ΥΠΑΜ:Ο ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων στην Κύπρο αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας στην περιοχή

17:10 17/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων από χώρες όπως είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, και η Ισπανία αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου με αφορμή τον ελλιμενισμό τριών πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού το πρωί στο νέο Λιμάνι της Λεμεσού.

Σε

δηλώσεις του μετά από συνάντηση με το Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Φωτίου είπε ότι ο ελλιμενισμός των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Λεμεσό έγινε στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορες χώρες.

«Τέτοιες διευκολύνσεις δίνονται και σε πλοία που προέρχονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει το σημαντικό γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή».

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «με αυτές τις διευκολύνσεις αναβαθμίζεται αυτός ο ρόλος».

Ο κ. Φωτίου είπε, επίσης, ότι μετά από πρόσκληση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο θα επισκεφθεί τα πλοία αύριο το απόγευμα.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία «είναι ιστορικές, διαχρονικές και στενότατες», επισημαίνοντας ότι «η Ρωσία αποτελεί ένα σταθερό υποστηριχτή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το εθνικό μας θέμα».

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ποία είναι η αποστολή των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή και εάν η εδώ παρουσία τους έχει σχέση και με την κατάσταση στη Συρία, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει επίσημη ενημέρωση όσον αφορά την αποστολή των πλοίων στην περιοχή.

«Εμείς αυτό που εξετάζουμε είναι τα θέματα ελλιμενισμού και διευκολύνσεων», είπε.

Ο κ. Φωτίου είπε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα στην περιοχή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων να έχει σχέση με την αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή λόγω της κατάστασης στη Συρία.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας στο πλαίσιο ενός συνεδρίου στη Μόσχα στο οποίο θα λάβουν μέρος, όπως είπε, πολλοί Υπουργοί Άμυνας από την ΕΕ και από άλλες χώρες.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο Υπουργείων και ασφαλώς θα συζητήσουμε και γενικότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα