«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» δηλώνει για τη Λαϊκή ο Γ. Λουκαίδης

16:40 28/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, αναφέροντας πως από πλευράς Προεδρικού και Κυβέρνησης επιχειρείται να φορτωθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Λαϊκή Τράπεζα και η «κληρονομιά» του ELA που άφησε στην Τράπεζα Κύπρου και

κατά συνέπεια στην κυπριακή οικονομία.

Τις ζημιές στη Λαϊκή Τράπεζα, ανέφερε, τις προκάλεσε μια χούφτα τραπεζιτών, με τον κ. Σαρρή να διατείνεται μάλιστα, όπως είπε, ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 2006. «Όταν ο νυν Υπουργός Οικονομικών, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Λαϊκής, ζήτησε τη διάσωση της Λαϊκής από το κράτος, το ύψος του ELA ήταν περίπου στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέας Φιλίππου, συνέχισε, είχε δηλώσει ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών στη Βουλή ότι όταν εγκρίθηκε η διάσωση της τράπεζας το ELA είχε φθάσει ήδη στα 8 δις ευρώ. Το ύψος του ELA, είπε ο κ. Λουκαίδης, ήταν επίσης στα ίδια επίπεδα όταν ο κ. Αναστασιάδης όχι μόνο δεν ζητούσε “resolution” της Λαϊκής αλλά απειλούσε δημόσια τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας με πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες αν δεν υπόγραφε ως είχε το μνημόνιο ώστε να μην κλείσει η στρόφιγγα για περαιτέρω παραχώρηση ρευστότητας από τον ELA για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Αποτελεί κατά συνέπεια, ανέφερε, βάναυση πρόκληση, «αυτοί που απειλούσαν και εκβίαζαν για περαιτέρω παραχώρηση ELA στη Λαϊκή και την ίδια ώρα συγκάλυπταν τις ευθύνες των τραπεζιτών, να έχουν σήμερα το θράσος να κατηγορούν άλλους για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Λαϊκή Τράπεζα».

Σε ερώτηση εάν θα πουν mea culpa όλοι που ενέκριναν την βοήθεια του 1,8 δις για τη διάσωση της Λαϊκής τότε, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε πως η ιστορία θα τα καταγράψει αυτά. Η Βουλή τότε, πρόσθεσε, μ’ εκείνη την συνοπτική ολονύκτια διαδικασία δεν είχε ενημερωθεί συνολικά ολοκληρωμένα σε ό,τι αφορά το ύψος του ELA, τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα της Λαϊκής. Αφετέρου, είπε, δεν παρουσιάστηκε καμιά εναλλακτική ενώπιον της Βουλής πέρα από τη διάλυση της τράπεζας και η επιλογή εκείνο το βράδυ ήταν είτε να προχωρήσουμε σε κρατικοποίηση της Λαϊκής με το 1,8 δις είτε το κράτος να καλύψουν τις ασφαλισμένες καταθέσεις, μέχρι και 10 δις, που δεν θα μπορούσε να πράξει και θα σήμαινε χρεοκοπία και του κράτους.

Δεν δόθηκε, ανέφερε, η σημερινή επιλογή για μεταφορά των ασφαλισμένων καταθέσεων σε μια «καλή» τράπεζα και διατήρηση των θέσεων για την πλειοψηφία των εργαζομένων στη Λαϊκή. Δεν θα τίθεντο τότε με συναίνεση, εάν θα ήταν διαφορετική η μεταχείριση του ζητήματος της Λαϊκής. «Σήμερα κάποιοι προσπαθούν να αναποδογυρίσουν τη λογική και την αλήθεια».

Σε παρατήρηση ότι την εποχή που ο νυν ΥΠΟΙΚ ήταν στη διοίκηση της Λαϊκής ο τότε ΥΠΟΙΚ ήταν Υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια και εάν ήξερε τι γινόταν, αλλά και κληθείς να σχολιάσει ότι οι αλληλοκατηγορίες εστιάζονται σε έλλειψη ενημέρωσης για την τότε κατάσταση, ο Γιώργος Λουκαίδης είπε ότι όλοι όσοι τους ενημέρωσαν τότε στη Βουλή, τους έδιναν την εικόνα ότι «ήταν αφενός επάναγκες να διασωθεί η Λαϊκή σε εκείνη τη χρονική στιγμή, διότι το αντίθετο θα ήταν καταστροφικό. Αφετέρου, είχαν τ βεβαιότητα ή την ελπίδα ότι αυτή η πράξη θα μπορούσε μέσα από την ίδια τη ζωή να διασώσει τη Λαϊκή». Είναι ερωτήματα που απασχολούν όλους μας, ανέφερε, διερωτώμενος αν η Λαϊκή με τη βοήθεια από τον ELA και την πορεία που είχε τα τελευταία χρόνια θα μπορούσε να διασωθεί με μια διαφορετική αντιμετώπιση από τους εταίρους μας στο Γιούρογκρουπ και την Τρόικα.

Αντί διάσωσης, στήριξης και ενίσχυσης του τραπεζικού μας συστήματος και του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, είπε, είχαμε απόφαση για διάλυση από το Γιούρογκρουπ, κάνοντας λόγο για συλλογική τιμωρία του κυπριακού λαού.

Ο τέως Διοικητής της ΚΤ μέχρι τον Απρίλη του 2012, συνέχισε, έλεγε και δημόσια ότι η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη. Έθεσε και ερώτημα γιατί παραχωρούσε η ΕΚΤ η βοήθεια μέσω ELA στην Λαϊκή αν ήξερε πως η τράπεζα δεν ήταν βιώσιμη.

Κληθείς να σχολιάσει όσους μιλούν για αποφάσεις που εξωθούν την Κύπρο εκτός Ευρώπης και εάν το ΑΚΕΛ θα αναζητήσει συναίνεση με άλλους για το τι πρέπει να κάνουμε από δω και στο εξής, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είπε πως η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται καν τη συζήτηση για απεγκλωβισμό από την Τρόικα, που είναι το πρώτο που πρέπει να αποφασίσουμε. Το ΑΚΕΛ, είπε, δεν έχει πάρει απόφαση για έξοδο από το ευρώ, αλλά θα πρέπει να τα συζητήσουμε όλα και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει σχεδιασμό για έξοδο. Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ για διαβουλεύσεις για λύσεις που θα βγάλουν από τα αδιέξοδα.

«Τα όποια βήματα πρέπει να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συλλογικότητα και είναι κρίσιμος ο ρόλος της κυβέρνησης επί αυτού του ζητήματος, η οποία προφανώς δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και όσων επώδυνων επέρχονται για τον κυπριακό λαό».

Άνοιγμα τραπεζών

Ο Γιώργος Λουκαίδης είπε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας καθοδηγούν αισθήματα πανικού, αλλά με ψυχραιμία και υπομονή να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ώστε να μην προκαλέσουμε άθελά μας περισσότερη ζημιά.

Κληθείς να σχολιάσει την επαναλειτουργία των τραπεζών, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για πρόθεση του Γιούρογκρουπ για κουρέλιασμα του τραπεζικού μας συστήματος κάνοντας έκκληση να μην ενεργήσουμε στη βάση αυτού που θέλησε να προξενήσει στον τόπο η Τρόικα και το Γιούρογκρουπ. «Να μην παίξουμε το παιχνίδι τους». Ο καθένας μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις για το πώς ενεργεί, σημείωσε, αλλά – συνέχισε – πρέπει να έχουμε υπόψη μας το συνολικό πλαίσιο. «Δεν μπορεί ο καθένας να σώσει τον εαυτό του». Θα πρέπει να επιχειρήσουμε να διασώσουμε τον τόπο, να σώσουμε την Κύπρο σκεπτόμενοι και ενεργώντας συλλογικά, κατέληξε. – See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=705fb68cb8844a16af83854bbdfe8c3d#sthash.fAo3sRMU.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα