Αντ. Σαμαράς: «Δεν υπογράφω την έξοδο της χώρας από το ευρώ και τη χρεοκοπία!»

Οι όροι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία του και άμεση πτώχευση της χώρας, επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά τη νέα

-ιδιαιτέρως σύντομη- συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, διατηρώντας τους υψηλούς τόνους της δήλωσης που είχε κάνει την Τρίτη, μετά την κατάθεση των πέντε αξόνων πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μου ζητά να υπογράψω την έξοδο της χώρας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας. Και αυτό δεν πρόκειται να το κάνω» τόνισε και εξήγησε ότι θα ήταν διατεθειμένος να παρέχει ανοχή ακόμη και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά με απαρέγκλιτο όρο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. «Ο ελληνικός λαός ψήφισε δύο πράγματα: παραμονή στο ευρώ και αλλαγή πολιτικής» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ακόμη, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ΝΔ ήταν η πρώτη που έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και να σταματήσει η ανεργία.

«Και οι εταίροι μας, με την αποδοχή της επιστολής μου εκείνης, το αποδέχθηκαν! Είναι λοιπόν, ένα κεκτημένο για την Ελλάδα, όχι κάτι που θα ‘πρεπε να πάρουμε πίσω» επισήμανε.

Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης, άρχισε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 8:00 μ.μ.

Η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

«Εξήγησα στον κ. Τσίπρα ότι οι όροι που έθεσε δεν οδηγούν σε επαναδιαπραγμάτευση της πολιτικής του Μνημονίου, αλλά σε μονομερή καταγγελία της και άμεση πτώχευση της χώρας.

» Του επανέλαβα ότι είμαι διατεθειμένος να στηρίξω μια κυβέρνηση σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων, με στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την αλλαγή της πολιτικής του Μνημονίου.

»Του είπα ότι είμαι διατεθειμένος να δώσω ανοχή ακόμα και σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς τη δική μας συμμετοχή, με απαρέγκλιτο όρο την παραμονή μας στο ευρώ.

»Του επεσήμανα, ότι με την επιστολή που έστειλα στους δανειστές μας έθεσα για πρώτη φορά επίσημα αυτό που ως τότε δεν είχε τολμήσει να θέσει κανείς: την ανάγκη αλλαγών – τροποποιήσεων – στην οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και να σταματήσει η ανεργία.

»Αυτό που ως πρόσφατα πολλοί μας έλεγαν ότι «δεν γίνεται»…

Και οι εταίροι μας, με την αποδοχή της επιστολής μου εκείνης, το αποδέχθηκαν! Είναι λοιπόν, ένα «κεκτημένο» για την Ελλάδα, όχι κάτι που θα ’πρεπε να πάρουμε πίσω.

» Ο Ελληνικός λαός ψήφισε δύο πράγματα: παραμονή στο ευρώ και αλλαγή πολιτικής.

»Αυτή τη στιγμή, σε αυτά τα δύο αιτήματα καταφέραμε να έχουμε τη συμπαράταξη και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να επιμείνει η Ελλάδα.

»Ο κ. Τσίπρας με την καταγγελία της σύμβασης ζητά κάτι εντελώς διαφορετικό, που απομονώνει την Ελλάδα από παντού.

»Δεν μου ζητά ο κ. Τσίπρας να αποσύρω την υπογραφή μου! Μου ζητά να δεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τη χρεοκοπία της χώρας. Κι αυτό δεν πρόκειται να το κάνω.

»Αλλά η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας δεν ε

Keywords
Τυχαία Θέματα