«Βρετανική λύση» για τους καταθέτες της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο

18:01 26/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μια «βρετανική λύση» μελετά το Λονδίνο για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι 13.000 καταθέτες της Λαϊκής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

Μιλώντας στη Μικτή Επιτροπή Οικονομικών του κοινοβουλίου ο κ. Όσμπορν σχολίασε ότι δε θέλει να δει αυτούς τους καταθέτες, που δεν καλύπτονται από τις βρετανικές εγγυήσεις καταθέσεων, να απορροφούνται από τη διαδικασία διάλυσης της τράπεζας στην Κύπρο.

Ο

κ. Όσμπορν έκανε επίσης λόγο για κακό χειρισμό της κρίσης στην Κύπρο τις τελευταίες δέκα ημέρες. Παρόλα αυτά πρόσθεσε ότι πρέπει να σέβεται κανείς το γεγονός ότι μια νέα κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τόσο «απίστευτα δύσκολες αποφάσεις», καθώς και ότι η ευρωζώνη θέλει να αποφύγει τη διάδοση της κρίσης.

Χαρακτήρισε «λάθος» που θα προκαλούσε σημαντική ζημιά την αρχική απόφαση περί φορολόγησης των μικροκαταθετών, προσθέτοντας ότι η νέα συμφωνία αφήνει ένα βιώσιμο χρέος στην Κύπρο. Εξήρε ιδίως την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, ενώ προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίου πρέπει να είναι όσο πιο σύντομοι και προσωρινοί γίνεται.

Ο κ. Όσμπορν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια επί της τύχης των καταθετών της Λαϊκής στη Βρετανία στις οποίες αναφέρθηκε. Ωστόσο αναλυτές σημειώνουν ότι οι καταθέτες της Λαϊκής θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από τη βρετανική κυβέρνηση για τις απώλειές τους, όπως είχε γίνει με χιλιάδες Βρετανούς πελάτες ισλανδικής τράπεζας το 2008. Μία άλλη ιδέα, προσθέτουν οι αναλυτές, θα ήταν η υποχρεωτική συγχώνευση των τεσσάρων υποκαταστημάτων της Λαϊκής με κάποια άλλη βρετανική τράπεζα. Η Τράπεζα Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου, ανεξάρτητη θυγατρική που υπάγεται και καλύπτεται απόλυτα από τη βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, θα προέβαλε ως η προφανής επιλογή για μια τέτοια συγχώνευση.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Λονδίνο δεν είχε πρότερη ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup, καθώς δε μετέχει της ευρωζώνης. Επιβεβαίωσε ότι ανώτερος κρατικός λειτουργός του υπουργείου Οικονομικών, ο ειδικός στην αναδιάρθρωση τραπεζών Τομ Σκόλαρ, βρίσκεται στη Λευκωσία για να συνδράμει την κυπριακή κυβέρνηση. Εξάλλου, αποκάλυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αποστείλει 13 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο για την κάλυψη των αναγκών Βρετανών στρατιωτών και αξιωματούχων.

Εκτίμησε ότι ενώ η απουσία αρνητικής αντίδρασης των αγορών είναι θετική είδηση, για τους Κυπρίους όσα γίνονται «είναι μόνο η αρχή». Ο Βρετανός υπουργός σχολίασε επίσης ότι είναι «εκνευριστικό» το γεγονός ότι τα προβλήματα της Κύπρου δεν είχαν λυθεί εγκαίρως παρά το ότι ήταν γνωστά εδώ και καιρό.

Ο κ. Όσμπορν επανέλαβε ότι όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και την ευρωζώνη έχουν απευθείας αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία. Συμπλήρωσε ότι αν οι χρηματαγορές είναι ανήσυχες, επηρεάζεται το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα