Τουρκία: Αντιδρούν πολιτικοί και νομικοί στην τροποποίση του δικαστικού συστήματος

18:43 10/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Το τέλος της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος καταγγέλλουν πολιτικά κόμματα και νομικοί, αντιδρώντας στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τροποποιήσει τον νόμο περί Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) σύμφωνα με τον οποία θα παραδώσει τον έλεγχο του θεσμού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ακίφ Χαμζάτζεμπι δήλωσε πως αν γίνει αυτή η τροποποίηση

θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο. “Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα αυξηθούν υπερβολικά”, είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) Τζελάλ Αντάν είπε ότι το δικαστικό σύστημα δεν είναι παιχνίδι συναρμολογήσεως και δεν θα επιτρέψουν να προσβληθεί το θεμέλιο αυτό της δημοκρατίας.

Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε πως η προσπάθεια του ΑΚΡ να αλλάξει τη δομή του HSYK είναι επικίνδυνη και λάθος. “Εμείς δεν παίρνουμε θέση στην διαμάχη μεταξύ θρησκευτικής κοινότητας και ΑΚΡ. Είμαστε υπέρ του δικαίου και της δικαιοσύνης”, δήλωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας Σεμά Ακσόι, δήλωσε ότι αν τροποποιηθεί ο νόμος περί HSYK τότε ο θεσμός θα μετατραπεί σε παράρτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (YARSAV) Μουράτ Αρσλάν σε γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε πως αν γίνει η τροποποίηση του νόμου τότε θα παραλύσει το δικαστικό σύστημα.

Πάντως σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να προβεί σε αλλαγές στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς τα 13 από τα 22 μέλη του Συμβουλίου πρόσκεινται στο κίνημα Γκιουλέν.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι παρόλο που είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στους υποστηρικτές του ΑΚΡ και του κινήματος Γκιουλέν, εντούτοις το κριτήριο που ακολουθείται είναι το εξής: αν κάποιος σχετίζεται με αμφίρροπες έρευνες θα πρέπει να σχετίζεται με το κίνημα Γκιουλέν.

Keywords
Τυχαία Θέματα