Απολιθώματα πιγκουίνου-γίγαντα βρέθηκαν στην Ανταρκτική

Η ανάλυση των απολιθωμάτων ενός αρχαίου είδους πιγκουίνου, ηλικίας 37 εκατομμυρίων ετών, ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική.

Σε σύγκριση με τους πιγκουίνους της εποχής μας, το αρχαίο αυτό είδος ήταν γιγαντιαίο. Σύμφωνα με την ανάλυση των απολιθωμάτων η ομάδα ερευνητών του Μουσείου La Plata της Αργεντινής, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο πιγκουίνος έφτανε και ίσως πολλές φορές να ξεπερνούσε σε ύψος τους ανθρώπους.

Το είδος ονομάστηκε Palaeeudyptes klekowskii, ο «πιγκουίνος κολοσσός», και είναι το πληρέστερο απολίθωμα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ανταρκτική.

Τα απολιθώματα που βρέθηκαν περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο οστό ποδιού πιγκουίνου που έχει βρεθεί μέχρι τώρα καθώς και τμήματα των οστών του φτερού.

Μετά την ανάλυση των ευρημάτων, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το είδος έφτανε σε ύψος τα δύο μέτρα και ζύγιζε περίπου 115 κιλά. Το ψηλότερο και βαρύτερο είδος πιγκουίνου που ζει αυτή την εποχή στον πλανήτη είναι ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος που έχει ύψος 1,1 μέτρα και ζυγίζει περίπου 50 κιλά.

Το μεγάλο μέγεθος του είδους είχε αρκετά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα οι μεγαλύτερου μεγέθους πιγκουίνοι έχουν τη δυνατότητα να μείνουν περισσότερη ώρα κάτω από το νερό για να κυνηγήσουν ψάρια. Εκτιμάται πως ένας πιγκουίνος στο μέγεθος τους Palaeeudyptes klekowskii θα μπορούσε να παραμείνει κάτω από το νερό για 40 λεπτά.

Τα οστά βρέθηκαν στο σχηματισμό La Meseta, κοντά στο νησί Seymour, το οποίο αποτελεί μέρος της Ανταρκτικής χερσονήσου όπου οι ερευνητές έχουν βρει κατά καιρούς πολλά απολιθώματα πιγκουίνων. Στην προϊστορία, η περιοχή ήταν θερμότερη και κατοικούνταν από 10 έως 14 διαφορετικά είδη πιγκουίνων.

Ο Palaeeudyptes klekowskii δεν είναι ο μόνος γιγαντιαίος προϊστορικός πιγκουίνος που έχει ανακαλυφθεί. Το 2007, βρέθηκε στο Περού ένα είδος πιγκουίνου, γνωστό ως Icadyptes salasi, που ζούσε πριν από 36 εκατομμύρια χρόνια και το ύψος του ήταν περίπου 1,5 μέτρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα