Τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη υποστηρίζει ο Μάθιου Μπράϊζα

20:26 30/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Η μεταφορά του φυσικού αερίου που βρέθηκε στην ανατολική Μεσόγειο μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη είναι ο πιο χαμηλός σε κόστος και λογικός τρόπος, υποστήριξε ο Μάθιου Μπράιζα, πρώην εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν και νυν μέλος του ΔΣ της κρατικής τουρκικής εταιρείας ενέργειας (TURKAS).

Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα Κίπρισλι, ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι οι Τ/κ θα πρέπει επίσης να

αναλάβουν ενεργό ρόλο στις διεργασίες που γίνονται στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου. Οι Τ/κ, συνέχισε, είναι υποχρεωμένοι στο τέλος, να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του οικονομικού μέλλοντος της Κύπρου, προσθέτοντας ότι ο ρόλος αυτός «πρέπει να καθοριστεί το συντομότερο».

Ο Μάθιου Μπράιζα, είπε ότι η TURKAS, ενδιαφέρεται στενά για τις έρευνες για πετρέλαιο στην ανατολική Μεσόγειο και τη μεταφορά του φυσικού αερίου από εκεί στην Τουρκία. Σημείωσε ότι το κόστος ενός τέτοιου αγωγού θα είναι 2.5 δις δολάρια και το μήκος του αγωγού από το τεμάχιο Λεβιάθαν του Ισραήλ στην Μερσίνη της Τουρκίας μέσω Κύπρου θα είναι 470 χλμ.

Οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες, είπε, είναι θετικοί σε αυτή την ιδέα, ενώ οι Κύπριοι αξιωματούχοι κρατούν μια απόσταση. «Υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για τον αγωγό στην ανατολική Μεσόγειο. Και ως TURKAS ελπίζουμε ότι θα κατασκευάσουμε έναν αγωγό από το Ισραήλ προς την Τουρκία. Επιπλέον, εξετάζεται η δημιουργία ενός τερματικού φυσικού αερίου στην Κύπρο ή το Ισραήλ. Νομίζω ότι αυτό θα είναι πολιτικά αδύνατο. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ είναι γνωστές. Ίσως μπορεί να υπάρξει η Ιορδανία ή η Αίγυπτος, αλλά νομίζω ότι και αυτό θα είναι επίσης πολιτικά αδύνατο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπράιζα ανέφερε ότι υπάρχει και μια εναλλακτική λύση για την μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη, καθώς ένας αγωγός φαντάζει πολιτικά δύσκολο έργο, την οποία κανείς μέχρι τώρα δεν έφερε στο προσκήνιο. «Ωστόσο, μια εναλλακτική λύση μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη. Και αυτό είναι ένα πλωτό τερματικό υγροποιημένου αερίου του Ισραήλ στα νερά της Μεσογείου…Μια άλλη επιλογή (την οποία κανείς δεν αναφέρει) είναι το πεπιεσμένο φυσικό αέριο».

Σύμφωνα με τον Μάθιου Μπράιζα αυτή η μέθοδος, του πεπιεσμένου αερίου, είναι πιο φτηνή από το υγροποιημένο, μια νέα τεχνολογία για την οποία «υπάρχει σίγουρα πολύ φυσικό αέριο».

Σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα της ποσότητας στο τεμάχιο «Αφροδίτη» της κυπριακής ΑΟΖ, ο Αμερικανός πρώην διπλωμάτης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει πως η «Αφροδίτη» θα προσελκύσει επενδύσεις και αναμένει τόσο κέρδος ώστε να διασωθεί από τα προβλήματά της η κυπριακή οικονομία. Επιπλέον, ότι θα ενδυναμώσει η κυπριακή οικονομία. «Διεθνείς ειδικοί ενέργειας ομονοούν ότι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για το «Αφροδίτη». Τα προγνωστικά για τα αποθέματα έπεσαν στο 1/3. Γι’ αυτό χρειάζονται περισσότερες γεωτρήσεις».

Όπως είπε, το περασμένο καλοκαίρι η αμερικανική Nobel είχε δηλώσει ότι θα υπήρχε μικρότερη ποσότητα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα ως προς τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα