ΥΠΑΜ: Ορόσημο για τη θαλάσσια πολιτική της ΕΕ η Διακήρυξη της Λεμεσού

17:35 12/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Διακήρυξη της Λεμεσού θα αποτελέσει ορόσημο για την ανάπτυξη της μελλοντικής θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης σε ομιλία του το απόγευμα της Δευτέρας σε σεμινάριο υψηλού επιπέδου που διοργανώνεται στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας, στη Λάρνακα.

Το διήμερο σεμινάριο, σήμερα και αύριο, θα ασχοληθεί με την πολιτική ενάντια στην πειρατεία στο Κέρας της Αφρικής.

Στην ομιλία του ο Υπουργός παρέθεσε στοιχεία της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής σύμφωνα με τα οποία «αν προσμετρήσουμε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που εξαρτώνται από τη θάλασσα, τότε η γαλάζια οικονομία της ΕΕ αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καθώς και μια ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ελαφρώς λιγότερη από 500 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

Συνολικά,  είπε, «το 75% του εξωτερικού εμπορίου της Ευρώπης και το 37% των εμπορικών συναλλαγών εντός της ΕΕ πραγματοποιούνται δια θαλάσσης».

Πρόσθεσε ότι «18.000 πλοία διασχίζουν τον Κόλπο του Άντεν ετησίως, ενώ 50.000 βαρέoς – τύπου πλοία λειτουργούν στις θάλασσες ανά τον κόσμο».

Ανέφερε ότι «το μέγεθος της εν λόγω κινητικότητας στους ωκεανού, αποτελεί απόδειξη του βαθμού εξάρτησής μας από τις θαλάσσιες δραστηριότητες», προσθέτοντας ότι «παράλληλα, είναι προφανές, το πόσο δύσκολο έχει γίνει ο έλεγχος των θαλάσσιων οδών». Τα εν λόγω πλοία, είπε, «θεωρούνται πιθανοί στόχοι από πειρατές σε ορισμένες παράκτιες χώρες».

Ο κ. Ηλιάδης εξήγησε ότι «σε αυτό το πνεύμα, επιλέξαμε να προωθήσουμε θέματα που αφορούν τόσο τη θαλάσσια ασφάλεια, όσο και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα».

Ενημέρωσε τους συνέδρους ότι η Κυπριακή Προεδρία διοργάνωσε στις 6 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι, ένα επιτυχημένο σεμινάριο υψηλού επιπέδου, για τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, καθώς και ένα σεμινάριο στις 18 και 19 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, γύρω από τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Συνέχισε λέγοντας ότι «η Κυπριακή Προεδρία προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, για την επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής στρατηγικής 2020». Η Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε, «αναγνωρίζει τις δυνατότητες της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα και την ευημερία της ευρωπαϊκής οικονομίας και υποστηρίζει την ανάπτυξή της με αποτελεσματικό τρόπο».

«Είναι πεποίθησή μας ότι η «Διακήρυξη της Λεμεσού», η οποία υπεγράφη στις 7 Οκτωβρίου 2012, θα αποτελέσει ορόσημο για την ανάπτυξη της μελλοντικής θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε επίσης ότι «η εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη θαλάσσια ασφάλεια, αποτελεί θέμα στρατηγικής, πολιτικής και επιχειρησιακής σημασίας».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «προκειμένου να εδραιωθεί η ευρωπαϊκή άμυνα στο θαλάσσιο τομέα, πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμ

Keywords
Τυχαία Θέματα