Τις προτάσεις νόμου ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για νοσηλεία και βοηθήματα συζήτησε η Επ. Οικονομικών

20:19 14/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις προτάσεις νόμου που κατέθεσαν από κοινού τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και αφορούν τα κριτήρια παροχής νοσηλείας στα κρατικά νοσηλευτήρια και την παροχή των δημοσίων βοηθημάτων, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Οι τέσσερις προτάσεις νόμου που κατέθεσαν από κοινού ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ και ο Νεόφυτος Κωνσταντίνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ τροποποιούν τον περί δημοσίων

βοηθημάτων και υπηρεσιών νόμο, τον περί ιατρικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών νόμο, τον περί αλλοδαπών και μετανάστευσης νόμο και τον περί προσφύγων νόμο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι οι προτάσεις νόμου αφορούν τους ξένους, τους αλλοδαπούς και στόχος τους είναι «να εφαρμοστεί μια ίση μεταχείριση αναμεταξύ των Ελληνοκυπρίων που συνεισφέρουν και των ξένων και αυτό θα είναι δίκαιο και προς όφελος ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας και πολιτείας».

Ανέφερε ότι θα αποσυρθεί η αρχική πρόταση νόμου και θα αντικατασταθεί από τέσσερις προτάσεις νόμου που καλύπτουν επιμέρους πτυχές που θα έπρεπε να καλυφθούν σε διαφορετικές νομοθεσίες και πρόσθεσε ότι «θα επιμένουμε στην εφαρμογή μιας τέτοιας ίσης μεταχείρισης».

Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί εύλογο το αίτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ να συζητηθούν κάποιες πτυχές των προτάσεων νόμου και σε άλλες επιτροπές και έχουμε συμφωνήσει να γίνουν κοινές συνεδρίες των Επιτροπή Εσωτερικών και Οικονομικών και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούμε να προχωρήσουμε στην ψήφιση αυτών των προτάσεων ίσως και στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

«Το έκτρωμα είναι να κόβουμε τα επιδόματα των Ελληνοκυπρίων για να παρέχουμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ξένους και σε τρίτους που ποτέ δεν έχουν συνεισφέρει στα ταμεία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι μια αδικία που πρέπει να διορθωθεί με μια σωστή νομοθεσία που συμφωνούμε ότι πρέπει να προέλθει μέσα από μια σωστή και σοβαρή ανάλυση των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί θίγεται το ΑΚΕΛ επειδή εμείς επιδιώκουμε να έχουμε εξοικονομήσεις εκατομμυρίων από ένα σύστημα που όλοι παραδεχόμαστε ότι οδηγεί σε σπατάλη, προσθέτοντας ότι «σημερινή διαπίστωση είναι ότι οι όποιες αδυναμίες των προτάσεων των κομμάτων δεν είναι ανυπέρβλητες και η μόνη αδυναμία που εμποδίζει την εφαρμογή της νομοθεσίας είναι η αδυναμία της εκτελεστικής εξουσίας να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων».

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής «να συζητήσει με την εκτελεστική εξουσία έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να μπουν μεταβατικές διατάξεις για να δοθεί χρόνος σε όλα τα αρμόδια τμήματα να εφαρμόσουν αυτές τις νέες πτυχές της νομοθεσίας χωρίς να δημιουργούνται οποιαδήποτε προβλήματα και σε καμιά περίπτωση δεν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο να θυματοποιηθεί οποιοσδήποτε Ε/κ δικαιούχος με τις συγκεκριμένες προτάσεις νόμου».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου είπε ότι και με τις τέσσερις προτάσεις ουσιαστικά ρυθμίζεται κατά ένα τρόπο που συνάδει πλήρως με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις διεθνείς συμβάσεις που έχουμε υπογράψει, όσον αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών και επιφέρει μια ρύθμιση της δυνατότητας πρόσβασης στα κρατικά νοσηλευτήρια σε ό,τι αφορά Ε/κ και Τ/κ πολίτες στη βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης χωρίς να περιορίζεται η δυνατότητα πρόσβασης οποιουδήποτε Ε/κ, ο οποίος επωφελείται σήμερα του δικαιώματος νοσηλείας στα κρατικά νοσηλευτήρια, προσθέτοντας τόσο η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί όσο και οι τέσσερις προτάσεις είναι αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς μελέτης.

Ανέφερε ότι γίνεται με τις τέσσερις προτάσεις επιχειρείται να υπάρξει μια περισσότερη αποσαφήνιση σε σχέση με την αρχική πρόταση στους υπηκόους από τρίτες χώρες και πρόσθεσε ότι παραμένει η πρόνοια που υπήρχε στην αρχική πρόταση για δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παραχώρηση ταυτότητας νοσηλείας και παραχώρηση δημόσιου βοηθήματος για πρόσωπα με τρία συνολικά έτη καταβολών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με υποβολή φορολογικής δήλωσης.

Σε σχέση με τους Τ/κ, ο κ. Νικολάου είπε ότι το 2009 το κόστος για τα κρατικά νοσηλευτήρια ανήλθε στα 7 εκ. ευρώ και επιπρόσθετο το ποσό για τη φαρμακευτική κάλυψη, προσθέτοντας ότι αυτά θα περιοριστούν.

Ανέφερε επίσης ότι «οι υφιστάμενες διατάξεις έχουν παραχωρήσει απλόχερα δικαίωμα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους υπηκόους τρίτων χωρών», όταν «χώρες με πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη κατέφυγαν να συμμορφωθούν με τις διατάξεις που είχαν υποχρέωση» και πρόσθεσε ότι το συνολικό ποσό εξοικονόμησης θα ανέλθει σε «μερικές δεκάδες εκατομμύρια».

Σε σχέση με το ενδεχόμενο πολίτες να πεθαίνουν έξω από τα νοσηλευτήρια, ο κ. Νικολάου είπε ότι θέλει να πιστεύει ότι ούτε σήμερα συμβαίνει αυτό ούτε στο μέλλον θα συμβεί γιατί «τα κριτήρια που τίθενται δεν θα περιορίσουν κανένα από αυτή την κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται μια τέτοια άμεσα βοήθεια και να μην την έχουν».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι συμφωνούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις επί της αρχής για ανάγκη ίση μεταχείριση των Κυπρίων πολιτών (Ε/κ και Τ/κ) και το ΑΚΕΛ είναι θετικό να εξευρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι ιδιαίτερα όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ανέφερε επίσης ότι η προσφορά βοήθειας προς τους αιτητές ασύλου είναι όπως αυτή παραχωρείται σε είδος και το Υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη πρόταση που παραδόθηκε στα κόμματα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε σχέση με τις τέσσερις προτάσεις νόμου, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι είναι φανερό ότι αποσύρθηκε η αρχική πρόταση νόμου και κατατέθηκαν τέσσερις προτάσεις νόμου που στόχο έχουν να ικανοποιήσουν τις αρχικές προθέσεις αυτών που έχουν καταθέσει την πρόταση νόμου και επιδιώκουν το ίδιο αποτέλεσμα με την αρχική πρόταση, προσθέτοντας ότι «η αρχική πρόταση νόμου ήταν ένα μνημείο ασυναρτησίας και προχειρότητας, υπήρξε εκτρωματική και γι΄ αυτό αποσύρθηκε».

Ανέφερε ότι «η αρχική πρόταση νόμου εξαιρούσε πάρα πολλές κατηγορίες Ε/κ και από τα δημόσια βοηθήματα και από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κινείτο, όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, εκτός νομιμότητας» και πρόσθεσε ότι παραβίαζε και διεθνείς συμβάσεις και σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες.

«Με βάση τη διεξαχθείσα συζήτηση και οι καινούργιες προτάσεις νόμου φαίνεται να παρουσιάζουν σοβαρές αδυναμίες», είπε ο κ. Λουκαϊδης, προσθέτοντας ότι καμιά προχειρότητα δεν πρέπει να μας επιτρέψει να οδηγήσουμε τα πράγματα σε ένα σημείο όπου θα πλήξουμε κατηγορίες ανθρώπων», όπως «σημερινοί λήπτες δημοσίου βοηθήματος που είναι Ε/κ και το δικαιούνται».

Ανέφερε ότι «άμεση εφαρμογή αυτών των προτάσεων νόμου θα σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των ληπτών του δημοσίου βοηθήματος, που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση, θα απολέσει το βοήθημα γιατί με βάση το υφιστάμενο σύστημα κανένας λήπτης δημοσίου βοηθήματος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση» και πρόσθεσε ότι «δεν θα πρέπει κανένας πολίτης είτε Ε/κ, είτε Τ/κ, είτε οποιαδήποτε άλλης εθνικότητας εφόσον δεν έχει τα απαιτούμενα εισοδήματα και την απαιτούμενη δυνατότητα να αφήνεται να πεθαίνει αβοήθητος και να μην τυγχάνει ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όσοι θα απολαμβάνουν το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα το απολαμβάνουν στη βάση της ανάγκης και της νομιμότητας, δηλαδή του κατά πόσον αυτά τα άτομα θα έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι θέλει προσοχή να μην αποκλειστούν άτομα, συμπολίτες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη το θέμα της περίθαλψης.

Ανέφερε ότι πρόθεση της Βουλής είναι να καταλήξει σε ένα νόμο που να είναι συνταγματικά και κοινωνικά σωστός και να συνάδει με τους θεσμούς και τις ανάγκες κοινωνικές και οικονομικές και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μπει μια τάξη στην σημερινή κατάσταση με το σωστό, δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια για το δημόσιο επίδομα, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι «βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει να εφαρμοστεί επιτέλους δικαιοσύνη, εισοδηματικά κριτήρια για όλους τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος και για όσους είναι αιτητές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν πρίγκιπες σε αυτή τη χώρα είτε κοινοτικοί, είτε μετανάστες είτε αιτητές πολιτικού ασύλου, είτε Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι και όλοι να περνούν από μια διαδικασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα