Δείτε φωτό: Έφτασαν στον Πειραιά οι διασωθέντες από την «κόλαση» της Λιβύης

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 186 Ελλήνων και ξένων υπηκόων, που απεγκλωβίστηκαν από την εμπόλέμη ζώνη της Λιβύης και επέστρεψαν σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά με τη φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγο μετά τις 8, η φρεγάτα κατέπλευσε στην Ακτή Ξαβερίου, στον Πειραιά, μεταφέροντας

186 πολίτες, οι οποίοι διασώθηκαν από τη Λιβύη χάρη στην έγκαιρη και ψύχριαμη επέμβαση των ΟΥΚ, που έδρασαν με κινηματογραφικό τρόπο.

Ανάμεσά τους βρίσκονταν 87 Έλληνες (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ελληνικής πρεσβείας, που εκκενώθηκε), 13 Κύπριοι, 12 Βρετανοί, 79 Κινέζοι, 1 Ρωσίδα και 1 Αλβανός.

Τους Κινέζους πολίτες υποδέχθηκε στον Πειραιά ο πρέσβης της χώρας, Zou Xiaoli, ο οποίος συνεχάρη τον πλοίαρχο και την ελληνική κυβέρνηση για τον απεγκλωβισμό των συμπατριωτών του από τη λιβυκή πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ομάδα Κινέζων πολιτών είχε αναρτήσει πανό, με το οποίο ευχαριστούσε την Ελλάδα.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του ευχαρίστησε το ελληνικό ΥΠΕΞ, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την πρεσβεία της Ελλάδας στην Τρίπολη, για τη βοήθεια που προσέφεραν στους Κύπριους υπηκόους, κατά τη διαδικασία επαναπατρισμού.

Πώς έγινε η επιχείρηση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που μεταδίδουν τα ΜΜΕ, ύστερα από πλου περίπου 27 ωρών (650 ναυτικών μιλίων), το ΣΑΛΑΜΙΣ κατέπλευσε στις προσβάσεις του λιμανιού της Τρίπολης χθες -Πέμπτη- το απόγευμα, οπότε ομάδα των ΟΥΚ, που επέβαινε στο πλοίο, ασφάλισε περιμετρικά του λιμανιού κατάλληλο χώρο, προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί ο σταθμός επιβιβάσεως από το προσωπικό της φρεγάτας.

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού παρέμενε σε ασφαλή απόσταση κοντά στο λιμάνι. Οι βατραχάνθρωποι των ΟΥΚ επιβιβάστηκαν σε φουσκωτές λέμβους και βγήκαν στη στεριά. Εκεί, αφού εξασφάλισαν την ασφαλή διαφυγή των πολιτών, ξεκίνησε η διαδικασία της μεταφοράς. Ωστόσο, η άγρια θάλασσα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δεν τους επέτρεψε να κάνουν τη μεταφορά των 186 ατόμων με ασφάλεια στη φρεγάτα. Λόγω του μεγάλου ύψους κύματος, η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια όλων των δρομολογίων από την ξηρά στη φρεγάτα, οι άνδρες των ΟΥΚ, επιβιβασμένοι σε ειδικά εξοπλισμένο πλωτό, συνόδευαν τις λέμβους και τα ρυμουλκά, ενώ το ΣΑΛΑΜΙΣ τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής.

Στη συνέχεια η φρεγάτα απέπλευσε και κινείται πλέον προς το λιμένα Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει πρωινές ώρες του Σαββάτου, 2 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει και το Associated Press, πως, την στιγμή που έφτασε στη Λιβύη η ελληνική φρεγάτα, ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Μάλιστα, στην περιοχή του αεροδρομίου οι εκρήξεις βομβών διαδέχονταν η μία την άλλη, κάνοντας την αποστολή ακόμα πιο επικίνδυνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα