Βρετανικές πιέσεις στον Άσαντ αλλά και επιφυλάξεις για επέμβαση

14:17 23/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επείγουσες συζητήσεις με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ και το Κατάρ με θέμα την κατάσταση στη Συρία, ανακοίνωσε μέσω Twitter το πρωί της Παρασκευής ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ.

Στον απόηχο των στοιχείων από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ότι ο αριθμός των παιδιών-προσφύγων από τη Συρία έχει φτάσει πλέον το «επαίσχυντο ορόσημο» του ενός εκατομμυρίου, ο κ. Χέιγκ επίσης μέσω Twitter

επανέλαβε ότι το Λονδίνο ασκεί πίεση για άμεση πρόσβαση των πραγματογνωμόνων του ΟΗΕ στην περιοχή όπου έχει αναφερθεί η τελευταία επίθεση με χημικά. Έγραψε επίσης ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους για την απάντηση σε αυτή την «τρομερή θηριωδία».

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι είναι ουσιώδους σημασίας η γρήγορη δράση. «Κάθε μέρα χωρίς πρόσβαση των Ηνωμένων Εθνών είναι μια μέρα κατά την οποία οι αποδείξεις μπορούν να επιδεινωθούν ή να κρυφτούν από τους υπευθύνους», συμπλήρωσε ο κ. Χέιγκ.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα Times, βετεράνοι Βρετανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διατύπωσαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα ήταν ορθή μια στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία. Ανάλογη θέση πήρε και ο Αμερικανός στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, που προειδοποίησε ότι μια επέμβαση «δεΝ θα ήταν στρατιωτικά καθοριστική» και θα δέσμευε τις ΗΠΑ στη σύρραξη.

Ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού, στρατηγός λόρδος Ντάνατ χαρακτήρισε την προτροπή του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς για «αντίδραση ισχύος» κατά της κυβέρνησης Άσαντ ως «εξαιρετικά μη πρακτική». Εξήγησε ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν θα έλυνε το πρόβλημα και πιθανότατα θα προκαλούσε πρόσθετη ανάφλεξη της περιφερειακής έντασης.

Ο αντιστράτηγος σερ Ρόμπερτ Φράι, πρώην επικεφαλής των Βασιλικών Πεζοναυτών, είπε ότι το αδιέξοδο στα Ηνωμένα Έθνη έχει αφήσει τα δυτικά έθνη σε μια δυνητική κατάσταση ενός συνασπισμού προθύμων μετέωρου στα όρια της διεθνούς νομιμότητας. Εκτίμησε δε ότι η επέμβαση στη Συρία θα απαιτούσε περισσότερα αεροσκάφη από όσα κατέχει η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία.

Ο υποναύαρχος Κρις Πάρι, πρώην επικεφαλής της βρετανικής Ομάδας Αμφίβιων Αποστολών, επισήμανε ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 που η Μόσχα είχε συμφωνήσει να παραδώσει στη Συρία θα κατέρριπτε τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Είπε ότι ίσως θα ήταν πιθανή μια πιο περιορισμένη επιχείρηση με μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με σκοπό να δοκιμαστεί και να πληγεί η συριακή άμυνα, ενώ θα αναλύονται οι συχνότητες των ραντάρ της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας.

Οι Times γράφουν ότι ο πρώην αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς φέρεται να είχε συμβουλεύσει την κυβέρνηση πριν την αποχώρησή του πέρυσι να αποφύγει τη στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία αν δεν υπήρχε ξεκάθαρη διεθνής υποστήριξη, καθολικά συμφωνημένοι πολιτικοί στόχοι και επαρκείς πόροι.

Ο Πρωθυπουργός Κάμερον και ο Υπουργός Χέιγκ έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν πολιτική λύση στη Συρία, αποφεύγοντας όμως να απορρίψουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα