ΥΠΟΙΚ: Η προώθηση της ΕΚΕ καθίσταται επιβεβλημένη

18:52 3/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφάνεια και η συνέπεια στις φορολογικές υποχρεώσεις, ο σεβασμός προς την κοινωνία και η συμβολή στην ανάπτυξη, είναι, κατά τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, οι τέσσερις βασικές εντολές που καλούνται να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) και αποτελούν προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

«Η προώθηση της ΕΚΕ καθίσταται επιβεβλημένη ιδιαίτερα

αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική κρίση που διέρχεται ο τόπος μας, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, πηγάζει πρώτιστα από μια αδιαμφισβήτητη κρίση θεσμών και αξιών, καθώς κι από μια αλόγιστη σπατάλη πόρων» είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας το απόγευμα σε δημόσιο διάλογο που διοργάνωσε η Cyta, με θέμα «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην εποχή της οικονομικής κρίσης: Επανατοποθέτηση ή Εγκατάλειψη» .

«Οι επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν ευθύνες και να λογοδοτούν για τις πράξεις τους ώστε να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών» ανέφερε.

Η ΕΚΕ, συνέχισε, αποτελεί τη βίβλο των επιχειρήσεων στον τρόπο λειτουργίας τους, που έχει τέσσερεις βασικές εντολές: Πρώτο, να λειτουργούν με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων τους, δεύτερο, να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, τρίτο, να αποφεύγουν να εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς και να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τέταρτο, να σέβονται και να προστατεύουν την κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Κατά τον Υπουργό Οικονομικών, αυτές οι αρχές δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά θα πρέπει να θεωρούνται ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας μακροπρόθεσμα.

«Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση θα πρέπει και οι τέσσερεις αυτοί βασικοί άξονες να ενταχθούν στον στρατηγικό σχεδιασμό των επιχειρήσεων και η λειτουργία τους να βασιστεί στον σεβασμό των αξιών στη διαφάνεια και στη λογοδοσία» υπέδειξε.

Με ικανοποίηση σημείωσε ότι «παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, οι πλείστες κυπριακές επιχειρήσεις διαθέτουν μια ισχυρή βούληση για το υπεύθυνο επιχειρείν».

«Αυτό το επιχειρείν στηρίζουμε, αλλά και σε αυτό στηριζόμαστε. Στην υπευθυνότητα δηλαδή της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, αλλά και των συμπολιτών μας για να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις» ανέφερε.

«Η ΕΚΕ μπορεί να κάνει την ειδοποιό διαφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης» σημείωσε και ο Πρόεδρος της Cyta Χρίστος Πατσαλίδης.

«Ως κοινωνία και ως επιχειρηματική κοινότητα μπορούμε να αποφύγουμε την επανάληψη των πρόσφατων συμβάντων και να ξεπεράσουμε την κρίση, αν αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε κι αν ενσωματώσουμε την υπευθυνότητα σε καθετί που κάνουμε και σε σχέση με όσους επηρεάζονται» είπε ο κ. Πατσαλίδης.

«Οργανισμοί με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο προκάλεσαν δυστυχώς πολλά δεινά στην κοινωνία λόγω της έλλειψης υπευθυνότητας στη διαχείριση της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας» είπε ο Πρόεδρος της Cyta, σύμφωνα με τον οποίο, η ΕΚΕ «είναι ένας παρεξηγημένος όρος» και η επικρατέστερη αντίληψη στην Κύπρο είναι ότι αποτελεί παρεμφερή δραστηριότητα της επιχειρηματικής δράσης και περιλαμβάνει φιλανθρωπίες, χορηγίες, δωρεές και γενικά ενέργειες δημοσίων σχέσεων με στόχο τη συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο.

«Παρόλο ότι οι ενέργειες αυτές είναι επωφελείς για την κοινωνία, αποτελούν εντούτοις ένα πολύ μικρό μέρος του τι περιλαμβάνει η έννοια της ΕΚΕ» εξήγησε.

Ο Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε ότι η Cyta υιοθετεί την ευρωπαϊκή προσέγγιση στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Είπε ακόμα ότι η Cyta από το 2004 που υπέγραψε το Χάρτη Αειφορίας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών -που μετονομάστηκε αργότερα σε Χάρτη Εταιρικής Υπευθυνότητας- δεσμεύεται να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες με τα οποία να προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και ταυτόχρονα να ενσωματώνει στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές ευθύνες περιορίζοντας τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις.

Η πρώην Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Άννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε ότι στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η ΕΚΕ πρέπει να επανεξεταστεί.

«Η εταιρική κοινωνική ευθύνη σημαίνει οι επιχειρήσεις να κάνουν κάτι περισσότερο πέρα απ’ όσα ορίζει ο νόμος, και για την κοινωνία και για το περιβάλλον. Μέσα στην κρίση αυτό γίνεται πάρα πολύ δύσκολο και ιδιαίτερα γιατί όλες οι επιχειρήσεις, και του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αντιμετωπίζουν τρομακτικά προβλήματα, το ίδιο και οι πολίτες» είπε.

Η Άννα Διαμαντοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επανεξεταστεί η πολιτική των επιχειρήσεων και να επικεντρωθεί. Πρώτον, εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό οι επιχειρήσεις μέσα στην κρίση να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τους εργαζόμενους ή τους απολυμένους τους. Δεύτερον, θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δουν σε τι οι ίδιες έφταιξαν την προηγούμενη περίοδο. Ιδιαίτερα, είπε η πρώην Επίτροπος, «οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι οι τράπεζες, πρέπει με διαφάνεια να εξυγιανθούν στο εσωτερικό τους και να παρουσιάσουν στους πολίτες σχέδια, δράσεις και διαδικασίες που δεν θα επιτρέψουν να γίνουν ξανά τα ίδια λάθη τα οποία πλήρωσαν οι λαοί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Απαντώντας σε ερώτηση, η Άννα Διαμαντοπούλου, είπε ότι υπάρχουν διαφορετικά λάθη σε διαφορετικές κατηγορίες επιχειρήσεων και επεσήμανε «τη σπατάλη, τη χρέωση των επιχειρήσεων, τις μη σωστές επενδύσεις και τη μεγάλη εμπιστοσύνη τους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες δεν έχουν παραγωγικές δραστηριότητες και οι οποίες δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά πολύ απλά τις καταστρέφουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα