Υπηρεσίες Κοινωνικής «Αν-ευημερίας»

12:32 23/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανάμεσα στα καθήκοντα των λειτουργών Κοινωνικής Ευημερίας είναι και η μελέτη της καταλληλότητας οικογενειών που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν παιδί, καθώς και η εξέταση των οικογενειακών συνθηκών των ενδιαφερομένων προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του παιδιού.

Όλα καλά, μόνο που η γραφειοκρατία και ο νωχελικός τρόπος εργασίας των υπαλλήλων ή μερίδας αυτών, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους επίδοξους γονείς. Με το παραμικρό πρόβλημα τα πάντα στραβώνουν, παγώνουν, ο καιρός περνά και ξανά από την αρχή και αν

έχεις υπομονή περίμενε….

Η διαδικασία μελέτης της καταλληλότητας μιας οικογενείας, προκειμένου να εγκριθεί για υιοθεσία, περιλαμβάνει, προσωπικές συνεντεύξεις με τους ενδιαφερόμενους, με άτομα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους, καθώς και επίσκεψη στο σπίτι τους.

Κάνεις την αίτηση, στέλνοντας επιστολή για να ξεκινήσεις μια συνεργασία μαζί τους, μετά από ένα μήνα σε ειδοποιούν για την πρώτη συνέντευξη. Όλα καλά και σκέφτεσαι ότι ένα γρανάζι του κρατικού μας μηχανισμού λειτουργεί επιτέλους σωστά. Γίνονται κι άλλες συνεντεύξεις και κλείνεις ραντεβού με την κοινωνική λειτουργό για την τέταρτη κατά σειρά συνέντευξη. Πας στην ώρα σου το ραντεβού, ζητάς την κοινωνική λειτουργό και σε κοιτάζουν σαν εξωγήινο! Η συγκεκριμένη κοινωνική λειτουργός απουσιάζει, κανείς δε μπήκε στη διαδικασία να τηλεφωνήσει να ενημερώσει για την ακύρωση της συνάντησης και φυσικά δεν σου δίνονται ικανοποιητικές εξηγήσεις. Αφήνεις το τηλέφωνό σου για να επικοινωνήσουν μαζί σου. Και περιμένεις, περιμένεις, περιμένεις… Παίρνεις τηλέφωνο, σου απαντά ο τηλεφωνητής και ο καιρός περνά. Με τη συμπλήρωση ενός μήνα στην αναμονή αποφασίζεις να αναλάβεις δράση και να μάθεις επιτέλους τι γίνεται. Ξαναπάς στα γραφεία, ζητάς την κοινωνική λειτουργό και σου απαντούν: «Έχετε ραντεβού;» Τι ραντεβού να έχω, αφού η κυρία απουσιάζει! Ζητάς την υπεύθυνη και σου ανακοινώνουν ότι μπορεί να σε δεχθεί η αντικαταστάτρια της συγκεκριμένης κοινωνικής λειτουργού, η οποία όπως διαπιστώνεις είναι η δεύτερη κοινωνική λειτουργός που πάντα ήταν εκεί και όχι ένα καινούργιο πρόσωπο. Κάθεσαι στο γραφείο και αρχίζεις να κάνεις τα ερωτήματά σου, να θέτεις τους προβληματισμούς σου και να ζητάς εξηγήσεις. Η «αντικαταστάτρια» βρίσκει το φάκελό σου και με πλήρη απάθεια σου απαντά ότι η αίτηση σου είναι πολύ πρόσφατη -του περασμένου έτους- και ότι έχουν άλλοι προτεραιότητα με πολύ πιο παλιές αιτήσεις και συγκεκριμένα από το 2009! Στο θέμα της κοινωνικής λειτουργού που «εξαφανίστηκε» με την ίδια ηρεμία απαντά ότι είναι έγκυος στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζει προβλήματα και θα επιστρέψει στη δουλειά της μετά από 8-9 μήνες (συν τους μήνες τις άδειας τοκετού, δηλαδή σε κανένα χρόνο!) και τότε θα ξαναπάρει μπρος η υπόθεση σου. Βέβαια μετά από τόσο καιρό, θα έχει ήδη παλιώσει και ίσως θα έχουμε κι εμείς προτεραιότητα, αν εγκριθούν όλοι αυτοί με τις αιτήσεις 4 χρονών!

Και ερωτώ: που είναι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας; Δηλαδή αν π.χ αρρωστήσει και η δεύτερη κοινωνική λειτουργός, θα καταρρεύσει όλο το σύστημα μελέτης καταλληλότητας για τις υιοθεσίες; Και πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά στην Κύπρο του 2013, τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία και καλύτερη ζωή σε παιδιά που η μοίρα δεν τους χαμογέλασε;

ΚΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα