Θύματα των βομβαρδισμών της Χιροσίμα και Ναγκασάκι έστειλαν μήνυμα ειρήνης από το Λήδρα Πάλας

18:02 15/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ειρηνιστές που αποβιβάστηκαν στην Κύπρο από το Πλοίο της Ειρήνης που κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι Λεμεσού, μεταξύ των οποίων και επιζήσαντες των βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι επισκέφθηκαν το μεσημέρι το Λήδρα Πάλας, όπου ξεναγήθηκαν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Στις δραστηριότητες των ιαπώνων ειρηνιστών συμμετέχει αντιπροσωπεία των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Κατά τη ξενάγηση στο Λήδρα Πάλας παρέστη ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος

Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν και την Κύπρο είναι σημαντικές. Πρόσθεσε ότι ο κυπριακός λαός, ως παθών από τον πόλεμο, αγαπά και επιδιώκει την ειρήνη μέσα από την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Συνεχίζοντας ο ΓΓ των Οικολόγων είπε πως έγινε ειδική αναφορά από τους ειρηνιστές στο γεγονός ότι επισκέπτονται μια μοιρασμένη πρωτεύουσα.

Περαιτέρω ανέφερε ότι οι Οικολόγοι είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους αρχηγούς της αποστολής του πλοίου για τις ανησυχίες που έχει ο κυπριακός λαός για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό πως μετά την Κύπρο θα επισκεφθούν την Τουρκία, όπου θα πραγματοποιήσουν επαφές με Τούρκους Περιβαλλοντιστές και Ειρηνιστές και θα συζητήσουν το θέμα της πυρηνικής απειλής που συνιστά το πρόγραμμα της Τουρκίας.

Ο ΓΓ των Οικολόγων πρόσθεσε πως είναι συγκλονιστική εμπειρία να συναντάς ανθρώπους που έζησαν αυτό το πυρηνικό ολοκαύτωμα και υπενθύμισε ότι πρόσφατα το Κίνημα Οικολόγων επισκέφθηκε πρόσφατα τις Πρεσβείες των κρατών – μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και της ΕΕ και ζήτησε παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό.

Καταλήγοντας είπε πως η παγκόσμια ειρήνη είναι ένας στόχος συνεχώς επίκαιρος και διαρκής.

Ο επιζήσας του βομβαρδισμού της Χιροσίμα Sumumu Tsuboi, που ήταν τότε 17 ετών, έχασε τη μητέρα του στο βομβαρδισμό, αρρώστησε από τη ραδιενέργεια και όπως αναφέρει σε σημείωμα του επέζησε περνώντας ξηστά από το θάνατο, δηλώνει ότι σκοπός της ζωής του είναι εργάζεται στην επιμόρφωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ειρήνη.

Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι τα κράτη του κόσμου πρέπει να μειώσουν τις εξοπλιστικές τους δαπάνες και στη θέση τους να υιοθετήσουν τον οργανισμό ειρήνης της ελιάς (Olive Peace Foundation) για επίλυση χρόνιων προβλημάτων, αρχίζοντας από τα σχολεία, αντιμετωπίζοντας τον αναλφαβητισμό και τη φτώχια.

Δήλωσε επίσης ότι ενώνει τη φωνή και τις δυνάμεις τους με τους ειρηνιστές σε κάθε χώρα.

Σε δική της μαρτυρία η Omura Kazuko, η οποία έχασε την οικογένεια της ( πέντε μέλη) στο Ναγκασάκι και επέζησε από τύχη επειδή όταν βομβαρδίστηκε το Ναγκασάκι βρισκόταν στη διαδρομή επιστροφής στο σπίτι των γονιών της από το σπίτι του παππού της . Ηταν 17 χρονών και σήμερα δηλώνει ότι έχοντας ζήσει την τρομερή καταστροφή στο Ναγκασάκι πιστεύει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ατομικές βόμβες πουθενά.

Ο συγγραφέας – φωτογράφος, ειρηνιστής Πανίκος Νεοκλέους από τον οποίο οι Ιάπωνες ειρηνιστές ζήτησαν να διοργανώσει την ξενάγηση είπε πως φέτος ήταν η δεύτερη εμπειρία που είχε με τους ειρηνιστές του Πλοίου της Ειρήνης.

Πρόσθεσε ότι η πρώτη του εμπειρία ήταν το 1991 όταν ομάδα 150 ατόμων επισκέφθηκε το Λήδρα Πάλας όπου οι Ιάπωνες ειρηνιστές οργάνωσαν συναυλία, αιμοδοσία και ζωγράφισαν σε ένα πανί.

Keywords
Τυχαία Θέματα