Τις προτάσεις του για την Οικονομία ανέπτυξε ο Νίκος Αναστασιάδης

17:22 9/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Tις προτάσεις του για την οικονομία, οι οποίες περιλαμβάνουν τους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης, ανέπτυξε στην παρουσίαση των προκαταρκτικών του θέσεων για την οικονομία ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας.

«Θέλουμε μια οικονομία

ΑΑΑ και όχι μια οικονομία που αξιολογείται στην κατηγορία των επενδυτικών σκουπιδιών», είπε και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θέση της Κυβέρνησης ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης οφείλεται τραπεζικό σύστημα. «Ας μας πουν αν τα 2,5 δις από τη Ρωσία τα έδωσαν για τον τραπεζικό τομέα, ας μας πουν γιατί αξιώνουν 5 δις νέα δάνεια από τη Ρωσία και πού θα διατεθούν. Ας μας πουν γιατί αποτείνονται και επιβάλλουν στις τράπεζες να αγοράσουν κρατικά ομόλογα όταν γνωρίζουν ότι είναι στην κατηγορία των σκουπιδιών και είναι υποβαθμισμένα κατά 30%», είπε και διερωτήθηκε επίσης τι θα γίνει με τα Ταμεία Προνοίας των υπαλλήλων, τα οποία πιέζονται να αγοράσουν κρατικά ομόλογα. Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως πρέπει να προσδιορίσουμε πλήρως και επαρκώς τις ανάγκες χρηματοδότησης και να χαράξουμε, όπως ανέφερε, άμεσα και με συνέπεια μια στρατηγική διόρθωσης και εξυγίανσης. «Τα ημίμετρα και η αναβλητικότητα δεν αποτελούν λύση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση του Μνημονίου με την Τρόικα, τόνισε την ανάγκη συστράτευσης όλων στην προσπάθεια εξασφάλισης των καλύτερων δυνατών όρων. Υποσχέθηκε ότι ο ΔΗΣΥ θα επιδείξει την «ίδια πολιτική υπευθυνότητα που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα», και κάλεσε την Κυβέρνηση να παραμερίσει το φόβο του πολιτικού κόστους και να ιεραρχήσει τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες πάνω από το κομματικό συμφέρον. «Η προπαγάνδα δεν ωφελεί γιατί κατά κανόνα διανθίζεται από μη αλήθειες και οι μη αλήθειες δεν διαρκούν για πολύ, όπως δεν διήρκεσαν για πολύ οι δηλώσεις ότι η κρίση θα μας άφηνε αλώβητους και ότι θα ξεπερνούσαμε την κρίση χωρίς καμία συνέπεια», είπε. Παράλληλα, έστειλε το αισιόδοξο μήνυμα ότι με σκληρή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους όλων, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να δημιουργήσουμε ξανά προοπτική και ελπίδα για τον τόπο μας.

Οσον αφορά τις προτάσεις για δημοσιονομική εξυγίανση, ανέφερε αρχικά ότι η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και η ώθηση της ανάπτυξης δεν είναι δύο αντικρουόμενοι στόχοι. Ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει πρώτο, τη συνεπή τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς όπως προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και δεύτερον την κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τρίτον, προτείνει την εισαγωγή του Δημοσιονομικού Κανόνα, με τον οποίο θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι για την υλοποίηση του προϋπολογισμού ανά τρίμηνο. «Εάν υπάρχουν αποκλίσεις τότε θα πρέπει αυτομάτως να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα ώστε να συγκρατούνται τα ελλείμματα», είπε και πρόσθεσε πως οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί θα επιτρέπονται μόνο

Keywords
Τυχαία Θέματα