Το Μνημόνιο ‘καταστροφή’ της κυπριακής οικονομίας δηλώνει ο ΓΓ ΠΕΟ

19:32 18/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι «οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί δραματικά μετά τη συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Τρόικας και την υπογραφή του λεγόμενου Μνημονίου Συναντίληψης, συμφωνία η οποία οδήγησε στην καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά το κούρεμα των καταθέσεων και στη βύθιση της οικονομίας στη δίνη της ύφεσης και της ανεργίας».

Σε ομιλία του στη Δικοινοτική

Εκδήλωση των Γραφείων Γυναικών ΠΕΟ και DEV-IS «Από το 2013 στο 2014 – Γεγονότα και Προσδοκίες», ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «αυτά που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο δεν ήταν το τέλος των εκβιασμών και πιέσεων, αλλά η απαρχή της επιβολής του φαύλου κύκλου της ανεργίας, της υπανάπτυξης και της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως έγινε και στις άλλες χώρες που αναγκάστηκαν να μπουν σε Μνημόνιο και έτσι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ‘διάσωση’ αλλά για την καταστροφή της οικονομίας μας».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «η συνταγή που εφαρμόζεται και στην Κύπρο είναι η γνωστή και περιλαμβάνει περικοπές κοινωνικών παροχών, μισθών και ωφελημάτων, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, φιλελευθεροποίηση των πάντων στο όνομα της ελεύθερης αγοράς».

Δυστυχώς, για τους εργαζόμενους και τον λαό ευρύτερα, είπε ο ΓΓ της ΠΕΟ, «η Κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Τρόικα και τις επιλογές της και προσκολλημένη στον παραλογισμό ότι μόνο με τη πιστή εφαρμογή του Μνημονίου μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο, όχι μόνο δεν έχει καμιά διάθεση να αγωνιστεί και να διεκδικήσει για τους εργαζόμενους και την κοινωνία, αλλά δυστυχώς υιοθετεί τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές που προωθεί η Τρόικα, και πολλές φορές γίνεται και περισσότερο αντιδραστική από την Τρόικα».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «ως αποτέλεσμα, όχι μόνο δεν έχουμε επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά αντίθετα έχουμε οπισθοδρόμηση και σκλήρυνση της λιτότητας με την ύφεση για το 2013 και 2014 να υπολογίζεται στο 15% περίπου, επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείνουν καθημερινά, η Κύπρος από το Μάιο και μετά παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της ανεργίας στην Ε.Ε, ένας στους δύο νέους είναι άνεργοι, 40% είναι εκτός εργασίας πέραν των 6 μηνών και αντιμετωπίζουν το κίνδυνο του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού».

Πρόσθεσε ότι «αυξητική είναι και η τάση της ανεργίας ανάμεσα στις γυναίκες όπου από το Σεπτέμβρη του 2012 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2013 έχει αυξηθεί 5% σε σύγκριση με 4% των ανδρών».

Απευθυνόμενος στις παρευρισκόμενες, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι «για να μπορέσει η γυναίκα να αντιμετωπίσει τα εμπόδια και τις άνισες αφετηρίες και ευκαιρίες, έχει ανάγκη από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος με επάρκεια κοινωνικών παροχών και κοινωνικών υποδομών και αυτοί οι τομείς είναι και οι πρώτοι που επηρεάζονται από τις περικοπές και τις πολιτικές που τα μνημόνια περιέχουν».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «σε χώρες που είναι μέσα σε μνημόνια εδώ και καιρό, άρχισαν ήδη να διαφαίνονται οι ιδιαίτερες επιπτώσεις πάνω στις γυναίκες και πέραν από την ανεργία, την αύξηση των επισφαλών και αρρύθμιστων μορφών εργασίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση οδήγησε σε χώρες της Ε.Ε στον περιορισμό του δικαιώματος των εγκύων γυναικών σε άδεια μητρότητας και σε επίδομα μητρότητας και σε μεγαλύτερα εμπόδια για επιστροφή στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας».

Αναφορές από τον ΓΓ της ΠΕΟ έγιναν και στο Κυπριακό. Όπως είπε ο Πάμπης Κυρίτσης, «στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και της επίθεσης στις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις, μια πιθανή λύση του Κυπριακού, εφόσον αυτή θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις επιθυμίες των Κυπρίων θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ευκαιρία για επανεκκίνηση της ανάπτυξης και για αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «για να προχωρήσει ο διάλογος και να ξεφύγει από το τέλμα είναι αναγκαία η δέσμευση πάνω στα όσα μέχρι σήμερα έχουν συμφωνηθεί, που είναι η ειλικρινής διάθεση και η πολιτική βούληση για αποδέσμευση από τη λογική της διχοτόμησης και των δύο κρατών χωρίς την οποία η πρόοδος είναι ανέφικτη και ασφαλώς εκείνος που υπαναχωρεί, χρεώνεται τεράστια ευθύνη απέναντι σε ολόκληρο το κυπριακό λαό, Ε/κ και Τ/κ».

Καταλήγοντας, ο ΓΓ της ΠΕΟ διαβεβαίωσε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα στις εργαζόμενες γυναίκες μαζί συναγωνιστές στον αγώνα της ειρήνης και της επανένωσης αλλά και στον καθημερινό κοινωνικό αγώνα για την ισότητα και την ισοτιμία των γυναικών και για την προοπτική μιας καλύτερης κοινωνίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα