Εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, εξετάζει το Ισραήλ

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Ούζι Λάνταου.

Το Ισραήλ εξετάζει όλες τις εναλλακτικές επιλογές για την εξαγωγή φυσικού αερίου, αλλά η διοχέτευσή του προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή και μελετάται η εξαγωγή του μέσω Ελλάδας, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Ούζι Λάνταου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist

για τις ενεργειακές υποδομές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για δυνατότητα δημιουργίας τρίτου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νεόκλης Συλικιώτης τόνισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν τα πολιτικά εχέγγυα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια για την κατασκευή των υποδομών προκειμένου να αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι τα αποτελέσματα της Κυπριακής πολιτικής στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων έρχονται μετά από συστηματική εργασία τριών διαδοχικών κυβερνήσεων.

Ο κ. Λάνταου τόνισε ότι τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, είναι αν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή μέσω αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη.

«Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και θα υπάρξουν προτάσεις» είπε ο Ισραηλινός υπουργός. Τόνισε πάντως ότι η διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή.

Σε πρώτη φάση το αέριο που έχει ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική χρήση ενώ ο κ. Λάνταου δήλωσε ανοιχτός σε εξαγωγή αερίου προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία κάτι που, όπως είπε θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την εδραίωση της ειρήνης. Σημείωσε ακόμη ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο με υποβρύχιο καλώδιο, ενώ γίνονται μελέτες και για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης. «Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ενδεχομένως και άλλων χωρών, θα μπορέσει να παράσχει μια άγκυρα σταθερότητας», είπε.

Ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου ανέφερε ότι μετά τις ανακαλύψεις στο οικόπεδο «12″, αναμένονται πολύ καλές προοπτικές στις θαλάσσιες περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα στο πλαίσιο του νέου γύρου παραχωρήσεων για τον οποίο αναμένονται προσφορές στις 11 Μαΐου, για τον οποίο διαπιστώνεται σημαντικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος της Κυπριακής κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών στη δημιουργία υποδομών και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις χώρες μας».

Ο

Keywords
Τυχαία Θέματα