Υπουργείο Εσωτερικών: «Η κρατική περιουσία με εμπορική αξία θα τυγχάνει της καλύτερης δυνατής διαχείρισης για το δημόσιο συμφέρον»

15:03 6/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το μήνυμα ότι πλέον η κρατική κτημοσύνη που έχει οικονομική αξία θα τυγχάνει τέτοιας διαχείρισης που θα δημιουργεί τα μέγιστα οφέλη για το δημόσιο συμφέρον, έστειλε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Ασσιώτης, ύστερα από εκτός προγράμματος συνάντηση στο Γραφείο Προγραμματισμού με κλιμάκιο της Τρόικας.

Παράλληλα, τόνισε ότι προχωρεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο μνημόνιο, η επανεκτίμηση με βάση τις σημερινές τιμές των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, σε ημικρατικούς οργανισμούς

και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε εκείνα τα ακίνητα τα οποία έχουν δυνητικά εμπορική αξία για να χρησιμοποιηθούν έναντι των υποχρεώσεων του κράτους και να φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ανέφερε επίσης ότι ετοιμάζεται “ένα πλήρες και λεπτομερές σημείωμα” που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για δημιουργία ειδικής αρχής για τη διαχείριση της κρατικής κτημοσύνης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι κατά την τρίτη αυτή συνάντηση εντός του έτους με την Τρόικα “διευκρινίσαμε αριθμό θεμάτων σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, σε ημικρατικούς οργανισμούς και σε άλλες Αρχές του ευρύτερου δημόσιου τομέα”, προσθέτοντας ότι “γενική διαπίστωση είναι ότι προχωρούμε – Υπουργείο Εσωτερικών και Κτηματολόγιο – σύμφωνα με το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με βάση το μνημόνιο”.

Αναφέροντας ότι δόθηκαν στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αυτά τα στοιχεία αποτελούν “πρόνοια του μνημονίου και από τον Απρίλιο διαδοχικά δίδονται στοιχεία στην Τρόικα και στο Υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να έχουν τα δεδομένα μπροστά τους για τις αποφάσεις πολιτικής που θα ληφθούν στη συνέχεια”.

Ο κ. Ασσιώτης είπε ότι ο τρόπος διαχείρισης κρατικής γης εκσυγχρονίζεται προς όφελος του δημοσίου και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχει ένας πλήρης κατάλογος των περιουσιακών στοιχείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ημικρατικών οργανισμών, κάτι, όπως είπε, που αποτελεί και “υποχρέωση να τον έχουμε”.

Ανεξάρτητα από αυτή την υποχρέωση, σύμφωνα με τον ΓΔ του ΥΠΕΣ, περιουσιακά στοιχεία της Κυβέρνησης που έχουν εμπορική αξία μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι των υποχρεώσεων αυτού του κράτους.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη εντοπισμού και άλλων ακινήτων του ευρύτερου δημόσιου τομέα πέρα του ακινήτου απέναντι από το Χίλτον, που μπορεί να φέρουν έσοδα στα κρατικά ταμεία.

“Όλα τα ακίνητα του κράτους τα οποία έχουν εμπορική αξία θα πρέπει το κράτος για δικούς τους λόγους να τα διαχειριστεί με τον πλέον συμφέροντα τρόπο για το δημόσιο συμφέρον, για τις ανάγκες αυτού του κράτους”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “το να αφήνει κάποιος μια υψηλής εμπορικής αξίας κρατική ιδιοκτησία αχρησιμοποίητη για δεκαετίες δεν είναι και το ορθότερο”.

Ερωτηθείς αν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αυτή η καταγραφή συναποτελείται “από διάφορους καταλόγους με περιουσιακά στοιχεία που ξεκίνησε να δίδεται από τον Μάρτιο με γενικές εκτιμήσεις και σταδιακά γινόμαστε πιο λεπτομερείς και εκσυγχρονίζουμε τις εκτιμήσεις μας”, προσθέτοντας ότι “το κύριο ζητούμενο που δικαιολογεί αυτή την κατά φάση ενημέρωση είναι οι επανεκτιμήσεις με βάση σημερινές αξίες”.

Σε ερώτηση αν θα συσταθεί ειδικό τμήμα για διαχείριση των ακινήτων του δημοσίου, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αυτό αποτελεί ένα ζήτημα που έχει να κάνει και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Κυβέρνησης και το οποίο αφορά τη δημιουργία ειδικής αρχής για την διαχείριση της κρατικής κτημοσύνης, προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται “ένα πλήρες και λεπτομερές σημείωμα που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο”.

“Σημασία έχει να δούμε τι είδους πλούτο θα έχει να διαχειριστεί” αυτή η αρχή, σημείωσε.

Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Κτηματολογίου για την περίπτωση μαζικής εκποίησης ακινήτων και τις συνέπειες που θα έχει στην κτηματαγορά, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αυτές έχουν διατυπωθεί στο ΥΠΟΙΚ και στην Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα