Τρεις άξονες για αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς παρουσίασε ο ΥΠΑΜ

18:39 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ημιεπαγγελματικός στρατός και μείωση της θητείας των κληρωτών, προστασία της ΑΟΖ και ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» αποτελούν τους τρεις άξονες, πάνω στους οποίους βασίζεται το όραμα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Παρουσιάζοντας το στρατηγικό πλάνο και τους κύριους στόχους, για την πενταετία 2013-2018, ενώπιον ανώτατων

και ανώτερων στελεχών της Εθνικής Φρουράς, στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, στον Αρχάγγελο, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι «οι γεωπολιτικές ζυμώσεις στην περιοχή μας και η συνεχιζόμενη τουρκική απειλή δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η αναβάθμιση της αμυντικής θωράκισης, με βασικό πυλώνα την Εθνική Φρουρά.

Στόχος, είπε, είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου και ημιεπαγγελματικού στρατού, ώστε σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της συνεργασίας με την Ελλάδα, να καταστεί μια ισχυρή δύναμη αποτροπής.

Δεύτερος πυλώνας, ανέφερε, είναι η προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με κατάλληλα μέσα και αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ και άλλες φίλες χώρες.

Ως τρίτο στοιχείο, ανέφερε την αναβάθμιση της Αμυντικής Διπλωματίας, με την ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», την ενεργότερη εμπλοκή της στην εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και την ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων με τις χώρες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

«Ο νέος σχεδιασμός, η δομή, η οργάνωση και ο προσανατολισμός στις σύγχρονες εξελίξεις, οπλικά συστήματα και μεθόδους, αποτελούν πλέον μονόδρομο» είπε Υπουργός Άμυνας.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι σκοπός είναι οι Μονάδες να αποκτήσουν τον μέγιστο δυνατό βαθμό επάνδρωσης και ετοιμότητας.

Στους σχεδιασμούς, συνέχισε, περιλαμβάνεται η απόσυρση πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων, μέσων και πυρομαχικών, των οποίων η συντήρηση και διατήρηση σε ενεργό κατάσταση κρίνεται ασύμφορη και αδύνατη. Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε, θα επιδιωχθεί ο εκσυγχρονισμός αξιόπιστων υπαρχόντων μέσων και η απόκτηση σύγχρονων συστημάτων.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότερη επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ, ο Υπουργός είπε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα πλαίσια των προϋπολογισμών για την αμυντική θωράκιση και μέσα από εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης οπλικών συστημάτων που δεν θα επιβαρύνουν άμεσα τους προϋπολογισμούς του κράτους.

Είπε εξάλλου ότι η μείωση της θητείας των κληρωτών οπλιτών είναι αλληλένδετη με την οικονομική δυνατότητα της χώρας και θα συνδέεται με την ενίσχυση της Δύναμης με επαγγελματίες οπλίτες και τη βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας για μείωση της φυγοστρατίας και των αναστολών.

Με αυτόν τον τρόπο, είπε, η Εθνική Φρουρά θα μετατραπεί σε έναν ημιεπαγγελματικό στρατό, με κατακόρυφη αύξηση της μαχητικής του ικανότητας.

Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσουμε σε μείωση θητείας εάν προηγουμένως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που τέθηκαν, με γνώμονα τη διατήρηση και επαύξηση του αξιόμαχου του στρατεύματος».

Ανέφερε ότι θα προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή για εντοπισμό τυχόν προβλημάτων, ενώ είπε ότι προετοιμάζεται τεχνοοικονομική μελέτη για την υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών.

Επίσης, ο Υπουργός έκανε λόγο για δημιουργία μόνιμων κέντρων εκπαιδεύσεως, καθώς και για απομάκρυνση πεπαλαιωμένων πυρομαχικών, που κρίνονται ως ακατάλληλα και επικίνδυνα. Με τον τρόπο αυτό, είπε, θα προστατευτεί το στρατιωτικό προσωπικό και οι πολίτες της χώρας, αποφεύγοντας την επανάληψη μιας νέας εθνικής τραγωδίας όπως το Μαρί.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην εκπόνηση σχετικής μελέτης για στελέχωση από ιδιώτες βοηθητικών υπηρεσιών στην Εθνική Φρουρά, όπως Λέσχες Αξιωματικών, Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδων και του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας.

Επίσης είπε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα να παρασκευάζεται από ιδιώτες το καθημερινό συσσίτιο για τις ανάγκες των Μονάδων και των Φυλακίων.

Στόχος, ανέφερε, είναι η εξοικονόμηση προσωπικού το οποίο να απασχολείται με τα καθαρά στρατιωτικά του καθήκοντα, ενώ συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή αυτών των προνοιών θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης.

Ο Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε ακόμη και σε πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, με αξιοποίηση των φυσικών ενεργειακών πόρων.

Παρότρυνε επίσης τους αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς να προβαίνουν σε ορθή και ανθρώπινη αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν τους Εθνοφρουρούς, λέγοντας πως «οι αντιστάσεις των νέων σήμερα διαφέρουν από τις δικές μας», ενώ είπε ότι «προσωπικά θα σας έλεγα να τους συμπεριφέρεστε σαν managers». Παράλληλα είπε ότι δεν πρέπει να παραμελείται και η αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Έκανε στη συνέχεια λόγο για «αξιοκρατία, δικαιοσύνη και διαφάνεια» σε όλα τα κλιμάκια και τους βαθμούς της ιεραρχίας. Πρόσθεσε ότι ως Υπουργός θα επιδιώξει, η επιλογή στελεχών για κάλυψη θέσεων σε Κύπρο και εξωτερικό να γίνεται με βάση μετρήσιμα κριτήρια και με αμεροληψία, από ειδικές επιτροπές.

Εξάλλου, ο Φώτης Φωτίου αναφέρθηκε και στην προώθηση θεμάτων που αφορούν τη μέριμνα για το στρατιωτικό προσωπικό, όπως εξασφάλιση ίσων δυνατοτήτων και ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Εθνική Φρουρά, η καθιέρωση υποχρεωτικής συνυπηρέτησης στην ίδια φρουρά συζύγων στελεχών που εργάζονται στο δημόσιο, για διατήρηση της οικογενειακής συνοχής, καθώς και η μελέτη και αντιμετώπιση με θετικό πνεύμα τρόπων καλύτερης και δίκαιης συνταξιοδότησης των Εθελοντών Πενταετούς Υποχρεώσεως.

Ανέφερε επίσης ότι προωθούνται καινοτόμες προτάσεις και προσχέδια κανονισμών, σε συνεργασία με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και το Επιτελείο του ΓΕΕΦ, με στόχο τη βελτίωση της άμυνας και τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας της Κύπρου.

«Θα πατάξουμε τη στρατιωτική γραφειοκρατία, θα εκσυγχρονίσουμε και θα ανασυγκροτήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μέσα από ριζοσπαστικές τομές στον θεσμικό και οργανωτικό τομέα» είπε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, είπε ότι αποτελούν «το μόνιμο και σταθερό στήριγμά μας», και συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή απαιτούν τον επανασχεδιασμό της ήδη στενής συνεργασίας ΚύπρουΕλλάδας. Είπε επίσης ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου και η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ επιβάλλει την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ.

Τέλος, ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», καθώς και η συμμετοχή της σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές υπό τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλουν στην αποτροπή, στην ενίσχυση της πολιτικής διπλωματίας και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα