«Απόβαση» Γερμανών εφοριακών στις Δ.Ο.Υ.

Πάνω από 160 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών θα μεταβούν στην Ελλάδα σε εθελοντική βάση προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Wirtschafts Woche».

Το περιοδικό επικαλείται τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Χανς Μπέρναρντ Μπέους, ο οποίος εξηγεί ότι βασικό κριτήριο αποτελεί η γνώση ξένης γλώσσας -κάποιοι από αυτούς μιλούν και ελληνικά-, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επανενεργοποίηση συνταξιούχων εφοριακών, οι οποίοι διαθέτουν ειδική εμπειρία.

Η

αποστολή των Γερμανών εφοριακών που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν θα αναλάβουν συμβουλευτικό ή εκτελεστικό ρόλο στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό διότι με την ενεργό ανάμειξη των Γερμανών εφοριακών στην καθημερινή διαδικασία συγκέντρωσης δημοσίων εσόδων εγκαταλείπεται η πολιτική της ανά τρίμηνο παρακολούθησης των βασικών οικονομικών δεικτών από την Task Force του Χορστ Ράϊχενμπαχ.

Τα περισσότερα στελέχη, σύμφωνα με το περιοδικό, θα προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του οποίου ο υπουργός Οικονομικών, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς, συνέκρινε τις ανάγκες της Ελλάδας, με αυτές της ανατολικής Γερμανίας την δεκαετία του ’90.

«Στην Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι επιφυλάξεις, εξαιτίας εν μέρει και των ακατάλληλων διατυπώσεων που χρησιμοποιούν κάποιοι στην Γερμανία» επισημαίνει.

Το δημοσίευμα επικαλείται ακόμη απόρρητη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, 75% των φοροδιαφευγόντων είναι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλουν ΦΠΑ. «Το περυσινό έτος σημειώθηκε φοροδιαφυγή της τάξης του 15 με 20 δισ. ευρώ» αναφέρεται στην έκθεση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ φέρονται να έχουν ήδη εκπονήσει «οδικό χάρτη» για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μηχανισμό στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα