Υπόμνημα με εισηγήσεις της σε ζητήματα της Τράπεζας Κύπρου επέδωσε στον Πρόεδρο του ΔΣ ΤΚ η ΔΕΟΚ

17:02 3/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Υπόμνημα με σκέψεις και εισηγήσεις της γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και διαχειρίζεται η Τράπεζα Κύπρου «τα οποία πηγάζουν από την βαθιά οικονομική κρίση, την ψηλή ανεργία και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων κυρίως μικρομεσαίων και οικογενειακών», επέδωσε, σήμερα το πρωί, στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου Κρίστη Χασάπη, αντιπροσωπεία της ΔΕΟΚ,

με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Διομήδη Διομήδους.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διεξήχθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Διομήδους είπε ότι εξέφρασαν στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου την ικανοποίηση τους για την πολιτική των 10 ευρώ σε κάθε άτομο που περνά στην ανεργία, έναντι δανείου.

«Αυτή την πολιτική ενθαρρύναμε τον Πρόεδρο να την εξαγγείλουν και για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα όπως και επιχειρήσεις που έχουν μεγάλες δυσκολίες και το μεταφέραμε αυτό στο πνεύμα ότι η Τράπεζα Κύπρου όπως λέγεται το «κοινόν Κυπρίων» πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι θα συμπαρασταθεί στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν σοβαρά προβλήματα αυτό το χρονικό διάστημα. Η Τράπεζα Κύπρου πρέπει, επίσης, να στείλει το μήνυμα ότι θα αντιμετωπίσει τις οικογένειες που έχουν δάνεια και είναι σε ρίσκο ή νοιώθουν τον τρόμο ότι θα χάσουν το σπίτι τους, φιλικά και ανθρώπινα», πρόσθεσε.

Ο κ. Διομήδους είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι θα επανακτήσει την σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με όλους ανεξαίρετα τους πελάτες.

Αναφορικά με τους δανειστές, τους ομίλους με τα μεγάλα δάνεια, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ είπε ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να πιέσει ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματικούς ομίλους, 20 εκ των οποίων χρωστούν πάνω από 6 δις σε δάνεια, και να φέρει χρήματα μέσα, ώστε να κινηθεί η πραγματική οικονομία με καλύτερη ρευστότητα και χαμηλότερα επιτόκια.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Διομήδους είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου είπε ότι η Τράπεζα ήδη είχε εξαγγείλει από μόνη της το θέμα των 10 ευρώ και κάνει σκέψεις και είναι στην πορεία του να εξυπηρετήσει, να στηρίξει κι άλλες κατηγορίες, ομάδες πολιτών είτε νοικοκυριά είτε επιχειρήσεις που πραγματικά δυσκολεύονται πάντα στο πλαίσιο, όμως, του ότι θα ανταποκριθούν στα καλέσματα της Τράπεζας και θα βρουν τους σωστούς τρόπους για την αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Σε παρατήρηση αν ο κ. Χασάπης τους ενημέρωσε αν θα επεκτείνουν το μέτρο των 10 ευρώ, ο κ. Διομήδους είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου τους απάντησε πως είναι υπό μελέτη.

Υπόμνημα

Στο υπόμνημα της, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η οικονομική κρίση οδήγησε και οδηγεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις άλλοτε καλούς και συνεπέστατους πελάτες (δανειολήπτες) της τράπεζας στην κατάσταση μη εξυπηρέτησης δανείων τους λόγω μηδενικών ή πενιχρών εισοδημάτων στην δύσκολη περίοδο κρίσης που περνούμε.

Αναφορικά με τους άνεργους δανειολήπτες, η ΔΕΟΚ χαιρετίζει την απόφαση του ΔΣ για πληρωμή συμβολικού ποσού €10 από δανειολήπτες που βρίσκονται στην ανεργία και εύχεται σύντομα όπως αντιγράψουν αυτήν την πολιτική και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Απευθύνουμε ταυτόχρονα έκκληση στην Τράπεζα να μελετήσει το ενδεχόμενο παγώματος ή μείωσης στο ελάχιστο των τόκων για τους άνεργους για όση περίοδο θα συνεχίσουν να είναι άνεργοι», προσθέτει.

Όσον αφορά τους χαμηλόμισθους δανειολήπτες, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι ανάλογη ευαίσθητη πολιτική θα πρέπει να εφαρμοσθεί από την Τράπεζα για χαμηλόμισθους δανειολήπτες.

«Θα μπορούσε για παράδειγμα να μειωθεί η δόση στα €50 για μισθωτούς με εισόδημα μέχρι €1000 και ταυτόχρονα στο ελάχιστο επιτρεπτό ο τόκος επί του δανείου για περίοδο 2-3 χρόνια», προσθέτει.

Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι πολιτική ανακούφισης σε σχέση με μείωση μηνιαίας δόσης και δραστικής μείωσης τόκου θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε ιδιοκτήτες μικρομεσαίων ή και μικρής κλίμακας οικογενειακών επιχειρήσεων που κρίνονται μεσοπρόθεσμα βιώσιμες και φυσικά στην βάση άλλων συναφών κριτηρίων που θα υιοθετήσει η ίδια η Τράπεζα σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις- δανειολήπτες.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση δανείων μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι «είναι πεποίθηση μας, και μάλιστα προβλέπεται από σχετικές οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ότι η αναδιάρθρωση των δανείων αυτής της μάζας δανειστών με ευαίσθητο και ορθολογιστικό τρόπο σε συνδυασμό με κάποια μείωση επιτοκίων θα δώσει ευκαιρία ανακούφισης νοικοκυριών ή και επιχειρήσεων που θα μεταφρασθεί σε τακτικές πληρωμές δόσεων και στήριξη της ταμειακής ροής της ιδίας της τράπεζας ενισχύοντας έτσι το όφελος και την σχέση εμπιστοσύνης πελάτη-τράπεζας».

Αναφορικά με τους δανειστές με υπερδανεισμό – Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η πολιτική υπερδανεισμού και αλόγιστης πιστωτικής πρακτικής προηγούμενων ετών προς μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα έφερε την τράπεζα στην δεινή κατάσταση να είναι εκτεθειμένη από πολύ λίγους (2-3 δεκάδες) ομίλους σε επισφαλή ή και χαμένα δάνεια της τάξης των 6 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η νέα Διοίκηση και Διεύθυνση της τράπεζας πρέπει να θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ρύθμιση και εξασφάλιση αποπληρωμής αυτών των δανείων στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Μόνο έτσι θα έχει άμεση εξασφάλιση εσόδων και χρηματοροής η τράπεζα για να εφαρμόσει πολιτική αναδιάρθρωσης δανείων με χαμηλότερες δόσεις και μειωμένο επιτόκιο που τόση ανάγκη έχουν δεκάδες χιλιάδες πελάτες της (δανειολήπτες) στους οποίους αναφερθήκαμε προηγουμένως. Η όποια καθυστέρηση επίτευξης αυτού του στόχου θα διαιωνίζει τα προβλήματα και κινδύνους που αντιμετωπίζει η τράπεζα μέχρι την επάνοδο της σε πλήρη αξιοπιστία και στην πορεία μακροπρόθεσμα σε λελογισμένη κερδοφορία για τους μετόχους», προσθέτει.

Όσον αφορά τον κώδικα μη εκποίησης πρώτης κατοικίας, η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου μετά την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων στήριξης πελατών της που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω ανεργίας, μισθωτοί ή πρώην επιχειρηματίες, μπορεί να επεξεργασθεί η ίδια ένα πλαίσιο πολιτικής και ενεργειών σε συνεργασία με του επηρεαζόμενους πελάτες που θα εγγυάται εφόσον υλοποιηθεί ότι η Τράπεζα σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε εκποίηση της ενυπόθηκης κατοικίας τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα