Τις εκθέσεις της για το 2011 και 2012 παρέδωσε η ΑΑΔΙΠΑ στον Υπ. Δικαιοσύνης

16:10 20/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις εκθέσεις της για τα έτη 2011 και 2012 παρέδωσε σήμερα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Στην έκθεση για το 2011 υπάρχουν 132 παράπονα ενώ για το 2012 145 παράπονα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ανδρέα Σπυριδάκη και τα Μέλη της Αρχής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι από τις δύο εκθέσεις διαπιστώνεται ότι επιτελείται ένα σημαντικό έργο από πλευράς

της Αρχής, συγχαίροντας την για το έργο που επιτελεί αλλά και διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει τη σωστή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών της Αρχής με σκοπό τη βελτίωση της Αστυνομίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πολίτη.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι η Αρχή είναι ένας καλός συνεργάτης, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει Υπουργείο και Αστυνομία να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους και γενικότερα την εκτέλεση των καθηκόντων τους ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πολίτη.

«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και ανταποκρινόμαστε σε όλα τα παράπονα που λαμβάνουμε από τους πολίτες πιστεύοντας στον έλεγχο της Αστυνομίας από τους πολίτες», είπε ο Υπουργός, υποδεικνύοντας πως με αυτό τον τρόπο η Αστυνομία μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη.

«Καλύτερη στην ανταπόκριση στο καθήκον, καλύτερη στην απαίτηση του πολίτη» όπως συμπλήρωσε.

«Πιστεύουμε ακράδαντα στην αλλαγή της νοοτροπίας των αστυνομικών όπως άλλωστε απαιτείται στη σύγχρονη εποχή. Δεν ανεχόμαστε τη διαφθορά και τη διαπλοκή και πιστεύουμε στις δυνατότητες για σημαντική βελτίωση στο θέμα αυτό έτσι ώστε η Αστυνομία να είναι ουσιαστικά δίπλα στον πολίτη» δήλωσε και επανέλαβε ότι η ΑΑΔΙΠΑ αποτελεί ένα καλό συνεργάτη προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημείωσε ακολούθως πως στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν τρόποι αξιοποίησης κατά καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμπεράσματα των εκθέσεων της Αρχής.

Ερωτηθείς κατά πόσο παρατηρείται πρόβλημα διαφθοράς και διαπλοκής στην Αστυνομία, ο Ιωνάς Νικολάου είπε ότι διαπιστώνεται «να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που αφορά θέματα διαφθοράς και διαπλοκής», σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει τονίσει προς την ηγεσία της Αστυνομίας ότι η Κυβέρνηση δεν επιδέχεται καμία ανοχή γύρω από τα ζητήματα αυτά.

«Μάλιστα η όλη προσπάθεια μας είναι να μπορέσουμε μέσα από τη δική μας αποφασιστικότητα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη» δήλωσε, προσθέτοντας πως θα πρέπει η προσπάθεια όλων να είναι «ο πολίτης να εμπιστεύεται κάθε ένα από τα μέλη της Αστυνομίας και όχι επιλεκτικά κάποιους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Σπυριδάκης διαβεβαίωσε ότι η Αρχή θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και την Αστυνομία αλλά και πως ο ρόλος της Αρχής θα είναι «όχι τροχοπέδη της Αστυνομίας αλλά ασπίδα της Αστυνομίας για κακόβουλους και ψευδείς ισχυρισμούς».

«Αυτός είναι ο στόχος τον οποίον επιδιώκουμε και η συνεργασία με την Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα είναι πολύ επωφελής για τους στόχους που έχει θέσει η Αρχή» πρόσθεσε.

Σημείωσε πως στην έκθεση για το 2011 υπάρχουν 132 παράπονα ενώ για το 2012 145 παράπονα, προσθέτοντας πως για αρκετά από αυτά τα παράπονα έχουν προχωρήσει πειθαρχικές διώξεις, για άλλα λιγότερα ποινικές διώξεις.

Κληθείς να διευκρινίσει σε σχέση με το περιεχόμενο των παραπόνων, ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι αυτά αφορούν κυρίως κακοποιήσεις και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ερωτηθείς σε σχέση με τον αριθμό των παραπόνων για το 2013, ο κ. Σπυριδάκης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ακριβής αριθμός, αναφέροντας ωστόσο πως εντός των ημερών θα υποβληθεί η σχετική περιοδική έκθεση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα