούρεμα ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η εκτίμηση της ΚΤ τον περασμένο Μάιο προηγήθηκε της διαδικασίας αποτίμησης που έχει πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητο οίκο. «Συνεπώς αντιλαμβάνομαι πως οι εκτιμήσεις της ΚΤ βασίστηκαν στα δεδομένα σε σχέση με τα στοιχεία ενεργητικού όπως αυτά αποτυπώνονταν στα βιβλία των τραπεζών. Ακολούθησε όμως αυτή η γνωστή διαδικασία ανεξάρτητης αποτίμησης η οποία έχει διαφοροποιήσει δεδομένα σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας» συμπλήρωσε.

Τόνισε πως με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται ότι οι παραδοχές που καθορίζουν το τελικό ποσοστό κεφαλαιουχικής «είναι πράγματι συντηρητικές», εξηγώντας πως είναι στη βάση αυτού το δεδομένου η Κυβέρνηση εξέφρασε τη θέση ότι «επαρκές ποσοστό κεφαλαιουχικής επάρκειας θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει και με χαμηλότερο ποσοστό κουρέματος».

Πρόσθεσε πως παρ’ όλα αυτά είναι γεγονός ότι «η Τράπεζα Κύπρου είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη, με πολύ ψηλό δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας, με πολύ συντηρητικές παραδοχές που οδηγούν σε αυτό το δείκτη και αυτό χωρίς αμφιβολία μπορεί αν καταγραφεί ως ένα στοιχείο που μπορεί αν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και των αγορών προς αυτή την τράπεζα».

Ερωτηθείς γιατί δεν παραχωρείται από τώρα το 18% στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής και αφήνεται να δοθεί στο διηνεκές μετά την εκκαθάριση και να παραμένει στην ουσία στα χέρια του διαχειριστή που είναι η Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι οι μετοχές αυτές δεν ανήκουν στο κράτος καθώς το κράτος ως ο μεγαλομέτοχος της Λαϊκής Τράπεζας μέχρι τον περασμένο Μάρτιο έχει απολέσει το σύνολο των μετοχών που κατείχε. Όπως εξήγησε, με βάση τη νενομισμένη διαδικασία πρώτα υφίσταται την απώλεια ο μέτοχος, στη συνέχεια ο κάτοχος αξιογράφων και στη συνέχεια ο καταθέτης.

«Συνεπώς το κράτος δεν είναι ούτε άμεσα ούτε έμμεσα κάτοχος μετοχών στη Λαϊκή Τράπεζα» συμπλήρωσε εξηγώντας ότι καθώς η παλιά Λαϊκή Τράπεζα βρίσκεται υπό διαχείριση, το επόμενο στάδιο είναι να εξέλθει από τη διαδικασία της διαχείρισης και να εισέλθει στη διαδικασία της εκκαθάρισης, στάδιο κατά το οποίο, όπως τόνισε, και οι ανασφάλιστοι καταθέτες αλλά και τυχόν άλλοι πιστωτές θα έχουν το δικαίωμα «και σε αυτές τις μετοχές, το 18% περίπου της Τράπεζας Κύπρου».

Πρόσθεσε πως εκεί που ο ίδιος θα συμφωνούσε απόλυτα είναι ότι «ενόσω η διαδικασία της διαχείρισης συνεχίζεται δεν θα πρέπει το δικαίωμα ψήφου να βρίσκεται με αυτό τον τρόπο στα χέρια ενός ανθρώπου που έχει οριστεί από την ΚΤ. «Σε αυτό είμαι απόλυτα ξεκάθαρος» σημείωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει σε σχέση με το Διάταγμα που εξέδωσε χτες για την Τράπεζα Κύπρου, κατά πόσο έχουν μεταφερθεί μελλοντικές ζημιές στους υφιστάμενους μετόχους, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι ολόκληρη η Τράπεζα έχει περάσει στα χέρια των ανασφάλιστων καταθετών και ως εκ τούτου εκ των πραγμάτων η μελλοντική απόδοση της Τράπεζας θα αντανακλά και θα αφορά τους νέους ιδιοκτήτες της Τράπεζας.

Ερωτηθείς σε σχέση με το ενδεχόμενο διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν ένα ενδεχόμενο προς εξέταση και υλοποίηση μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια που απέμεναν μέχρι την έξοδο της Τράπεζας από την εξυγίανση. «Αυτό ξεκαθάρισε. Η Τράπεζα έχει εξέλθει από την εξυγίανση, είναι μια κανονική Τράπεζα, τις ευθύνες και τις αποφάσεις πλέον θα τις λαμβάνουν η Διοίκηση και η Διεύθυνση οι οποίες θα λογοδοτούν στους μετόχους και στη Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί σε μερικές βδομάδες» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου, «ανάλογες αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από Υπουργούς ούτε από εποπτικές αρχές, ούτε από πολιτικά κόμματα, αλλά από αυτούς που είναι ιδιοκτήτες και φέρουν την ευθύνη για τη διαχείριση μιας τράπεζας».

Πρόσθεσε πως η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου θα πρέπει πλέον εντός του επόμενου διμήνου, μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, να έχει ολοκληρώσει και παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης και ενδεχομένως αυτό (ο διαχωρισμός) να είναι μια από τις εισηγήσεις που θα αποτυπωθούν σε αυτό το σχέδιο.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο εκπρόσωπος του 18% των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας θα έχει βαρύνουσα άποψη σε ό,τι αφορά αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης αφού επανέλαβε ότι το κράτος δεν κατέχει καμία μετοχή και πως αυτές οι μετοχές προορίζονται για ν’ αποζημιώσουν έστω και μερικώς τους ανασφάλιστους καταθέτες και άλλους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας, σημείωσε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι δεν μπορεί, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαχείρισης και να ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας, το δικαίωμα ψήφου που αυτές οι μετοχές αποδίδουν να τυγχάνει διαχείρισης εν λευκώ από τον άνθρωπο που ασκεί ρόλο διαχειριστή χωρίς να υπάρχει κάποια εντολή από αυτούς που τελικά θα καταστούν οι κάτοχοι αυτών των μετοχών.

«Θεωρώ πως υπάρχει ένα ζήτημα που σχετίζεται με το πώς το δικαίωμα ψήφου ενασκείται και από ποιόν ενόσω η παλιά Λαϊκή Τράπεζα παραμένει κάτω από διαχείριση» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση που εξέφρασαν, κατά τη δημοσιογράφο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης ότι ο ρόλος της ΚΤ θα πρέπει να περιοριστεί ως η εποπτική αρχή και ότι η αρχή εξυγίανσης θα πρέπει να είναι το Υπουργείο Οικονομικών και όχι η ΚΤ, ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι στην Κύπρο έχει εφαρμοστεί για πρώτη φορά η διαδικασία εξυγίανσης τραπεζών με ίδια μέσα, μέσω της εφαρμογής της νομοθεσίας περί εξυγίανσης τραπεζικών ιδρυμάτων. «Ίσως όλοι μας τώρα που η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί έστω και με αυτή την καθυστέρηση, θα πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία, να εντοπίσουμε και να καταγράψουμε ποια ήταν τα σημεία που προκάλεσαν πρόσθετες δυσκολίες, τριβές ή καθυστερήσεις στη διαδικασία και να μην διστάσουμε να επιχειρήσουμε βελτίωση εκεί όπου χρειάζεται» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το θέμα του Συνεργατισμού, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η Κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι Συνεργατισμός θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς να τίθεται θέμα, οριστικά και αμετάκλητα, κουρέματος καταθέσεων, αλλά με ποσό που θα λάβει το κράτος από το πρόγραμμα και το οποίο ο φορολογούμενος πολίτης θα πρέπει να ξεπληρώσει.

«Αναγνωρίζοντας λοιπόν την τεράστια σημασία και τη μεγάλη συμβολή του Συνεργατισμού, έχουμε διασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση του με δημόσιο χρήμα» πρόσθεσε, εξηγώντας πως «δεν πρόκειται για δάνειο το οποίο θα φέρει τόκο που θα είναι ψηλός, αλλά για συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό 99%, ουσιαστικά ως ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης».

Εξήγησε ακόμη πως το κράτος ως ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης, θα επωφελείται από τυχόν κέρδη αλλά θα επιβαρύνεται και από τυχόν ζημιές, καθώς «δεν υπάρχει εγγυημένη απόδοση».

Πρόσθεσε πως ένα πρόσθετο ζήτημα που εγείρεται σχετίζεται με την πιθανή έξοδο του κράτους από το μετοχικό κεφάλαιο μέσω επαναγοράς αυτών των μετοχών από τον ίδιο το Συνεργατισμό. «Αυτό το ζήτημα» ανέφερε, «ρυθμίζεται μεν από ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα προσπαθήσουμε, σε συνεργασία με το Συνεργατισμό, να διευκρινίσουμε ποια είναι η πρακτική εφαρμογή αυτών των οδηγιών».

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε πως δεν θα επιβαρυνθεί ο Συνεργατισμός με κάποια απαίτηση για εγγυημένη απόδοση ή με κάποιο ψηλό επιτόκιο σε ετήσια και επαναλαμβανόμενη βάση.

Ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ο Συνεργατισμό δεν θα μπορεί να εξαγοράσει πίσω τις μετοχές του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως σε μια τέτοια περίπτωση οι μετοχές θα παραμείνουν στα χέρια του κράτους, το οποίο θα είναι και ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης και που ως τέτοιος θα μπορεί να λάβει αποφάσεις. «Είναι πολύ καλά γνωστή η σχέση του κράτους με το Συνεργατισμό συνεπώς ανάλογες θα είναι και οι αποφάσεις» συμπλήρωσε.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το κατά πόσο η επικαιροποίηση του Μνημονίου εξυπακούει ένα 2ο Μνημόνιο, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι εντός των ημερών όταν το επικαιροποιημένο Μνημόνιο δημοσιοποιηθεί, ο καθένας θα μπορεί να διαπιστώσει κατά πόσο πρόκειται για 2ο Μνημόνιο. «Η διαδικασία είναι γνωστή, είναι καθορισμένη, ανά τρίμηνο θα επαναλαμβάνεται αυτή η διαδικασία της αξιολόγησης και τυχόν αλλαγές, κάποιες από τις οποίες εμείς τις έχουμε ζητήσει για να διευκολυνθούμε σε σχέση με την υλοποίηση του προγράμματος, θα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο» εξήγησε.

Επανέλαβε τέλος εκ νέου ότι «δεν υπάρχουν τέτοιες αλλαγές που να ισοδυναμούν έστω και έμμεσα με ένα 2ο Μνημόνιο ή έστω με νέα μέτρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα