Το ΠΔΠ στο επίκεντρο της συνάντησης Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την Πέμπτη

11:32 28/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) θα είναι στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης των Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συνέρχονται την Πέμπτη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη συνάντηση μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου και μετά τον πρώτο μήνα της προεδρίας.

Ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας Κώστας Γεννάρης σε γραπτή δήλωση επισημαίνει ότι ο Σεπτέμβρης έχει ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων και γενικά θα είναι και ο πιο βαρυφορτωμένος μήνας από πλευράς Άτυπων Συναντήσεων Υπουργών

στη Κύπρο, αφού θα γίνουν έξι συνολικά συναντήσεις Υπουργών.

Η συνάντηση της 30ης Αυγούστου κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το ΠΔΠ και την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους, που αποτελεί στόχο της EE με βάση και την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γεννάρη, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες θα επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς, με πληθώρα συναντήσεων των Ομάδων Εργασίας στις οποίες προεδρεύει η Κύπρος και της COREPER.

Τα άτυπα συμβούλια, καθώς και άλλες συναντήσεις σχετίζονται και με τις εξελίξεις τόσο σε παγκόσμιο και περιφερειακό διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο των άλλων μεγάλων προκλήσεων, όπως είναι η οικονομική κρίση, που καθορίζουν τη διεθνή ατζέντα αυτή την περίοδο.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γεννάρης, ξεχωρίζει η άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών (γνωστή και ως GYMNICH) που θα γίνει παρουσία της Βαρόνης Κάθριν Άστον, Ύπατης  Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Η σημασία του συμβουλίου αυτού κορυφώνεται όσο κλιμακώνεται η κρίση στη Συρία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένες επίσης άτυπες συναντήσεις των Υπουργών της Ευρωζώνης και των Υπουργών ECOFIN, τις οποίες θα απασχολήσουν οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωζώνη  και η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης. Το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν, επίσης, οι Άτυπες συναντήσεις των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, των Υπουργών Ενέργειας, των Υπουργών Αθλητισμού και των Υπουργών Άμυνας.

Την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθεί επίσης Διακοινοβουλευτικό Συνέδριο για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, συναντήσεις των διευθυντών υπηρεσιών νεολαίας και άλλα συνέδρια και ειδικές συναντήσεις.

Επίσης, το Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν τρεις επίσημες σύνοδοι του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες – Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Γενικών Υποθέσεων και Γεωργίας και Αλιείας- με σημαντικά θέματα στις ημερήσιες διατάξεις τους όπως, μεταξύ άλλων, το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και την Κοινή Αγροτική Πολιτική αντίστοιχα.

Η Προεδρία, αναφέρει ο κ. Γεννάρης, θα συνεχίσει τον ενεργό της ρόλο της εκπροσώπησης του Συμβουλίου στα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις έντονες επαφές της με το Ευρωκοινοβούλιο σε όλα τα επίπεδα. Στα πλαίσια αυτά, θα εκπ

Keywords
Τυχαία Θέματα