Υπ. Εξωτερικών: Η ενέργεια δίνει νέα ταυτότητα στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου

21:08 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το όραμα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων να αποτελέσει, κατ’ αναλογία, ότι ήταν για την μεταπολεμική Ευρώπη ο άνθρακας και ο χάλυβας, ανέφερε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια εκδήλωση του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογονανθράκων, στην Πύλη Αμμοχώστου, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη γεωπολιτική πτυχή του τομέα της ενέργειας στην εξωτερική πολιτική της χώρας, μέσα από την προοπτική των σχέσεων

της Κύπρου με τις γειτονικές χώρες

Αν θέλουμε να είμαστε μια σταθερή χώρα, με στενούς δεσμούς με τις γειτονικές μας χώρες με τις οποίες θα μοιραζόμαστε τους ενεργειακούς πόρους της κοινής μας θάλασσας, της Μεσογείου, τότε η γεωπολιτική πτυχή είναι σημαντική, είπε ο Υπουργός.

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επίλυσης του Κυπριακού, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν σύντομα, και είπε ότι το όραμα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου περιλαμβάνει όλες τις χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας.

Ως προς την ενεργειακή διασύνδεση της Κύπρου με την Τουρκία, μέσω αγωγού, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η επιλογή αυτή προϋποθέτει λύση του Κυπριακού.

Εύχομαι αυτό να αποτελέσει ένα κίνητρο και να γίνει ο παράγοντας που θα αλλάξει το παιχνίδι αναφορικά με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είπε ο κ. Κασουλίδης.

Συμπλήρωσε ότι ο ενεργειακός τομέας έχει μεταβάλει τον χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, προσδίδοντας της μια ταυτότητα που βασίζεται στη γεωγραφική θέση της χώρας.

Είμαστε μέλος της ΕΕ και ακολουθούμε την κοινή εξωτερική πολιτική, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε όμως ότι μέσω της ενέργειας, η εξωτερική πολιτική της Κύπρου προσδίδει προστιθέμενη αξία στην πολιτική της Ένωσης.

Αναφέρθηκε στη χάραξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, λέγοντας ότι η Κύπρος αποτελεί τον κοινό παρονομαστή των τριών συμφωνιών, κάτι που, όπως είπε, αυξάνει τις ευθύνες της Λευκωσίας.

Ο Υπουργός συνεχάρη τέλος τον Κυπριακό Σύνδεσμο Υδρογονανθράκων και ευχήθηκε η επιχειρηματική κοινότητα να αποτελέσει στο μέλλον την κινητήρια δύναμη των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας.

Εκ μέρους του Κυπριακού Συνδέσμου Υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος του Άντης Βαρωσιώτης ανέφερε ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ συνέτειναν στη δημιουργία μιας παράλληλης αγοράς στον ενεργειακό τομέα.

«Εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα θα ξεπεράσουν κάθε άλλη βιομηχανία στα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς οι Total και ENI-KOGAS θα εφαρμόζουν τα διερευνητικά τους προγράμματα και η Noble Energy θα συνεχίζει τις εργασίες διαχείρισης στα αδειοδοτημένα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου», είπε.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Υδρογονανθράκων ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αποσκοπώντας στην προώθηση των θέσεων της βιομηχανίας της ενέργειας και την εισήγηση προτάσεων προς την Κυβέρνηση αναφορικά με την υποδομή, ανάπτυξη και νομοθεσία του τομέα.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, είπε ότι το Επιμελητήριο αποσκοπεί στο να προσφέρει μια πλατφόρμα για προώθηση του αναγκαίου συντονισμού των απαιτούμενων δράσεων, ενώ είπε ότι η Κύπρος επιδιώκει να καταστεί παίκτης στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων εντός της επόμενης δεκαετίας, μέσω των ανακαλύψεων των κοιτασμάτων.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Υδρογονανθράκων βράβευσε τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ρολάνδη και τον νυν Υπουργό Ιωάννη Κασουλίδη, για την προσφορά τους. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Total E&P Cyprus.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ξένοι Πρέσβεις και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα