Θολές οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, προειδοποιεί το Υπ. Οικονομικών

19:07 10/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αλλά οι προοπτικές γίνονται όλο και περισσότερο θολές, λόγω “σημαντικών κινδύνων” που προέρχονται από την κρίση χρέους, προειδοποίησε την Παρασκευή το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

“Σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον, η γερμανική οικονομία συνεχίζει να δείχνει αρκετά ισχυρή”, αναφέρει στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) “αναμένεται να επεκταθεί μέτρια και πάλι κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπως δείχνουν οι διαθέσιμοι δείκτες

για την ιδιωτική κατανάλωση και το εξωτερικό εμπόριο”, προσθέτει.

“Παρ `όλα αυτά, μετά την ισχυρή ανάπτυξη που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο, ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω της αδύναμης διεθνούς τάσης. Η κρίση χρέους σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζει να επιβαρύνει, τροφοδοτώντας αβεβαιότητα”, σημειώνει στην έκθεση το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

“Οι περαιτέρω προοπτικές της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνουν επιφυλακτικές για το παρόν στάδιο και θα επιβαρύνονται από σημαντικούς κινδύνους”.

Ενώ πολλοί από τους εταίρους της Γερμανίας στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε ύφεση, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ κατέγραψε ανάπτυξη 0,5% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Αλλά με ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης να είναι σε ύφεση, οι γερμανικές εξαγωγές άρχισαν να επιβραδύνουν και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η γερμανική οικονομία στο σύνολό της θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένεται να δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα. Μια σειρά πρόσφατων οικονομικών στοιχείων κατέδειξαν ότι ξεθωριάζει η δυναμική ανάπτυξη της Γερμανίας.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 1,5%, οι εισαγωγές, βαρόμετρο της εσωτερικής ζήτησης, υποχώρησαν 2,9%, ενώ οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν 1,7%, περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι εγγραφές νέων οχημάτων κατέγραψαν σημαντική πτώση τον Ιούλιο, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν επίσης και η ανεργία αυξήθηκε εκ νέου αυξάνοντας τις πιθανότητες να πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα