Τι πρέπει να κάνω όσο είμαι άνεργος;

11:04 10/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Δεν θα είναι χαμένος χρόνος αν τον χρησιμοποιήσετε για να βελτιωθείτε και να αυξήσετε τα προσόντα και την εμπειρία σας.

Όχι· το να στέλνετε παντού βιογραφικά και να ψάχνετε κάθε μέρα τις αγγελίες πίνοντας καφέ δεν είναι πια ο τρόπος να ξαναμπείτε στην αγορά εργασίας. Απλώς δεν φτάνει.

Σύμφωνα με τις συμβουλές που δημοσιεύονται στη 15ήμερη στήλη Career Coach του BBC, τα βήματα που πρέπει να κάνετε και οι τομείς που πρέπει να προσέξετε είναι οι εξής:

Πίσω στα

θρανία
Δηλώστε συμμετοχή σε σεμινάρια, πάρτε ταχύρρυθμα μαθήματα, βελτιωθείτε σε αυτό που ήδη κάνετε και γνωρίζετε καλά μαθαίνοντάς το ακόμα καλύτερα. Ακόμα και αν έχετε εμπειρία δέκα ετών σε έναν τομέα, δεν είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις έφτασαν στην εταιρεία όπου εργαζόσασταν μέχρι πρότινος. Επιπλέον, οι recruiters θα δουν με πολύ θετικότερο μάτι κάποιον που ενδιαφέρθηκε να καταρτιστεί και ήρθε έτοιμος από κάποιον που απλώς θα δηλώσει «αν με προσλάβετε θα μάθω γρήγορα».

Φτιάξτε ένα blog
Το επαγγελματικό σας blog μπορεί να λειτουργήσει ως αναλυτικό βιογραφικό, ως καθρέφτης των ικανοτήτων σας, είναι ένα σημείο όπου ο recruiter θα δει με την ησυχία του τι κάνετε και πόσο αξίζετε. Ανεβάστε εκεί δείγματα της δουλειάς σας ή δημιουργήστε νέα. Δεν είναι ανάγκη να σας το έχει ζητήσει κάποιος, το κάνετε για τη δική σας προσωπική διαφήμιση και προβολή. Επιπλέον, οι μάνατζερ θεωρούν πως όποιος διατηρεί ένα αξιόλογο blog αγαπά αυτό που κάνει.

Εκμεταλλευτείτε το δίκτυό σας
Όσο καλύτερες σχέσεις έχετε με τους ανθρώπους γύρω σας -σε επαγγελματικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο- τόσο πιθανότερο είναι να σας βοηθήσουν. Εδώ το κλειδί είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς θέλετε. Φράσεις όπως «αν ακούσεις κάτι ρίξε σήμα» δεν θα σας βοηθήσουν. Πρέπει να απαντάτε με σαφήνεια στο «τι θα ήθελες να κάνεις;» και στο «πώς μπορώ εγώ να σε βοηθήσω;». Ο άλλος δεν μπορεί να ξέρει από μόνος του τι ικανότητες έχετε ή τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Μην ντρέπεστε και μην φοβάστε να ζητάτε συγκεκριμένα πράγματα, το πολύ-πολύ να σας πουν όχι.

Coaching και outsourcing
Συνήθως είναι καλή ιδέα να απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο καριέρας. Εκείνος γνωρίζει τις ανάγκες τις αγοράς, τις «παγίδες» της συνέντευξης και το πώς θα κάνει εσάς προσωπικά πιο επιθυμητό συνεργάτη. Βοήθεια, αλλά με διαφορετικό τρόπο, προσφέρουν οι εταιρείες παροχής/επιλογής προσωπικού οι οποίες λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ επαγγελματιών και εταιρειών για projects που δεν απαιτούν πρόσληψη και έχουν προκαθορισμένη διάρκεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο επαγγελματίας μένει τελικά για πλήρη απασχόληση αν η αξία του γίνει φανερή στην πορεία.

Εθελοντισμός
Όχι και τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα, αλλά είναι κάτι που εκτιμούν πολύ οι πολυεθνικές και όσες εταιρείες στη χώρα μας έχουν νοοτροπία που ξεφεύγει από την πεπατημένη. Ο εθελοντισμός πάντα κάνει καλή εντύπωση σε ένα βιογραφικό καθώς αποδεικνύει πως ο υποψήφιος ήταν ενεργός στη διάρκεια της ανεργίας του και προσέφερε τις υπηρεσίες του για κοινωφελείς σκοπούς.

Η παρουσίαση μετράει
Οι μάνατζερ και οι recruiters δεν αφιερώνουν πάνω από 5 έως 7 δευτερόλεπτα στην ανάγνωση ενός βιογραφικού προτού το απορρίψουν ή το τοποθετήσουν στη λίστα για περαιτέρω ανάγνωση και έλεγχο, συνήθως βλέπουν μόνο την τελευταία σας δουλειά. Είναι σημαντικό όλα αυτά που καταφέρατε στη διάρκεια της ανεργίας σας να είναι εμφανή μαζί με την τελευταία σας θέση. Έτσι θα αποκτήσουν αξία.

Keywords
Τυχαία Θέματα