Ελλάδα: «Déjà vu» ή «Déjà EU»; Πόσα ευρώ έχει τυπώσει η ΤτΕ;

Η συμφωνία που είναι πάντα ένα βήμα μακριά, αλλά ποτέ δεν έρχεται…

«Déjà vu» ή «Déjà EU»; Αναλυτές, οικονομολόγοι και διεθνή μέσα ενημέρωσης νιώθουν ότι ζουν την Ημέρα της Μαρμότας, καθώς ακούν για μια συμφωνία η οποία είναι πάντα ένα βήμα μακριά, αλλά ποτέ δεν έρχεται. «Η «μέρα της μαρμότας» κανονικά δεν συνδέεται με την Ελλάδα. Είναι μέρος της αμερικανικής παράδοσης και αποτελεί ένδειξη για το τι καιρός θα ακολουθήσει, ανάλογα με

το αν το τρωκτικό θα βγει από το λαγούμι του στις 2 Φεβρουαρίου κάθε έτους» ανέφερε το άρθρο της Guardian. Είναι γνωστή άλλωστε η σχετική ταινία, όπου ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής καιρού αναγκάζεται να ζήσει την ίδια μέρα ξανά και ξανα. Καθώς η κυβέρνηση στην Αθήνα μπαίνει στην πέμπτη εβδομάδα διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, κάθε μέρα στην Ελλάδα μοιάζει με αυτή του Μπιλ Μάρρεϊ στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Μία αίσθηση déjà vu κυριαρχεί γύρω από την ελληνική κρίση. Κάθε μέρα έλληνες αξιωματούχοι και μανδαρίνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν συμφωνία «εντός των ημερών» και κάθε Παρασκευή αναμένουν συμφωνία μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου.

Για άλλη μία χαμένη προθεσμία μιλούν και οι Financial Times. Η καθυστέρηση «δίνει τροφή στις ανησυχίες ότι η Αθήνα θα εξωθηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα. Επίσης, πυροδοτεί φόβους σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στις δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, έπειτα από δύο χρόνια αποτυχίας να εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, ως αντάλλαγμα για τα δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας».

Την ίδια ώρα φουντώνει η συζήτηση για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, με την Citigroup να δίνει 50% πιθανότητες σε κάτι τέτοιο για τους επόμενους 18 μήνες και την Angela Merkel να διαβεβαιώνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στα περί αποπομπής της χώρας από την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της UBS σε σχετική της μελέτη αποκαλύπτει ότι ήδη, η Αθήνα σχεδόν τυπώνει χρήμα. Σε μια νομισματική ένωση με 17 διαφορετικά κράτη – μέλη, που έχουν μεν τις εθνικές τους κεντρικές τράπεζες, αλλά όλες υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. «Είναι αρκετά πολύπλοκο και μπλεγμένο, όμως, στο τέλος της μέρας, δεν απέχει και πολύ από το να τυπώνει χρήμα η Ελλάδα», είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο Deo. Η ανάλυσή του εστιάζει σε δύο σημεία, που δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει μέσα στην Ευρωζώνη και στο Ευρωσύστημα. Το πρώτο, είναι αυτό που ο οικονομολόγος χαρακτηρίζει σαν τη σημαντική αποκέντρωση της διαδικασίας τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ, προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Μέσω των τριετών δανείων προς τις τράπεζες και του ELA, ουσιαστικά η ΕΚΤ παρέδωσε τις πρέσες χρήματος στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, διαπιστώνει ο Deo. «Θα λέγαμε ότι πρόκειται για πολύ ριζοσπαστικές αποφάσεις, και προφανώς για αποφάσεις του είδους που δεν θα περίμενε κανείς σε μια νομισματική ένωση», λέει.

Με αυτές τις αποφάσεις, ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος εκτινάχθηκε από

Keywords
Τυχαία Θέματα