Ελλάδα και Ιταλία «κρίνουν» το ευρώ, υποστηρίζει η Goldman Sachs

«Οι κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί».

Καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία του ευρώ θα αποβούν οι εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία στο προσεχές διάστημα εκτιμά η Goldman Sachs σε έκθεση της στην οποία αποτιμά την πορεία και τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος.

Η επενδυτική τράπεζα

εντοπίζει οκτώ βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν τις προοπτικές του ευρώ και τα οποία σχετίζονται με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Ενδεικτικά εστιάζει στη χρονική στιγμή ανάκαμψης των χωρών της Περιφέρειας, στην ικανότητα της Γαλλίας και της Γερμανίας να αναπτύξουν ένα κοινό όραμα για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά και στις εξελίξεις των δημοσιονομικών πολιτικών σε μεγάλες οικονομίες εκτός της ζώνης του ευρώ.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι στο άμεσο μέλλον παραμένουν σημαντικοί και για τον λόγο αυτό εκτιμούν πως στο επόμενο τρίμηνο το ευρώ θα κινηθεί κάτω από τα 1,25 δολάρια, ωστόσο επιμένουν στην αρχική τους θέση ότι το ευρώ θα αυξηθεί και πάλι, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται ότι θα είναι υπερτιμημένο σε σχέση με άλλα νομίσματα.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs θεωρεί πως σήμερα το ευρώ είναι ελαφρώς υποτιμημένο, ενώ αποδίδει την πτώση κοινού νομίσματος στη βραδύτερη ανάπτυξη των κρατών της ζώνης του ευρώ, στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και στις διαρκώς αυξανόμενες αρνητικές θέσεις που λαμβάνουν οι επενδυτές με αφορμή την «πολιτική κρίση» στη ζώνη του ευρώ.

Πάντως, η επενδυτική τράπεζα αποσαφηνίζει πως κατά τη διάρκεια της κρίσης μέχρι σήμερα η ζώνη του ευρώ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στην πολιτική και δημοσιονομική ενοποίηση θεσμοθετώντας δεσμευτικούς κανόνες δημοσιονομικής εξυγίανσης, κάτι που όπως υπογραμμίζει δεν αναγνωρίζεται αρκετά από τους επενδυτές.

Τέλος, στα βασικά ζητήματα που θα καθορίσουν την τύχη του ευρώ η Goldman Sachs περιλαμβάνει :

- Τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Αυτή πρέπει να γίνει με ιδανικές συνθήκες πίστωσης, ώστε η ισπανική κυβέρνηση να διατήρηση την πλήρη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Η Goldman Sachs θεωρεί ορόσημο για την Ισπανία την εξόφληση ομολόγων ύψους 22 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

- Τη σταθεροποίηση της ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ιταλία. Η Ελλάδα -ακόμη και μετά το PSI- και η Ιταλία αποτελούν τις δύο χώρες της ζώνης του ευρώ που έχουν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους. Στα θετικά η επενδυτικά τράπεζα αναφέρει πως και οι δύο χώρες καταγράφουν κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο δείχνει ότι είναι σε τροχιά εξυγίανσης. Όμως, οι υπολογισμοί της βιωσιμότητας του χρέους τους εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης. Και για τις δύο χώρες θεωρεί πως οι αποδόσεις των ομολόγων τους θα μειωθούν σε πιο μόνιμη βάση, όταν οι επενδυτές αρχίσουν να θεωρούν πως η βιωσιμότητα του χρέους Ελλάδας και Ιταλίας έχει πράγματι βελτιωθεί.

- Τη θέσπιση ενός ισχυρού ανεξάρτητου ρυθμιστή σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τη ζώνη του ευρ

Keywords
Τυχαία Θέματα