Το ΑΚΕΛ ετοιμάζει κείμενο για το Κυπριακό, ανακοίνωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ

19:11 4/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΑΚΕΛ ετοιμάζει έγγραφο για το Κυπριακό που θα καταθέσει στην πολυήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι έπονται εξελίξεις στην οικονομία, το Κυπριακό και το φυσικό αέριο.

Ο κ. Κυπριανού προέβη σε δήλωση μετά από συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, την οποία ενημέρωσε για την πρόταση που ετοίμασε το κόμμα του για έξοδο από το μνημόνιο.

Ο

Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ απηύθυναν έκκληση προς την Κυβέρνηση να μελετήσει τις εισηγήσεις και να ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια.

Ο κ. Κυπριανού, αφού ανέφερε ότι η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Κινήματος αφιερώθηκε αποκλειστικά και μόνο στο θέμα της κατάστασης της οικονομίας, υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία εξέτασε την κατάσταση της οικονομίας, υπήρξε μία κοινή αντίληψη από το σύνολο των κομμάτων και την ίδια την Κυβέρνηση ότι προτεραιότητα για το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο είναι ο ταχύτερος δυνατός απεγκλωβισμός από το μνημόνιο.

Πρόσθεσε ότι αυτό που λέει το ΑΚΕΛ πρωτίστως στην Κυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, είναι ότι έχουμε υποχρέωση να προβληματιστούμε αναφορικά με τον καθορισμό του ταχύτερου τρόπου απεγκλωβισμού.

«Δεν λέμε ότι η δική μας πρόταση είναι η ιδανική», διευκρίνισε και, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και όποιες άλλες πιθανές προτάσεις και απόψεις υπάρχουν σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα», ξεκαθάρισε ότι για το ΑΚΕΛ η παραμονή της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί προϋπόθεση και σε καμία περίπτωση δεν συνδέει την παραμονή στην ΕΕ με την πρόταση που κατέθεσε για την οικονομία.

«Επιμένω ότι η πρόταση που υποβάλαμε σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπει σε έξοδο από την ΕΕ», συνέχισε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι αποτελεί και άποψη του ΑΚΕΛ ότι “η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για σύσταση ανεξάρτητης ομάδας από ειδικούς, διαφορών ειδικοτήτων, οι οποίοι θα αναλάβουν από τη μια να μελετήσουν την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και μέσα από αντικειμενικό πρίσμα την προοπτική παραμονής στο μνημόνιο και ταυτόχρονα να ετοιμάσουν εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, έχοντας στο μυαλό μας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, έστω και αν αυτή δεν είναι δική μας επιθυμία».

«Πρέπει να μελετήσουμε όλα αυτά τα ενδεχόμενα, να προετοιμαστούμε, γιατί θα υπάρξουν εξελίξεις και στην οικονομία, και στο Κυπριακό που επιβάλλουν να είμαστε αρκούντως προετοιμασμένοι και να έχουμε εναλλακτικές επιλογές και στα δύο θέματα, ακόμα και στο θέμα του φυσικού αερίου», ανέφερε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ απηύθυνε έκκληση στην Κυβέρνηση “να μελετήσει αυτό το ενδεχόμενο πολύ σοβαρά δίχως τυμπανοκρουσίες και δίχως δημόσιο διάλογο και αντιπαραθέσεις, να γίνει σοβαρή και υπεύθυνη μελέτη, να ανταλλάξουμε απόψεις μεταξύ μας και να πράξουμε ό,τι είναι καλύτερο για τον κόσμο».

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ προτίθεται να ετοιμάσει μελέτες και για τα άλλα δύο ζητήματα που συνέδεσε με την οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί ήδη κείμενο για το Κυπριακό, το οποίο προτίθεται να καταθέσει στην πολυήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε ότι το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για να δώσει την τελική μορφή στο κείμενο, ώστε να κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι οι Οικολόγοι, παρά τις υφιστάμενες πολιτικές διαφωνίες με το ΑΚΕΛ, βλέπουν ότι υπάρχει περιθώριο να συζητηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ, όπως και άλλες προτάσεις.

Πρόσθεσε ότι για αυτό το λόγο το Κίνημα εισηγήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε πρόσφατα και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες να συγκροτηθεί μια ομάδα από αμερόληπτους και ανεξάρτητους επιστήμονες υπό την εποπτεία της Κυβέρνησης, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξετάσουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις στο πρόβλημα της οικονομίας.

“Πιστεύουμε ότι όσο ακολουθούμε το μονόδρομο και το αδιέξοδο του μνημονίου θα βυθιζόμαστε περισσότερο στην κρίση, τη λιτότητα, θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα ανεργίας, προβλήματα υπανάπτυξης, και θα έχουμε το μεγάλο κίνδυνο κάποια στιγμή, πολύ σύντομα, να βρεθούμε μπροστά σε τρομακτικά διλήμματα που θα συνδυάζουν το Κυπριακό, την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, την οικονομική κρίση, με το μνημόνιο”, είπε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι επιβάλλεται να προετοιμασθεί μια εναλλακτική πρόταση, διατυπώνοντας τη θέση ότι η προετοιμασία είναι ευθύνη και δυνατότητα της Κυβέρνησης, εφόσον αυτό συμφωνηθεί από τα πολιτικά κόμματα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων ανέφερε ότι το Κίνημα θα παρακολουθεί τη διαδικασία, προτείνοντας με επιμονή και σταθερότητα τη μελέτη και την αξιοποίηση όλων των προτάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα