Τουρκικά δημοσιεύματα για τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά

16:37 16/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στη Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου, που τελέστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αναφέρονται σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες που σημειώνουν ότι ο αριθμός των προσκυνητών ήταν αισθητά μειωμένος από τον αντίστοιχο περυσινό.

Η Ραντικάλ, με τίτλο «Αναφορά του Πατριάρχη στη Μιανμάρ, στη Σουμελά», αναφέρει ότι τη φετινή λειτουργία παρακολούθησαν περί τα 600 άτομα που ταξίδευσαν από την Ελλάδα

και άλλες ορθόδοξες χώρες. Η λειτουργία τελέστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά έπειτα από την άρση της 88χρονης απαγόρευσης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έστειλε στην ελληνική και τουρκική γλώσσα μήνυμα ειρήνης και διαθρησκευτικής κατανόησης, υπογραμμίζοντας ότι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν τη θρησκευτική ελευθερία τους, ενώ έκανε αναφορά στη θρησκευτική μισαλλοδοξία που επικρατεί και τις διώξεις κατά των μουσουλμάνων Rohingya της περιοχής Αρακάν στη Μιανμάρ (τους μουσουλμάνους στην περιοχή Αρακάν της Μιανμάρ είχε επισκεφθεί πρόσφατα η σύζυγος του Τούρκου Πρωθυπουργού, Εμινέ Ερντογάν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια).

Επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι μάρτυρας εγκλημάτων που διαπράττονται στο όνομα της θρησκείας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, σε τέμενος, είπε ότι «σεβόμαστε όλα τα τεμένη, σεβόμαστε τους χώρους προσευχής, αλλά για την περίπτωση του Μουσείου της Αγίας Σοφίας δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη. Δηλαδή τεμένη υπάρχουν. Ας γεμίσουν πρώτα αυτά και σε περίπτωση που θα χρειαστεί, μπορεί να γίνει και το Μουσείο της Αγίας Σοφίας τέμενος. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Υπάρχει πολιτική».

Η Σαμπάχ, με τίτλο «Αντίδραση Μιανμάρ στη Λειτουργία στη Σουμελά», γράφει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης μεταξύ άλλων είπε ότι «η Μιανμάρ πληγώνει τις καρδιές όλων μας. Συνεχίζονται τα εγκλήματα εν ονόματι της θρησκείας». Στο δημοσίευμα γράφει ότι στη λειτουργία, που είχε γίνει για πρώτη φορά πρόπερσι είχαν λάβει μέρος 4000 άτομα, ενώ φέτος παρέστησαν μόνο 200 άτομα.

Σε αυτό, προστίθεται, έπαιξε ρόλο και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Σημειώνει ότι από τις πρωινές ώρες χθες ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας στο Μοναστήρι και στη γύρω περιοχή, ενώ ορθόδοξοι που ήρθαν από τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Ελλάδα προσευχήθηκαν και άναψαν κεριά. Τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν στο δρόμο για το Μοναστήρι με κεμεντσέδες (ποντιακές λύρες). Η λειτουργία ξεκίνησε στις 10 το πρωί χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη και παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλαος Μαθιουδάκης και ο Δήμαρχος της περιοχής Μάτσκα Τραπεζούντας, Ερτουγρούλ Γκεντς.

Η Βατάν έχει τίτλο «Η καταπίεση στη Μιανμάρ πληγώνει όλους μας». « Μήνυμα ειρήνης από τη Σουμελά» είναι ο τίτλος των Μιλλιέτ και Χουριέτ, ενώ η Χαμπερτούρκ γράφει «Πληγώνει την καρδιά μας η καταπίεση στ

Keywords
Τυχαία Θέματα