Βουλή: Προς ρύθμιση οι αποδράσεις κρατουμένων από εξωτερικούς χώρους

16:54 12/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την εξέταση του νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζεται το αδίκημα της ελευθέρωσης κρατουμένου, της απόδρασης κρατουμένου ή παροχής συνδρομής στην απόδραση κρατουμένου το οποίο κατατέθηκε μετά την απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, ολοκλήρωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου, με την τροποποίηση γίνεται αναδιατύπωση κάποιων άρθρων του ποινικού κώδικα ώστε να καλύπτονται με σαφήνεια και οι περιπτώσεις όπου άτομα που τελούν υπό νόμιμη κράτηση, κρατούνται σε χώρους εκτός των φυλακών και

των κρατητηρίων.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι με την τροποποίηση «προσδιορίζεται ο χώρος αυτός και η ευθύνη με βάση την Αρχή ή την εξουσία, η οποία έχει τον έλεγχο ή την εποπτεία του συγκεκριμένου προσώπου». Η ευθύνη, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, «θα προκύπτει από το γεγονός ότι το πρόσωπο αυτό τελεί υπό τον έλεγχο και την εποπτεία συγκεκριμένης Αρχής, όπως για παράδειγμα της Αστυνομίας ή του Διευθυντή Φυλακών».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, με την ισχύουσα νομοθεσία, για να θεωρηθεί ότι υπήρξε απόδραση, θα έπρεπε ο χώρος στον οποίο κρατείτο συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο απέδρασε, να είχε κηρυχθεί ως χώρος φυλακής και η απόδραση να θεωρείτο ότι έγινε από το χώρο των φυλακών.

Με τη νέα ρύθμιση καθορίζεται ότι από τη στιγμή που το πρόσωπο αυτό που μεταφέρθηκε, για παράδειγμα, από τη φυλακή σε ένα θάλαμο νοσοκομείου, τελεί υπό τον έλεγχο και τη φύλαξη του Διευθυντή Φυλακών, η ενέργειά του να φύγει θεωρείται απόδραση και η ενέργεια κάποιου να τον βοηθήσει να φύγει, θεωρείται συνδρομή στην απόδραση, ανεξάρτητα από το αν ο χώρος στον οποίο κρατείται το πρόσωπο αυτό κηρύχθηκε χώρος φυλακής.

Παράλληλα ρυθμίζεται και η περίπτωση που κάποιος αποδράσει ή κάποιος συνδράμει στην απόδραση, ή ελευθερώσει κρατούμενο, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων ή του Διευθυντή του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

Με την τροποποίηση αυξάνονται και οι ποινές για σκοπούς αποτροπής τέτοιων ενεργειών, ενώ ρυθμίζεται και ως ποινικό αδίκημα η μεταφορά κινητού τηλεφώνου ή φορητού μέσου επικοινωνίας στα αστυνομικά κρατητήρια, ποινικό αδίκημα για το οποίο το πρόσωπο που διενεργεί αυτήν την πράξη μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους ή μέχρι 2000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο ή και τις δύο ποινές.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε διάταξη στον ποινικό κώδικα που να καθιστούσε ποινικό αδίκημα αυτή την πράξη, ανεξάρτητα εάν το τηλέφωνο χρησιμοποιήθηκε για σκοπούς απόδρασης, εξήγησε ο Ιωνάς Νικολάου.

Οπως συμπλήρωσε, στην περίπτωση που αυτό χρησιμοποιήθηκε για απόδραση, τότε αυτός που συνέδραμε στη μεταφορά τηλεφώνου εντός των κρατητηρίων θα μπορεί να τιμωρηθεί με το αδίκημα της συνδρομής για διαφυγή προσώπου που τελεί υπό νόμιμη κράτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα